Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Обединена Европа - с два рождени дни

ОДА НА РАДОСТТА

Обединена Европа - с два рождени дни

5 май - Ден на Съвета на Европа, 9 май - Ден на Европа

Снимка: Shutterstock

Съветът на Европа /СЕ/ е основан с договор на 5 май 1949 г. в Лондон. Едва през 1985 г. европейските общности се превръщат в Европейски съюз /ЕС/, който определя за Ден на Европа - 9 май, в памет на Декларацията на някогашния френски външен министър Робер Шуман, произнесена на 9 май 1950 г. в Париж. Така, Обединена Европа се оказва с два "рождени дни" - 5-и и 9-и май. Съветът на Европа и Европейският съюз имат общ химн и флаг, но са две различни организации.

Седалището на СЕ в Страсбург

Седалището на СЕ в Страсбург (Снимка: Shutterstock)

Съветът на Европа е политическа организация на т.нар. "голяма Европа" и в него членуват 47 /43/ страни-членки, с приблизително 800 милиона души население. Седалището на Съвета на Европа е в Страсбург. Съветът се оглавява от главен секретар на СЕ. Най-известните органи на Съвета на Европа са Европейският съд по правата на човека, Съветът на европейската фармакопея, Комитетът на министрите на външните работи на държавите-членки и Парламентарната асамблея. Едно от най-важните постижения на Съвета на Европа е приемането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, през 1950 г.

Сградата, в кото е прочетена Декларацията на Шуман през 1950 г.

Европейският съюз обединява 28 страни-членки и работи за целите на интеграция в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. Негова е идеята за официализиране на 9 май като Ден на Европа, в знак на почит към Декларацията на Шуман, която изиграва историческа роля, с апела си за нова форма на политическо сътрудничество между европейските държави, която да направи немислима войната между тях. През 1971 г. Парламентарното събрание на Съвета на Европа утвърждава като европейски химн  "Ода на радостта" по Девета симфония на Лудвиг ван Бетховен. 

В момента Европа е изправена пред предизвикателствата на много нерешени проблеми, вътре в континенталните си граници. И вътре, и извън тях, целият глобален свят е по-разбунен от всякога. Агресията на фундаментализма застрашава устоите на западния свят и се опитва да посегателства върху него. Едно е безспорно - че трябва да се борим да съхраним културното и духовното наследство на нашия континент, защото Европа е венецът на човешката цивилизация. Химнът на Европа - "Одата на радостта", е апел към целокупното население на света за мир и съзидание - в името на човека и бъдещето на планетата.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Снимка: Shutterstock

Седалището на СЕ в Страсбург (Снимка: Shutterstock)

Седалището на СЕ в Страсбург

Сградата, в кото е прочетена Декларацията на Шуман през 1950 г.

Календар

Препоръчваме ви

Любимите котки на президента Линкълн, Таби и Дикси редовно се хранили на трапезата му

На 8 август е Международен ден на котката, който се отбелязва от 2002 г. по инициатива на Международния фонд за защита на животните (IFAW)

4 години ще продължи реставрацията на прочутия орган на "Нотр Дам"

Най-големият музикален инструмент във Франция е "гласът на катедралата" от 1733 г.

НИМ представя съкровища от "Татарска плячка" в Двореца в Балчик

Изложбата се открива на 06 август 2020 г. (четвъртък) в 11 часа

"Културен файтон" предлага тематични разходки из Виена през лятото

Проектът съчетава три споделени страсти: театър, коне и Виена

Река Сена в Париж се превърна в кино на открито

38 електрически моторни лодки се превърнаха в кинозала, в която в събота вечер бе прожектирана безплатно френската комедия от 2018 г. "Голямата баня"