Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Картина на Марк Ротко беше продадена за 82,5 милиона щатски долара на търг

АРТ ПАЗАРИ

Картина на Марк Ротко беше продадена за 82,5 милиона щатски долара на търг

Рекордът за Ротко е поставен през 2012 г. с "Оранжево, червено, жълто" - 86,9 милиона долара, отново на търг в Ню Йорк

Картина на Марк Ротко беше продадена за 82,5 милиона долара на търг на "Сотбис" в Ню Йорк - втората най-висока цена за покойния абстракционист, предадоха Ройтерс и АФП (Снимка: AP/БТА)

Картина на Марк Ротко беше продадена за 82,5 милиона долара на търг на "Сотбис" в Ню Йорк - втората най-висока цена за покойния абстракционист, предадоха Ройтерс и АФП, цитирана от БТА. 

Предварителната оценка на творбата "No 7" от 1951 г. беше от 70 до 90 милиона щатски долара. Тя беше предложена за първи път на търг и предизвика оживено наддаване от представители на азиатски клиенти по телефона.

Рекордът за Ротко е поставен през 2012 г. с "Оранжево, червено, жълто" - 86,9 милиона долара, отново на търг в Ню Йорк.

Картината на Ротко беше една от десетките от колекцията "Маклоу", придобити от Хари Маклоу и съпругата му Линда за 45 години семеен живот. При развода им през 2018 г. нюйоркски съдия определи тя да бъде разпродадена и сумата разделена между двамата.

Рекордът за Ротко е поставен през 2012 г. с "Оранжево, червено, жълто" - 86,9 милиона долара, отново на търг в Ню Йорк (Снимка: AP/БТА)

Още

Картина от Гюстав Кайбот беше продадена за рекордна сума на търг

Картина от Гюстав Кайбот беше продадена за рекордна сума на търг

Сред другите продадени творби на търга в Ню Йорк беше скулптурата "Носът" от Алберто Джакомети. Тя донесе 78,4 милиона долара.

"Девет пъти Мерилин" (1962 г.) от Анди Уорхол беше продадена за 48,5 милиона долара. Неговата "Шестнайсет пъти Джаки" в черно, бяло и синьо донесе 33,9 милиона долара.

Картината "Номер 17, 1951" на Джаксън Полък беше продадена за 61,2 милиона долара - нов рекорд за художника. Абстрактното платно с макове "Неозаглавено" от Сай Туомбли от 2007 г. беше купено за 58,9 милиона долара.

Колекцията "Маклоу" - общо 65 произведения, представлява "ненадмината сбирка, която проследява върховете в западните артистични постижения от 80 години", заявиха от "Сотбис".

Разпродажбата на колекцията е разделена на две части. Останалите около 40 творби ще бъдат предложени на търг през май 2022 г. Общата сума от първия търг е 676 милиона долара. Възможно е след втората разпродажба общата стойност на колекцията да надмине рекорда, поставен от колекцията "Рокфелер" през 2018 г. - 835 милиона долара.

Още

Хиляди музиканти свириха в Каракас за световен рекорд

Хиляди музиканти свириха в Каракас за световен рекорд

Още

Утопични карти, желания и идеали: Съвременно изкуство във Ватикана

Утопични карти, желания и идеали: Съвременно изкуство във Ватикана

Още

Музика, обгърната в космически гледки

Музика, обгърната в космически гледки

Още

Франция върна на Бенин 26 произведения на изкуството

Франция върна на Бенин 26 произведения на изкуството

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Древен дворец в Рим отново е отворен за туристи след десетилетия реставрация

Близо 2000-годишният Domus Tiberiana е бил дом на владетели по време на императорския период на древния град. От обширния дворец се открива широка гледка към Римския форум под него

Средновековна кула в центъра на Прага ще бъде продадена

Индржишката кула беше обявена за продажба в края на миналата година. Според архиепископията кулата няма значение за вярващите и е най-вече туристическа забележителност. Първоначално обявената цена е била 75 млн. крони

Откриха храм на Афродита в потъналия античен египетски град Тонис-Хераклион

В храма са намерени бронзови и керамични артефакти, донесени от Гърция, каза генералният секретар на Върховния съвет за антиките на Египет Мустафа Уазири. Учените са се натъкнали и на останки от сгради с дървени колони

Шоу програми се връщат в американския телевизионен ефир на фона на стачките в Холивуд

Комикът, изявяващ се и като политически коментатор, Бил Мар също обяви, че ще възобнови вечерното си токшоу по НВО въпреки продължаващите стачки в Холивуд

Проф. Кирил Топалов със специалната награда на София за изключителни постижения в областта на културата

"Нашата столица е не само красив, но и духовен град, с богата история. Един от най-старите европейски градове. Той централен град между Изтока и Запада", отбеляза проф. Топалов при приемането на отличието

Монументална крепостна стена е открита при разкопките на средновековния български град Русокастро

Тя е дълга 70 м. и широка от 1,8 до 3 м. Запазена е на височина до 2,5 м. Изградена е от добре оформени лицеви камъни и хоросан