Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Три филма, номинирани за престижната награда на публиката LUX

ЕВРОПЕЙСКИ ФИЛМИ

Три филма, номинирани за престижната награда на публиката LUX

Традиционното партньорство между София Филм Фест, Наградата на публиката LUX на Европейския парламент и Европейската филмова академия, и Бюрото на ЕП в София през 2022 година дава възможност за среща с трите номинирани филма

"Бягство" (2021) на датския режисьор Йонас Похер Расмусен вече влезе в историята като първият филм, номиниран за Оскар едновременно в три категории - най-добър пълнометражен анимационен филм, най-добър документален и международен филм (Източник: София Фил

Трите номинирани филма ще могат да се гледат в София, Пловдив, Бургас и Варна, както и онлайн - през март и април

LUX - Европейската филмова награда на публиката (или за по-кратко Наградата LUX на публиката) беше учредена през 2020 г. и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas. Наградата продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа в съответствие с целите на предишната награда "ЛУКС", хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

Зрителите заедно с членовете на Европейския парламент се приканват да гласуват онлайн.

Още

Сръбският режисьор Стефан Арсениевич: Светът не може да функционира в разделение

Режисьорът Стефан Арсениевич: Как в Средновековието има поема за изневярата, а в 21 век проблем е цветът на кожата

Филмът, който получи най-висока обща оценка от публиката и членовете на ЕП, ще стане победител за Наградата LUX на публиката. Победителят ще бъде обявен на церемонията по награждаването в Европейския парламент, която ще се проведе на 8 юни 2022 г., сряда, по време на пленарната сесия в Страсбург.

Номинираните филми са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС, а като част от Филмовите дни LUX през пролетта във всяка страна от ЕС се организират безплатни прожекции през периода на гледане и гласуване, като филмовите копия са произведени от Европейския парламент. Седмицата на публиката на наградата LUX през май ще включва едновременни прожекции на номинираните филми в множество градове в ЕС, последвани от сесия от въпроси и отговори с участието на представители от екипите на филмите.

Още

Най-доброто от фестивалното кино в София

Най-доброто от фестивалното кино в София

Филмът, спечелил Наградата LUX на публиката, ще бъде адаптиран за аудиторията с увредено зрение и слух и ще бъде популяризиран в страните от ЕС.

"Бягство" (2021) на датския режисьор Йонас Похер Расмусен вече влезе в историята като първият филм, номиниран за Оскар едновременно в три категории - най-добър пълнометражен анимационен филм, най-добър документален и международен филм!

"Бягство" разказва необикновена истинска история за уважаван преподавател, който решава да сключи брак с дългогодишния си приятел, но преди това трябва да разкрие травмиращи тайни, пазени повече от две десетилетия.

Творбата, създадена по сценарий на Расмусен, привлича погледите на специалистите в Сънданс, където получава Голямата награда на журито, а след това в актива му се добавят 69 приза от цял свят, като филмът е номиниран и за Наградата на публиката LUX, връчвана от ЕП и ЕФА. Филмът е завладяваща смесица от изкусна анимация и документален реализъм и е сред най-интимните, въздействащи, лични и дълбоки филми на 2021 година.

Австрийско-германската копродукция "Великата свобода" (2021) на режисьора Себастиан Мейзе отвежда зрителите в следвоенна Германия, където освобождението от съюзниците не означава свобода за всички. Ханс многократно попада в затвора по параграф 175, който криминализира хомосексуалността (Източник: София Филм Фест)

Още

Филм за бягство, война и стигмата на хомосексуалността

Филм за бягство, война и стигмата на хомосексуалността

Австрийско-германската копродукция "Великата свобода" (2021) на режисьора Себастиан Мейзе отвежда зрителите в следвоенна Германия, където освобождението от съюзниците не означава свобода за всички. Ханс многократно попада в затвора по параграф 175, който криминализира хомосексуалността.

В три преплитащи се времеви линии, героят на Франц Роговски непрестанно се озовава в един и същ строго охраняван затвор за поредица от хомосексуални обвинения.

Повтарящата се фигура във всяка историческа епоха - 1945, 1957 и 1968 (година преди декриминализацията) е своеобразен печат на времето - Виктор (великолепният австрийски актьор Георг Фридрих) излежава доживотна присъда за убийство и в същото време е убеден хомофоб... "Великата свобода" е удостоен Европейска филмова награди за операторско майсторство и за музика.

През 2022 година българската публика има възможност да види отново нейния филм "Quo Vadis, Аида?" (2020) - съвместна продукция между 9 европейски държави (Източник: София Филм Фест)

Филмите на босненската режисьорка Ясмила Збанич "Гърбавица" (2006), "Един ден в Сараево" (2014) и "Островът на любовта" (2014) са любими на зрителите не само на територията на Балканския полуостров. Един от акцентите в нейните филми е особено актуалната днес тема за войната - и как тя въздейства върху съдбите на оцелелите физически хора.

През 2022 година българската публика има възможност да види отново нейния филм "Quo Vadis, Аида?" (2020) - съвместна продукция между 9 европейски държави.

Още

Дни на предизвикателствата: Шест филмови премиери, четирима френски гости и нова локация

Дни на предизвикателствата: Шест филмови премиери, четирима френски гости и нова локация

Разказът отвежда зрителите в Босна, през юли 1995 година при Аида, която е преводач на Силите за опазване на мира към ООН в малкия град Сребреница. Нейното семейство е сред хилядите жители, които търсят подслон в лагера на ООН в мига, в който сръбската армия превзема града. Няма място за всички. Аида с големи мъки успява да вкара двамата си сина и съпруга си. Той дори е изпратен на преговори с Младич. По всичко изглежда, че полковниците и войниците на ООН са безсилни пред агресията му - те са и объркани, и страхливи. Аида опитва да спаси синовете си... Основният въпрос, който поставя Ясмила Збанич е: Пред какво са изправени нейното семейство и нейният народ - избавление или смърт?

Още

Бягство в кината от 11 май

Бягство в кината от 11 май

Още

Китодар Тодоров е психиатър, който влиза в политиката в новия филм "Жълт олеандър"

Китодар Тодоров е психиатър, който влиза в политиката в новия филм "Жълт олеандър"

Още

Прелъстеният гладиатор

Прелъстеният гладиатор

Още

Къде да гледаме политически ангажирано кино?

Къде да гледаме политически ангажирано кино?

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Иван Иванов с наградата за цялостно творчество на Съюза на филмовите дейци

"Уроци по немски" получава наградата за най-добър игрален филм на националния фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Бразилският режисьор Брено Силвейра почина на снимачната площадка от инфаркт

Силвейра (58 г.) беше "един от най-големите режисьори, символ на бразилските култура и изкуство", се казва в изявление на продуцентската компания "Конспирасао филмес"

Актрисата Жулиет Бинош ще бъде почетена на кинофестивала в Сан Себастиан

Лицето на Бинош, която спечели награда "Оскар" за "Английският пациент" на режисьора Антъни Мингела, е на плаката за 70-ото издание на кинофестивала в испанския град. Събитието ще се проведе между 16 и 24 септември

Филмът "Спекуланти" става "Борсови играчи" и стартира на екран от 20-ти май

Финансовият трилър ще се разпространява в 60 киносалона в цялата страна

Диана Димитрова влиза в главната женска роля - Марго в "Бягство"

Филмът на "Гала Филм" с режисьор Виктор Божинов с галапремиера тази вечер в София

"Бягство" посрещна първите си зрители с предпремиера на Чамла

Френският актьор Беноа Марешал пристигна специално за прожекцията