Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Създателят на "Хан Аспарух" става на 80 години

ЮБИЛЕЙ В НАТФИЗ "КРЪСТЬО САРАФОВ

Създателят на "Хан Аспарух" става на 80 години

„Моята искрена благодарност и най-дълбок поклон към зрителите, без които филмът остава само като самотно заглавие в статистиката.“ - акад. проф. Людмил Стайков

Сн. БулФото

Акад. Людмил Стайков завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов". Специализира кинорежисура в Париж. Творчеството му на режисьор е свързано с театъра, телевизията и киното и е съпроводено с високи национални и международни отличия. Сред постановките му в Бургаския и в Младежкия театър са "В полите на Витоша", "Я колко макове", "Година на магура", "Краят на нощта", "Спасителят в ръжта".

В БНТ снима документални филми за върхови постижения на българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство. Поканен е да участва в италианския документален проект "Европейски столици на културата" заедно с Карло Лидзани, Кен Лоуч, Кшищоф Зануси, Миклош Янчо и други световни режисьори.

Още с дебюта си в киното с "Обич" през 1972 г., получава най-високото отличие - Златен медал, заедно със Стенли Крамер, на кинофестивала в Москва. Филмът му "Илюзия" е носител на много отличия, между които и Главната награда на фестивала в Карлови Вари.

Сн. БулФото

Милиони са зрителите на епичните му филмови творби - любими на няколко поколения българи.

Трилогията "Хан Аспарух" е феномен през 80-те години. Подобна е съдбата, в следващите десетилетия, на "Време разделно" по романа на Антон Дончев. При електронното гласуване през 2008 г. за 55-годишнината на БНТ "Време разделно" е поставен от зрителите на първо място сред българските игрални филми. През 2016 г. в анкетата "Лачените обувки на българското кино", организирана от БНТ за 100-годишнината на родното кино, "Време разделно" е избран за филм на столетието.

Филмите на Людмил Стайков са участвали на престижни фестивали и са разпространявани по целия свят. "Време на насилие" - вариант за световно разпространение на "Време разделно", е сред 11-те най-добри филми на годината на кинофестивала в Токио, а "681 - Величието на хана" е сред 30-те филма, избрани от целия свят няколко години по-рано на същия фестивал.

акад. проф. Людмил Стайков/Сн. НАТФИЗ

В колекцията му са четири награди за режисура на СБФД, три награди на София за киноизкуство, а през 2007 г. - и наградата за цялостно творчество, две награди "Златна роза" на фестивала във Варна. Режисьорът е носител на Голямата награда на 30-ото издание на Киномания през 2016 г. - той е създател на Световната кинопанорама в НДК. През 2017 г. е удостоен с Наградата за цялостно творчество на Българската филмова академия. Носител е на ордена "Академични палми" на Франция. Много пъти е бил председател или член на журита на най-авторитетни национални и международни фестивали.

Днес, акад. Людмил Стайков е сред стожерите на НАТФИЗ. Педагогическата му дейност там започва през 1973 г. Като един от основоположниците на кинообразованието в България той му посвещава повече от 40 години. Основател е и първи председател на Асоциацията на хабилитираните преподаватели по екранни изкуства у нас - "Академика 21".  

Коментирай 0

1/1

Сн. БулФото

акад. проф. Людмил Стайков/Сн. НАТФИЗ

Сн. БулФото

Календар

Препоръчваме ви

Легендата Жан-Жак Ано e почетен председател на "Синелибри" тази година

На събитието ще бъде премиерата на книгата на Ано - "Един живот за киното", която излиза у нас за пръв път, и ще бъде прожектиран филмът "Любовникът" по емблематичния роман на Маргьорит Дюрас

Топ 7 криминални сериали в епоха

Детектив Уилям Мърдок, Мис Фишър, Ендевър Морс и още от най-добрите ТВ детективи, събрани на едно специално място

"Форман срещу Форман" е най-добрият филм на фестивала Master of Art

Специална награда беше присъдена на българския режисьор Николай Василев за филма му "Високо"

"Номадландия" стана основен фаворит за "Оскар", спечелвайки наградата на публиката на кинофестивала в Торонто

Поредното отличие на продукцията на режисьорката Клои Чжао дойде броени дни, след като филмът спечели "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

"Кръстницата" с Изабел Юпер открива Синелибри в зала 1 на НДК

Шестото издание на фестивала (18 октомври - 8 ноември) ще предложи 45 филма, повечето от които с национални и световни премиери у нас