Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Уникални филми на спортна тематика на София Филм Фест

МЕСЕЦЪТ НА КИНОТО

Уникални филми на спортна тематика на София Филм Фест

През 2018 година една от важните теми в програмата на феста е СПОРТ - преплетена творчески във визията на фестивала и свързана с избора на София за Европейска столица на спорта!

"Хвани вълната: животът на Леърд Хамилтън" (2017) на режисьора Рори Кенеди (Снимка: София Филм Фест)

Титлата "Европейска столица на спорта" има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората.

Този специален фокус присъства във филмовата програма на 22-рия София Филм Фест чрез селекция от уникални филми на спортна тематика, и се реализира с любезната подкрепа на MTel Sport и Застрахователна компания "Лев Инс".

"Аз, Тоня" (2017) на режисьора Крейг Гилеспи (Снимка: София Филм Фест)

Един от безспорните хитове сред спортните филми на София Филм Фест тази година е американският "Аз, Тоня" (2017) на режисьора Крейг Гилеспи. В основата на филма са невероятните, но истински събития, свързани с един от най-сензационните скандали в историята на спорта. В мрачно-комедиен тон са пресъздадени подробности около американската фигуристка Тоня Хардинг, нейното прочуто изпълнение на троен Аксел в състезание и нелепо замисленото и зле изпълнено нападение срещу нейната съперничка за Олимпийските игри Нанси Кериган.

"Аз, Тоня" (2017) на режисьора Крейг Гилеспи (Снимка: София Филм Фест)

Марго Роби поразява всички с превъплъщението си в изпълнената с хъс и енергия Хардинг (и беше номинирана за "Оскар" за тази своя роля), а филмът на Крейг Гилеспи е абсурден, дързък и проницателен портрет на фигуристката - на нейния живот, заедно със славата и омразата, които я преследват...

"Аз, Тоня" (2017) на режисьора Крейг Гилеспи (Снимка: София Филм Фест)

Неотразимата Алисън Джени спечели преди часове така жадувания златен воин на Американската киноакадемия за поддържаща женска роля - честито на екипа на "Аз, Тоня", а филмът може да бъде видян САМО в програмата на София Филм Фест през март!

"Аз, Тоня" (2017) на режисьора Крейг Гилеспи (Снимка: София Филм Фест)

Сред българските предложения за спортните заглавия на 22-рото издание на София Филм Фест е "Българският лъв" (2017) на режисьора Александър Хамбир и продуцента Ярив Лернер. Документалният разказ е за световния шампион по бойно самбо, ММА боец и бивш командос - Тихомир Благовестов, който много обича България, но изпитва горчивина, че държавата не предлага достатъчно добри условия за професионалното му спортно развитие.

"Българският лъв" (2017) на режисьора Александър Хамбир и продуцента Ярив Лернер (Снимка: София Филм Фест)

Тихомир представя с гордост страната си на международните състезания, носи в своето сърце българската култура и традиции и винаги отдава почит на родния си град Севлиево. Но настъпва момент, в който спортистът трябва да направи избор - да потърси по-добра реализация на своя потенциал в чужбина. Какво ще открие този талантлив млад човек, напускайки България? Ще успее ли да съхрани своята любов към родината по пътя към световните сцени?

"Мечтата на Николай" (2017) на Мария Карагьозова (Снимка: София Филм Фест)

"Мечтата на Николай" (2017) на Мария Карагьозова e филм за капитан на туристическо корабче. Той си спомня мечтата си, която успява да сбъдне през 1985 година - да обиколи света сам... Преминавайки през "Желязната завеса", българският мореплавател Николай Джамбазов посочва пътя към свободата на едно цяло поколение млади българи. На борда на своята яхта "Тангра", изцяло направена на ръка, Николай Джамбазов успява да премине по "невъзможния път" и да сбъдне детската си мечта - да обиколи света сам през нос Хорн!

"Мечтата на Николай" (2017) на Мария Карагьозова (Снимка: София Филм Фест)

Филмът е копродукция на Белгия и България, а представянето му на фестивала е неговата национална премиера.

"Дейвид Милър - сам срещу часовника" (2017) на режисьора Финли Претсел (Снимка: София Филм Фест)

В "Дейвид Милър - сам срещу часовника" (2017) режисьорът Финли Претсел разказва за последните състезания в кариерата на колоездача Дейвид Милър и финалното му участие в Тур дьо Франс.

"Дейвид Милър - сам срещу часовника" (2017) на режисьора Финли Претсел (Снимка: София Филм Фест)

Британският филм представя човешкия дух, движен от сила, много по-могъща от желанието за успех и слава. Краят на кариерата на един атлет е състезание с времето и битка с неизбежния провал. Пристрастяващата нужда да участваш в надпреварата противоречи на логиката и създава вълнуващ и болезенен спектакъл.

"Планина" (2017) (Снимка: София Филм Фест)

Всички, запалени по спорта киномани в София, ще могат да видят и едно уникално предложение от Австралия - "Планина" (2017), филмова и музикална колаборация между Австралийския камерен оркестър и режисьорът Дженифър Пийдъм. Филмът е изследване на човешката обсесия по необятната шир и предизвикателства, които предлагат планините; кадрите припомнят зашеметяващата сила на височините - и вечната им способност да оформят живота и човешките мечти.

"Планина" (2017) (Снимка: София Филм Фест)

"Планина" е тотално различен от всичко, което съм правила досега. Благодарение на съвместната работа с Австралийския камерен оркестър, заснетото се превърна в изключителна творба. Хората са в поддържащи роли, а планината - в главната. Няма диалог. Този филм е по-скоро експериментален, отколкото документален. Може би е по-близък до стила на "Барака" и "Коянискаци", казва Дженифър Пийдъм. Гласът на неповторимия Уилям Дефо води разказа и това е още един прекрасен акцент, който публиката не бива да пропуска!

"Планина" (2017) (Снимка: София Филм Фест)

Копродукцията между Литва-Латвия-Италия-Белгия-Швейцария-Ирландия-Великобритания-Испания "Симпатяги в края на колоната" (2017) на режисьора Арунас Мателис е филм за професионалните колоездачи, чието място обикновено е на "опашката" в състезанието.

"Симпатяги в края на колоната" (2017) на режисьора Арунас Мателис (Снимка: София Филм Фест)

Документалната творба е носител на голямата награда в своя жанр от фестивала в Минск през 2017 и на наградата на публиката от Варшава '17 за най-добър документален филм. Любопитна гледна точка е избрал режисьорът на филма - през очите на отборните лекари, които пътуват паралелно с колоездачите.

"Симпатяги в края на колоната" (2017) на режисьора Арунас Мателис (Снимка: София Филм Фест)

Тяхната работа по време на състезанията напомня на военен патрул: ако катастрофираш - изправяш се и продължаваш състезанието! По време на тази битка се случват много изключителни неща. Това е непоказваният свят на бойците-рицари и "прекрасни губещи" на професионалното колоездене - те са винаги в задната част на групата, без право на лична победа.

"Хвани вълната: животът на Леърд Хамилтън" (2017) на режисьора Рори Кенеди (Снимка: София Филм Фест)

Сред предложенията за спортно кино на 22-рия София Филм Фест е и американският " - забележителната история на истинска американска икона, която променя завинаги един от най-вълнуващите спортове в света - сърфирането. Този задълбочен портрет на Леърд Хамилтън изследва страха, смелостта и амбицията, които карат един човек да стигне до върха и цената, която трябва да бъде платена за всичко това.

"Хвани вълната: животът на Леърд Хамилтън" (2017) на режисьора Рори Кенеди (Снимка: София Филм Фест)

Във филма на режисьора Рори Кенеди е представена историята на велик и смел сърфист, успял да покори "голямата вълна" - използвани са архивни кадри от неговото детство, израстването му, създаването на приятелства и връзки с други спортисти, влюбени в невъзможно високия адреналин на живота върху дъската за сърф... Животът е училище, в което някои трудно оцеляват, а Леърд определено е оставил своя знак по вълните... 

"Хвани вълната: животът на Леърд Хамилтън" (2017) на режисьора Рори Кенеди (Снимка: София Филм Фест)


Футболният еквивалент на олимпийския огън The Ball ще мине през България!

"Стоичков" на режисьора Борислав Колев (Снимка: София Филм Фест)

От 2002 до днес, на всеки четири години, Топката (The Ball), определяна като футболния еквивалент на олимпийския огън, стартира с първи шут от Лондон, обикаля европейските държави и стига до откриващата церемония на Световното първенство по футбол. Политици, футболисти и популярни личности подписват Топката и подкрепят местните кампании, които допринасят за общественото развитие и напомнят, че футболът има силата да обединява хората в целия свят. The Ball насърчава инициативи, които утвърждават европейските ценности, подпомагат ощетени общности, образоват и дават достъп до култура и спорт.

"Стоичков" на режисьора Борислав Колев (Снимка: София Филм Фест)

Специалната селекция от футболни филми в рамките на София Филм Фест са част от инициативата The Ball. Футболните фенове ще имат възможност да видят документалния филм, посветен на голямата звезда на Барселона - "Меси", любимия на мнозина "Green Street Hooligans" с Илайджа Ууд и Чарли Хънам, "В търсене на Ерик", в който Ерик Кантона раздава житейски съвети под режисурата на Кен Лоуч, както и филма на Стефан Вълдобрев "Манчестър Юнайтед от Свищов". Прожекциите са в кино Люмиер с вход свободен!

"Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона" на режисьора Жорди Маркос (Снимка: София Филм Фест)

Акцент в програмата е и филмът "Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона", който ще бъде представен от режисьора Жорди Маркос на 8 март от 18:30 часа в кино Люмиер.

Официалното пристигане на Топката в България ще бъде между 4 и 9 май, когато специални филмови прожекции и събития ще обединят в едно социалните функции на киното и спорта.

В духа на каузата на The Ball, София Филм Фест подкрепя инициативата Отвъд спорта, която има за цел да възроди културата и местата за спортуване на открито, за да могат повече деца и възрастни да се развиват, споделят и общуват помежду си, докато играят.

Инициативата The Ball и селекцията от футболни филми в рамките на фестивала се осъществява в партньорство с фондация Роберт Бош, с любезната подкрепа на MTel Sport и Застрахователна компания "Лев Инс".

"Меси" на режисьора Алекс де ла Иглесия (Снимка: София Филм Фест)

Очаквайте изненади във вечерта на откриването на 22-рия София Филм Фест - 7 март от 19.00 в Зала 1 на НДК!

Повече информация за филмите и прожекциите: ТУК

МАРТ е месецът на КИНОТО!

Коментирай 0

1/1

"Хвани вълната: животът на Леърд Хамилтън" (2017) на режисьора Рори Кенеди (Снимка: София Филм Фест)

"Меси" на режисьора Алекс де ла Иглесия (Снимка: София Филм Фест)

"Меси" на режисьора Алекс де ла Иглесия (Снимка: София Филм Фест)

"Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона" на режисьора Жорди Маркос (Снимка: София Филм Фест)

"Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона" на режисьора Жорди Маркос (Снимка: София Филм Фест)

"Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона" на режисьора Жорди Маркос (Снимка: София Филм Фест)

"Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона" на режисьора Жорди Маркос (Снимка: София Филм Фест)

"Стоичков" на режисьора Борислав Колев (Снимка: София Филм Фест)

"Стоичков" на режисьора Борислав Колев (Снимка: София Филм Фест)

"Стоичков" на режисьора Борислав Колев (Снимка: София Филм Фест)

"Стоичков" на режисьора Борислав Колев (Снимка: София Филм Фест)

Режисьорът Борислав Колев (Снимка: София Филм Фест)

"Хвани вълната: животът на Леърд Хамилтън" (2017) на режисьора Рори Кенеди (Снимка: София Филм Фест)

"Хвани вълната: животът на Леърд Хамилтън" (2017) на режисьора Рори Кенеди (Снимка: София Филм Фест)

"Хвани вълната: животът на Леърд Хамилтън" (2017) на режисьора Рори Кенеди (Снимка: София Филм Фест)

Режисьорът Рори Кенеди (Снимка: София Филм Фест)

"Хвани вълната: животът на Леърд Хамилтън" (2017) на режисьора Рори Кенеди (Снимка: София Филм Фест)

"Хвани вълната: животът на Леърд Хамилтън" (2017) на режисьора Рори Кенеди (Снимка: София Филм Фест)

"Аз, Тоня" (2017) на режисьора Крейг Гилеспи (Снимка: София Филм Фест)

Режисьорът Арунас Мателис (Снимка: София Филм Фест)

"Симпатяги в края на колоната" (2017) на режисьора Арунас Мателис (Снимка: София Филм Фест)

"Симпатяги в края на колоната" (2017) на режисьора Арунас Мателис (Снимка: София Филм Фест)

"Симпатяги в края на колоната" (2017) на режисьора Арунас Мателис (Снимка: София Филм Фест)

"Симпатяги в края на колоната" (2017) на режисьора Арунас Мателис (Снимка: София Филм Фест)

"Симпатяги в края на колоната" (2017) на режисьора Арунас Мателис (Снимка: София Филм Фест)

"Планина" (2017) (Снимка: София Филм Фест)

"Планина" (2017) (Снимка: София Филм Фест)

"Планина" (2017) (Снимка: София Филм Фест)

"Планина" (2017) (Снимка: София Филм Фест)

"Планина" (2017) (Снимка: София Филм Фест)

"Дейвид Милър - сам срещу часовника" (2017) на режисьора Финли Претсел (Снимка: София Филм Фест)

"Дейвид Милър - сам срещу часовника" (2017) на режисьора Финли Претсел (Снимка: София Филм Фест)

"Дейвид Милър - сам срещу часовника" (2017) на режисьора Финли Претсел (Снимка: София Филм Фест)

"Дейвид Милър - сам срещу часовника" (2017) на режисьора Финли Претсел (Снимка: София Филм Фест)

"Дейвид Милър - сам срещу часовника" (2017) на режисьора Финли Претсел (Снимка: София Филм Фест)

"Дейвид Милър - сам срещу часовника" (2017) на режисьора Финли Претсел (Снимка: София Филм Фест)

"Дейвид Милър - сам срещу часовника" (2017) на режисьора Финли Претсел (Снимка: София Филм Фест)

Режисьорът Финли Претсел (Снимка: София Филм Фест)

"Аз, Тоня" (2017) на режисьора Крейг Гилеспи (Снимка: София Филм Фест)

"Аз, Тоня" (2017) на режисьора Крейг Гилеспи (Снимка: София Филм Фест)

"Аз, Тоня" (2017) на режисьора Крейг Гилеспи (Снимка: София Филм Фест)

"Аз, Тоня" (2017) на режисьора Крейг Гилеспи (Снимка: София Филм Фест)

Режисьорът Крейг Гилеспи (Снимка: София Филм Фест)

"Българският лъв" (2017) на режисьора Александър Хамбир и продуцента Ярив Лернер (Снимка: София Филм Фест)

"Мечтата на Николай" (2017) на Мария Карагьозова (Снимка: София Филм Фест)

"Мечтата на Николай" (2017) на Мария Карагьозова (Снимка: София Филм Фест)

"Мечтата на Николай" (2017) на Мария Карагьозова (Снимка: София Филм Фест)

Календар

Препоръчваме ви

15 филма за художници, които си струва да видите

Животът на художниците е източник на интересни и трагични истории, с което те са вдъхновение за създателите на филми

Магичният Римини: обиколка из вълшебния град на Фелини

В свое есе от 60-те, Фелини описва Римини като "объркан, плашещ, нежен, със страхотен дъх на себе си и празно открито море"

Пенко Господинов с награда за най-добър актьор от фестивал в Чили за "Далеч от брега"

Филмът на Костадин Бонев получи общо пет приза в 33-тото онлайн издание на киносъбитието в Бургос

"Денят на жената" - уникален поглед "отвътре" към руския феминизъм

С филма на Доля Гавански на 3 юли от 21:00 часа започват прожекциите на София Филм Фест на откритата сцена в Парк Военна академия

Кирил Серебренников ще снима сериал за живота на Андрей Тарковски

Това беше обявено на тазгодишния виртуален филмов фестивал в Кан

"Лятото на детективите" - през целия юли и август

ТВ каналът за драматични сериали в епоха Epic Drama представя хитови криминални филми