Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Актрисата Нина Стамова - духовният стожер на артистичната фамилия Добреви

IN MEMORIAM

Актрисата Нина Стамова - духовният стожер на артистичната фамилия Добреви

Приемаше скромно наградите си, в сянката на знаменития си съпруг

Нина Стамова и Илия Добрев в спектакъла "Моля, след екзекуцията..." на Театър 199 (Снимка: Архив на Театър 199)

На 4-и т.м. почина актрисата Нина Стамова - съпругата на покойния талантлив актьор проф. Илия Добрев и майка на драматурга Яна Добрева и сценографа Ясен Добрев. Приживе Нина Стамова сама отбелязваше, че не се е обиждала, че винаги е оставала някак в сянката на известния си съпруг. По този повод Нина казва много деликатно в едно интервю, че Илия я е "отмествал", за да си свърши добре работата.

Нина Стамова не бе суетен човек. Приемаше работата си на сцената като мисия, която не винаги и не задължително трябва да те направи известен.

Още

Отиде си актрисата Нина Стамова, на която денонощието не стигаше

Отиде си актрисата Нина Стамова, на която денонощието не стигаше

Актрисата беше чутовен работохолик и си вършеше работата като безпощаден перфекционист, без да очаква почести, награди и слава. Животът ѝ бе свързан най-вече с Театър "199" и с Младежкия театър - повече с театъра, отколкото с киното, макар че има и филмови роли. Нина Стамова казваше, че театърът, за разлика от киното, е някак по-тихо и по-интимно място, което не те прави популярен, но пък "пълни душите" на хората, заради живия контакт. Публиката я обичаше не само като актриса, но и като човек. Изглежда усещаше честното й отношение към професията и хората, и скромността й като човек. Нека си кажем, че подобно благородство не е много присъщо на женската част от актьорската гилдия. И то не само у нас, но в цял свят. А тя можеше да се възгордее - беше личност на сцената и съпруга на един от най-известните ни актьори - Илия Добрев.

Илия Добрев и Нина Стамова на наградите "Аскеер" през 2011 г. (Снимка: BulFoto)

Децата им - Яна и Ясен, израстват покрай актьорските вълнения на родителите си, в атмосферата на театъра и киното. Яна става драматург, Ясен - сценограф. От малък рисува. Когато Яна заминава за Канада, Нина Стамова, като всяка майка, страда че детето й не е покрай нея. А когато се случи така, че сцената събере всички заедно в един спектакъл, това са най-радостните мигове за нея.

Смъртта на Илия я "покосява". Така се изразява нейна близка приятелка. Външно изглеждала силна, но в погледа й се усещала онази липса, която е неизразима с думи. По някаква жестока ирония на съдбата, Илия умира в деня на годишнината на обесването на Левски. Определено, той бе най-добрият изпълнител на ролята на Дякона от филма на Вили Цанков "Демонът на империята". Тогава е само на 27. Филмът му донася небивала популярност. И до днес в българското кино няма по-близко покритие на актьор с образа на Левски, от това на Илия Добрев. 

Нина Стамова и Илия Добрев в спектакъла "Моля, след екзекуцията..." на Театър 199 (Снимка: Архив на Театър 199)

Питат Нина веднъж, не се ли е огорчавала, когато не я споменават по име, а казват: "Това е съпругата на Илия Добрев", а тя скромно отговаря: "Не. И не ме е засягало. Поначало аз на никого не съм завиждала в професията. И това ме е спасило, защото завистта унищожава човека", казва тя.

В същото интервю, обаче, признава, че един път само се почувствала наскърбена от съпоставянето й с Илия. Става въпрос за спектакъла "Кой се страхува от Вирджиния Улф?" под режисурата на Младен Киселов, в който двамата си партнират изключително равностойно, и това бе забелязано от театралните критици, но на художествения съвет шефовете похвалили само Илия, а нея - не.

Трудностите донякъде я стимулирали, разказваше актрисата приживе:

"Явно моят път е трябвало да мине през повече страдания и трудности. Но всяко добро се връща! Имам чувството, че на мен на доста късна възраст ми се изсипа това, което може би и преди съм заслужавала. Но ми се даде заслужено, а не защото съм била млада, красива и не знам каква. Вярно, имала съм труден характер, поне така казват. Аз съм прекален перфекционист, със страшно високи изисквания най-напред към себе си и към работата си. Така че вероятно съм била и остра, и крайна, за да се говори така за мене. Важното е, че трябваше да получа "Аскеер", за да разбера, че колегите ме обичат...", казва Нина Стамова в едно интервю.

ина Стамова и Илия Добрев в спектакъла "Моля, след екзекуцията..." на Театър 199 (Снимка: Архив на Театър 199)

И в него личи, че умееше да е не само критична, заради перфекционизма си, но и самокритична. А "трудният" й характер очевидно се е възприемал като такъв от колегите й, защото когато човек е самокритичен, той е и честен - изразява мнения, което не винаги се харесват.

Когато през 1998-а става Актриса на годината, Нина Стамова спечели всички с едно спонтанно изречено изречение:

"Никога не съм го очаквала!...", каза тя.

След наградата, в едно интервю актрисата разказва за първите си крачки в театъра - как незнайно защо са я възприемали за "странна", как е преживявала отношението на другите към нея и как е трябвало да работи неуморно, с надеждата за щатно място в София.

"Оживях благодарение на "Театър 199". Преминах през много драми, докато чаках. И затова се радвам, че след като получих онази награда, два дни телефонът не престана да звъни. Бях направо изумена, обаждаха ми се хора от цяла България", споделя актрисата в горното интервю.

Актрисата бе самокритична във всяко едно отношение. И като майка, също:

"Не успях да дам на децата си толкова, колкото исках, признава приживе тя. Разделяйки се между тях и работата си, не го направих, и това все още ми тежи. Затова сега всяко свободно време отделям за внуците ми. Трябва да се радваме повече на това, което ни е дадено - на слънцето, на деня, на вятъра в косите, на птицата на прозореца... Да усетим радостта от живота и съществуването ни".

Нина Стамова и Илия Добрев в спектакъла "Моля, след екзекуцията..." на Театър 199 (Снимка: Архив на Театър 199)

Семейството се среща по-често на сцената, отколкото на домашната трапеза. Дома пазела... котката.

Един от най-щастливите мигове в живота на Нина Стамова бил, когато семейството се събира в една пиеса - "Пясъчен часовник" на дъщерята Яна. Илия Добрев поставя пиесата, а Нина е наградена с "Аскеер" за централна женска роля.

Може би най-точно изразява семейната атмосфера, приживе на родителите си, дъщеря им Яна Добрева:

"И двамата бяха много заети - работеха в театъра, радиото, телевизията, киното. Често стоях сама вкъщи. А когато се появяваха, бяха прекалено ярки и заслепяваха. Проблемът е, че с такива родители трудно стигаш до собствената си идентичност. И досега не знам дали заради тях, или заради себе си тръгнах към театъра. Но това е моята съдба. И вече спокойно мога да кажа, че за мен е чест да съм дъщеря на Нина Стамова и Илия Добрев и да съм част от бурния им и прекрасен живот".

Нина и Илия? - Дали сега са заедно?! Сцената, любовта и децата им - стълбовете на тези два колоса на изкуството, винаги са били обединяващо звено в тяхната изключителна двойка. И двамата оставиха много - на публиката, и на поколения артисти след себе си - като се почне от собствените им деца, и се стигне до изявените вече ученици на проф. Добрев: Асен Блатечки, Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Христо Гърбов, Христо Мутафчиев, Нети, Ани Пападопулу и др.

Нина играе през годините в театрите в Димитровград, Варна и Пловдив, Театър на поезията и естрадата, Младежкия, "199", НДК, театър "Миниатюра" и театър "Движение". Остави десетки запомнящи се образи в сърцата на театралната публика, а любителите на киното я помнят от филмите "Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971), "Покрив" (1978), "Дом за нашите деца" (1986) и др.

Нина Стамова

Поклон пред паметта на актрисата и човека Нина Стамова!

Поклонението ще се състои във вторник, 6 август, от 11 ч. в столичната църква "Св. София".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Самуел Финци оголен до кръв в Народния театър

Актьорът демонстрира безмилостна игра на сцената на Народния театър в спектакъла „Един кон влязъл в бар“

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Бившият директор на "Театъра на Таганка" Николай Дупак почина на 101 години

"Николай Лукянович Дупак почина тази сутрин на 101-годишна възраст. Церемонията по поклонението ще се състои на 29 март в сградата на "Театъра на Таганка", информираха от пресслужбата на театъра

Никълъс Лойд Уебър, син на известния композитор, почина на 43 години от рак на стомаха

Номинираният за "Грами" композитор, музикален продуцент и най-голям син на Андрю Лойд Уебър, почина в събота в Англия след продължителна борба с рак на стомаха и пневмония. Той беше на 43 години

Умира до статива си, с четка в ръка

125 години от смъртта на руския пейзажист Иван Шишкин

LIFE през 1949 г.: Джаксън Полък ли е най-великият жив художник в САЩ?

"Енергията и движението стават видими - спомени, задържани в пространството”, казва абстрактният експресионист