Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Обединена Европа - с два рождени дни

ОДА НА РАДОСТТА

Обединена Европа - с два рождени дни

5 май - Ден на Съвета на Европа, 9 май - Ден на Европа

Снимка: Shutterstock

Съветът на Европа /СЕ/ е основан с договор на 5 май 1949 г. в Лондон. Едва през 1985 г. европейските общности се превръщат в Европейски съюз /ЕС/, който определя за Ден на Европа - 9 май, в памет на Декларацията на някогашния френски външен министър Робер Шуман, произнесена на 9 май 1950 г. в Париж. Така, Обединена Европа се оказва с два "рождени дни" - 5-и и 9-и май. Съветът на Европа и Европейският съюз имат общ химн и флаг, но са две различни организации.

Седалището на СЕ в Страсбург

Седалището на СЕ в Страсбург (Снимка: Shutterstock)

Съветът на Европа е политическа организация на т.нар. "голяма Европа" и в него членуват 47 /43/ страни-членки, с приблизително 800 милиона души население. Седалището на Съвета на Европа е в Страсбург. Съветът се оглавява от главен секретар на СЕ. Най-известните органи на Съвета на Европа са Европейският съд по правата на човека, Съветът на европейската фармакопея, Комитетът на министрите на външните работи на държавите-членки и Парламентарната асамблея. Едно от най-важните постижения на Съвета на Европа е приемането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, през 1950 г.

Сградата, в кото е прочетена Декларацията на Шуман през 1950 г.

Европейският съюз обединява 28 страни-членки и работи за целите на интеграция в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. Негова е идеята за официализиране на 9 май като Ден на Европа, в знак на почит към Декларацията на Шуман, която изиграва историческа роля, с апела си за нова форма на политическо сътрудничество между европейските държави, която да направи немислима войната между тях. През 1971 г. Парламентарното събрание на Съвета на Европа утвърждава като европейски химн  "Ода на радостта" по Девета симфония на Лудвиг ван Бетховен. 

В момента Европа е изправена пред предизвикателствата на много нерешени проблеми, вътре в континенталните си граници. И вътре, и извън тях, целият глобален свят е по-разбунен от всякога. Агресията на фундаментализма застрашава устоите на западния свят и се опитва да посегателства върху него. Едно е безспорно - че трябва да се борим да съхраним културното и духовното наследство на нашия континент, защото Европа е венецът на човешката цивилизация. Химнът на Европа - "Одата на радостта", е апел към целокупното население на света за мир и съзидание - в името на човека и бъдещето на планетата.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Крепченският скален манастир пази най-ранните надписи на кирилица

Скалният манастир до Крепча е най-значимия средновековен паметник в целия Поповско-Опаченски район на Търговищка област

В Перу откриха останките на 76 деца, принесени преди 1000 години в жертва на езически богове

Жертвоприношенията може да са били извършвани по време на суша, липса на дъжд, във връзка с политически проблеми или войни

Какво (не) знаете за българския Майстор на Майсторите?

"Ако има Рай на земята, то е Кюстендилският край със сърце Шишковци, което е така подредено със своите овощни градини и лозя", казва Владимир Димитров-Майстора, назовавайки себе си скромно "рисувач"

274 предколумбови произведения на изкуството Колумбия си върна от САЩ

Сред тях има човешки фигури, керамични предмети и традиционни огърлици с 1500-годишна история

Маорите и мориорите възстановяват културното си наследство

За връщането на костите, ограбени от гробове през XIX век, от Австрия в Нова Зеландия бяха необходими преговори между двете страни, продължили 77 години

Нови археологически открития в Черно море

Подводна археологическа експедиция на Националния исторически музей разкрива тайните на Port Baglar ("Залива на лозята") до Созопол