Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

С носталгичен поглед към златната класика на Седмото изкуство

КИНОМАРАТОН

С носталгичен поглед към златната класика на Седмото изкуство

Култови ленти от 40-те до 80-те години на миналия век, оживяват на екрана на Киномания

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън в кадър от филма "Укротяване на опърничавата"

Както всяка година, така и 33-то издание на Киномания ни завладява със стойностни заглавия и вечни класики от световния киноафиш.

Още

Не пропускайте тези филми!

Не пропускайте тези филми!

Фестивалът започна на 14 ноември и ще продължи до 28 ноември, а в тази киноразходка наш партньор е БНП Париба, която отправя специално предложение към верните фенове на седмото изкуство. Всеки открил своя първи онлайн депозит в периода 15 ноември - 31 декември 2019 г., ще може да се наслади на кино прожекция по избор с два безплатни билета за киноверига Cinema City. А петима от новите клиенти на банката ще спечелят 12 двойни ваучера за кино, които ще могат да ползват през цялата следваща година. Те ще бъдат избрани с жребий в началото на 2020 г. Вижте повече за кампанията #WeLoveCinema с БНП Париба на www.deposits.bnpparibas.bg

Сред заглавията на тазгодишната Киномания са включени освен нови филми, и ленти от Златните периоди на световното кино - филми от 40-те, 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Носталгията по старото вечно кино се доказва и от факта, че много съвременни режисьори се обръщат към класиката с опит да я "реставрират", или да осъвременят стара филмова история. Много от тези опити са забележителни творби, но така или иначе, класиката винаги е била образецът. И Киномания не пропуска този интерес на зрителя към доброто старо кино.

В дните на феставала ще можем да гледаме много филми от Златната класика на световното кино, към които ще ви насочим в хронологичен ред, по годината на създаването им:

По време на Киномания 2019 ще имаме рядката възможност да гледаме филм на класика-теоретик на киното в световен мащаб - Сергей Айзенщайн, със създадения от него в далечната 1938-а година филм "Александър Невски". В главната роля ще видим актьора Николай Черкасов.

Николай Черкасов, в кадър от филма на Айзенщайн "Александър Невски" /1938 г. /

В този филм Айзенщайн разказва литературно историята на принц Невски, но по един невероятно зрелищен, новаторски за времето си начин, на фона на музиката на Прокофиев.

Неслучайно критиците наричат този филм "симфонията на Айзенщайн".

Кадър от филма на Сергей Айнзенщайн "Александър Невски" /1938 г. /

Киномания 2019 ни предоставя рядката възможност да гледаме класическата версия на филма "Роди се звезда" от 1954-а година, в който ще видим великата Джуди Гарланд. Филмът е награден с 2 награди "Златен глобус" за актьори в мюзикъл - на Джуди Гарланд и Джеймс Мейсън, в ролята на Норман.

Джуди Гарланд и Джеймс Мейсън във филма на Джордж Кюкор "Роди се звезда" /1954 г. /

Сюжетът, добре познат на зрителите, е разказан във филм за пръв път през 1937-а година. Главната героиня - Естър там е драматична актриса. Именно режисьорът на филма "Роди се звезда /1954 г./ - Джордж Кюкор променя сценария и превръща героинята в певица.

Джуди Гарланд в кадър от филма "Роди се звезда" /1954 г./

Този филм е интересен и като една своеобразна биография на Джуди Гарланд, след уволнението й от "Метро Голдуин Майер".

Кюкор замисля филма като една своебразна реабилитация в кариерата на знаменитата актриса, а лентата се оказва дори и пророческа за нейната трагична съдба.

Джуди Гарланд в кадър от филма "Роди се звезда" /1954 г./

Филмът "Един мъж и една жена" /1966 г. / на Клод Льолуш, с участието на Анук Еме и Жан-Луи Трентинян, е безспорен шедьовър не само на френското, но и на световното кино.

Филмът е отличен със "Златна палма" в Кан и 2 "Оскар"-а. Една наглед банална тема е превърната в любовна класика.

Кадър от филма на Клод Льолуш "Един мъж и една жена" /1966 г. /

Неслучайна е появата и на следващата екранна версия на режисьора Клод Льолуш - "Един мъж и една жена - 20 години по-късно" /1986 г./. Тя е продиктувана от интереса на съвременния зрител към историята в първия филм.

Кадър от филма на Клод РЛьолуш "Един мъж и една жена - 20 години по-късно" /1986 г. /

С представянето и на двата филма,  Киномания 2019 прави един своеобразен паралел и мост между златната класика на миналото и съвремието ни.

Филмът "Ромео и Жулиета" /1968 г./ на Франко Дзефирели е признат за "класика на класиките". Образите на двамата легендарни герои, пресъздадени от Оливия Хъси и Ленард Уайтинг остават толкова трайно запечатани в съзнанието на зрителя, че и до днес се възприемат за "истинските" Ромео и Жулиета.

Оливия Хъси и Ленард Уайтинг във эилма на Дзефирели "Ромео и Жулиета" /1968 г./

По времето, когато Дзефирели заснема филма, и двамата актьори са дебютанти на невръстна възраст - Ленард е на 17, а Оливия - на 15 години. Това е истински феномен в историята на киното.

Оливия Хъси и Ленард Уайтинг във эилма на Дзефирели "Ромео и Жулиета" /1968 г./

Невинността на актьорите прави на екрана още по-завладяваща класическата любовна история. Филмът е истински In memoriam за великия Франко Дзефирели.

Филмът "Кланът на сицилианците" /1969 г. / на режисьора Анри Верньой ще ни припомни професионализма на актьорите Жан Габен, Ален Делон и Лино Вентура - трима колоси на актьорската игра.

Лино Вентура, Жан Габен и Ален Делон, в кадър от филма "Кланът на сицилианците" /1969 г. /

Филмът събира на едно място гениален режисьор, история съчетаваща зрелище и изкуство, и три "филмови чудовища".

Жан Габен играе в ролята на лидер на Клана на сицилианците, който организира бягството на гангстера Роже Сарте /Ален Делон/, с цел да бъде организиран дързък обир.

Ален Делон, Жан Габен и Лино Вентура в кадър от филма "Кланът на сицилианците" /1969 г./

В ролята на ченгето, което ще разплете плана на сицилианците, ще гледаме Лино Вентура. Прожекцията на филма е не само филмово събитие, но и един поклон към Лино Вентура, по повод 100-годишнината от неговото рождение.

Лино Вентура, Ален Делон и Жан Габен в кадър от филма "Кланът на сицилианците" /1969 г. /

Филмът "Бъч Касиди и Сънданс Кид" /1969 г. /, с участието на Пол Нюман и Робърт Редфорд, е истински хит на Холивуд, награден с 8 награди БАФТА и 4 "Оскар"-а.

По жанр филмът би могъл да се нарече трагикомичен уестърн - сюжетът му е завладяващ и смешен.

Пол Нюман и Робърт Редфорд, във филма „Бъч Касиди и Сънданс Кид” /1969 г.

Зрителите изобщо не възприемат героите на Пол Нюман и Робърт Редфорд като престъпници - тъкмо обратното, техните забавни диалози и опасните каскади, превръщат публиката в симпатизиращ "съучастник" на екранното действие.

Пол Нюман и Робърт Редфорд, във филма „Бъч Касиди и Сънданс Кид” /1969 г.

Филмът на режисьора Джордж Рой Хил ще бъде представен на Киномания 2019 като един реверанс, по повод 50-годишнината от премиерата на лентата.

"Волният ездач" /1969 г. / на режисьора Денис Хопър, ще ни срещне със знаменитостите Питър Фонда и Джак Никълсън. Именно с този филм Джак Никълсън, макар да играе поддържаща роля, прави впечатление на Лосанджелиската критика.

Кадър от филма „Волният ездач” /1969 г. /

Филмът е отличен и с награда за дебют на кинофестивала в Кан. Любопитна подробност е фактът, че филмът е една от най-евтините холивудски продукции, които обаче се превръщат не само в култово заглавие на 60-те, но и в една от "златните кокошки" на Холивуд.

Кадър от филма „Волният ездач” /1969 г. /

Темата на филма е свободата, между наркотиците и мечтата за революция. Тема, напълно отговаряща на духа на 60-те.

Филмът "Братко слънце, сестро луна" /1972 г. / на Франко Дзефирели е награден с една от най-престижните награди в света на киното - "Давид на Донатело".

Кадър от филма на Дзефирели „Братко слънце, сестро луна” /1972 г. /

Филмът разказва за уникалната и противоречива личност на Свети Франциск от Асизи, който от син на богат търговец, водещ разгулен живот, претърпява пълна духовна трансформация и става "босия монах", отдаден на Бога.

Кадър от филма на Дзефирели „Братко слънце, сестро луна” /1972 г. /

Името на Акира Куросава е записано със златни букви в историята на киното. Киномания 2019 ни връща към един от най-добрите му филми - "Дерсу Узала" /1975 г. / Филмът е заснет в сибирската тайга, където се срещат героите.

Кадър от филма на Акира Куросава "Дерсу Узала" / 1975 г. /

Това е среща на два свята с различна култура, но с едни и същи - човешки емоции.

Опасностите сближават героите, а вездесъщата природа показва своята мощ по такъв начин, че да осъзнаем емоционално силната връзка между човека и заобикалящия го свят.

Кадър от филма на Акира Куросава "Дерсу Узала" / 1975 г. /

Филмът-балет "Спартак" /1977 г. /се превръща в световен феномен в годините на Желязната завеса. Постановката на "Болшой театър" показва на света едно невероятно изпълнение, при зрелищен декор и незабравима финална сцена - разпъването на Спартак, пронизан от остриетата на безброй копия. Филмът е истинско съкровище в архива на легендарния "Мосфилм".

Кадър от филма-балет "Спартак" /1977 г. / - продукция на на "Мосфилм

И още един филм на Дзефирели - ненадминатият, вечен "Укротяване на опърничавата" с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Една истинска перла в короната на Киномания 2019.

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, в кадър от филма "Укротяване на опърничавата" /1967 г. /

Дзефирели превръща текста на гениалния Шекспир във весела любовна история.

Филмът е заснет при зашеметяващи декори и завидна операторска работа, а актьорската игра остава в историята на киното като един от най-ярките любовни "дуети".

Към всички тези филми, обърнати носталгично към Златното време на световното кино, можем да прибавим още създадените в по-ново време, но обърнати към миналото филми и филмови версии на класики като "Хамлет" /1990 г./ - част от ретроспекцията към творчеството на Франко Дзефирели; филмът "Най-хубавите години от един живот" /2019 г./ - на знаменития познавач на човешката душа Клод Льолуш; и документалните ленти "Фелини без край" /2019 г. /, посветен на класика на италианското кино Федерико Фелини, и "Чай с дамите" /2018 г./, запечатал истинските преживявания на четири актриси-икони на Великобритания. Историите в тези филми са вълнуващ поглед назад във времето, но и мост към съвремието, и ще заредят зрителя с много силни емоции. 

Кадър от филма "Най-хубавите години от един живот" /2019 г. / на Клод Льолуш

Кадър от филма "Фелини без край" /2019 г. /

Кадър от филма "Чай с дамите" /2018 г. /, с участието на Маги Смит, Джуди Денч, Джоан Плаурайт и Айлийн Аткинс

Пълната програма на Киномания следете на Фейсбук страницата й и онлайн на www.kinomania.bg

Още

56 премиерни и утвърдени заглавия ще гледаме на 33-та Киномания

56 премиерни и утвърдени заглавия ще гледаме на 33-та Киномания

Още

Извънредна прожекция на "Един дъждовен ден в Ню Йорк" на Киномания

Извънредна прожекция на "Един дъждовен ден в Ню Йорк" на Киномания

Още

Филми за Федерико Фелини и Андрей Тарковски на Киномания

Филми за Федерико Фелини и Андрей Тарковски на Киномания

Още

Киномания представя чувствена история за любовта във филма на Ксавие Долан "Матиас и Максим"

Киномания представя чувствена история за любовта във филма на Ксавие Долан "Матиас и Максим"

Още

Вълнуваща детска програма за най-малките почитатели на Киномания

Вълнуваща детска програма за най-малките почитатели на Киномания

Още

Вечните класики "Волният ездач" и "Бъч Касиди и Сънданс Кид" се завръщат на Киномания

Вечните класики "Волният ездач" и "Бъч Касиди и Сънданс Кид" се завръщат на Киномания

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Джералдин Чаплин пристигна в България за 27-ото издание на "София филм фест"

Това е първото посещение на актрисата у нас, а в рамките на кинофорума, тя ще получи "Наградата на София" на Столичната община

"БНТ Представя" Тодор Колев с портретния документален филм "Там, дето поисках – бях. Взех, колкото пожелах"

За ролите на големия артист, харизмата му и неподражаемото чувство за хумор – гледайте на 22 март, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

Новото лице на българското кино Елеонора Иванова номинирана за награда "Полет в изкуството"

Актрисата от трупата на Театър „София“ впечатли журито с неподправената си харизма и автентичен талант.

Алексей Навални след Оскара: Посвещавам приноса си на хората, които се борят срещу чудовището на диктатурата и войната

Руският опозиционер отправи похвали към режисьора Роър, близката си сподвижничка Мария Певчих и българския разследващи журналист Христо Грозев - "истинската звезда на този филм"

Филмът "Блок" ще разблокира възприятията ни за българско кино

От 31 март по екраните тръгва български филм от италиански продуцент, съчетаващ в едно жанровете: черна комедия, трилър, романтична драма и криминале