Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нидерландски съд: Кримските съкровища трябва да бъдат дадени на Украйна

КАЗУСИ

Нидерландски съд: Кримските съкровища трябва да бъдат дадени на Украйна

"Ние винаги си връщаме това, което е наше. След скитското злато ще си върнем и Крим", каза украинският президент Володимир Зеленски

Златно украшение от 2 в. сл. Хр. - част от експозицията, наречена "Крим - златото и тайните на Черно море", в историческия музей "Алард Пиърсън" в Амстердам (Снимка: АР/БТА)

Апелативен съд в Амстердам постанови днес че историческите съкровища от Крим, които от години се съхраняват в нидерландски музей, трябва да бъдат дадени на Украйна, тъй като са "част от културното наследство на украинската държава", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Апелативният съд в Амстердам (Снимка: АР/БТА)

Решението, което може да бъде обжалвано пред Върховния съд на Нидерландия, потвърди постановлението на съд от по-ниска инстанция във връзка с продължителна правна битка за съдбата на артефактите, произтичаща от анексирането на Крим от Русия.

26 октомври 2021 г. Роб Майер, адвокат на кримските музеи след присъдата на Апелативния съд в Амстердам (Снимка: АР/БТА)

26 октомври 2021 г. Адвокат Герт-Ян ван ден Берг, който представлява Украйна пред съда (Снимка: АР/БТА)

Преди почти пет години съд в Амстердам постанови, че предметите трябва да бъдат върнати на Украйна, а не на четири музея в Крим, предоставили ги под наем за изложба през 2014 г. Тогава съдът не се произнесе кой е действителният собственик на артефактите, като заяви, че този въпрос трябва да бъде решен от украински съд.

26 октомври 2021 г. Съдия Полин Хофмайер-Рутен (в средата) се подготвя да прочете присъдата в Апелативния съд в Амстердам (Снимка: АР/БТА)

"Съдът постанови, че "кримските съкровища" трябва да бъдат предадени на украинската държава", каза съдия Полин Хофмайер-Рутен, добавяйки, че те са "част от културното наследство на украинската държава".

26 октомври 2021 г. Съдия Полин Хофмайер-Рутен (в средата) се подготвя да прочете присъдата в Апелативния съд в Амстердам (Снимка: АР/БТА)

26 октомври 2021 г. В очакване на присъдата на съдия Полин Хофмайер-Рутен (Снимка: АР/БТА)

Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г., месец след като музеят "Алард Пиърсън" откри изложбата с кримските съкровища, което предизвика спор за това къде би трябвало да бъдат върнати те.

Едни от най-впечатляващите предмети сред наброяващите близо 300 артефакта са златен скитски шлем от 4 в. пр. Хр. и златно украшение от 2 в. сл. Хр., всяко от които тежи над един килограм.

Златен скитски шлем от 4 в. пр. Хр. - част от експозицията, наречена "Крим - златото и тайните на Черно море", в историческия музей "Алард Пиърсън" в Амстердам (Снимка: АР/БТА)

Част от експозицията, наречена "Крим - златото и тайните на Черно море", в историческия музей "Алард Пиърсън" в Амстердам (Снимка: АР/БТА)

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на съда за "справедливото решение", определяйки го като "дългоочаквана победа".

"Ние винаги си връщаме това, което е наше. След скитското злато ще си върнем и Крим", заяви той в Туитър.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не може да коментира решението, тъй като не се е запознал с него.

Още

САЩ върнаха на Ирак "Плочката на Гилгамеш"

САЩ върнаха на Ирак "Плочката на Гилгамеш"

Още

Франция връща на Бенин 26 плячкосани произведения на изкуството

Франция връща на Бенин 26 плячкосани произведения на изкуството

Още

С церемония САЩ ще върне на Ирак клинопис от "Гилгамеш" на 3500 години

С церемония САЩ ще върне на Ирак клинопис от "Гилгамеш" на 3500 години

Още

Германия ще започне да връща конфискуваните бенински скулптури на Нигерия от 2022 г.

Германия ще започне да връща конфискуваните бенински скулптури на Нигерия от 2022 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нови открития в Помпей хвърлят светлина върху живота на хората от средната класа

Останки от купи, отворен сандък, легло и други вещи са намерени в сграда, открита преди време, обявиха от управата на археологическия парк

Какви "Видения от древността" се крият из непознатите кътчета на българската природа?

Авторът на "Повторени сънища", "Времето гледа с десет очи" и "Намерени от чудесата" Николай Н. Нинов с нова книга за любителите на древни тайнства в България

Българският филм "Бягство" се отказва от надпреварата за "Оскар"

Не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен, се казва в писмо, подписано от Виктор Божинов - режисьор на "Бягство", и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов

Великите писатели от Средновековието до Френската революция: Познай кои са те!

Проверете знанията си за най-популярните автори от този период

Почина писателката Мелиса Банк

Писателката, чиято книга "Лов и риболов за дами" от 1999 г. се превърна в бестселър сред младите читатели, почина на 61 години

Музиканти протестират с концерт срещу разширение на магистрала в Берлин

Организаторите на протеста, наречен "Звуци на живота", уточниха, че строителните дейности били прекратени и участниците в демонстрацията свирили в импровизиран концерт