Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Древната Асирия - родина на войната като политика

ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ

Древната Асирия - родина на войната като политика

Асирийската армия използвала не само военни, но и психологически средства срещу враговете си

Древен релеф на асирийските воини (Снимка: Shutterstock)

Преди 3000 години назад, една армия настъпваща от Близкия Изток, се превърнала в страшилището на света - откъдето минела, трева не пониквала.

Древна Асирия е първата страна в света, която превръща своята военна мощ в основна политика. Нещо повече - тероризира враговете си и психологически. Ето защо много историци смятат Асирия за родина на войната, независимо, че войни по света са се водили откакто свят светува.

Три символа на асирийската армия: смелост, жестокост и тактика

С какво асирийската армия е плашела враговете си? - Разказват артефактите, достигнали до наши дни.

Народът на Асирия живеел във вечна война

Още

Най-зловещите "трофеи" на археологията

Най-зловещите "трофеи" на археологията

В древна Асирия се въвежда задължителната служба в армията. Всеки мъж - независимо беден, или богат, бил длъжен да служи на страната си в продължение на 3 години. През първата година войниците строяли пътища, мостове и сгради, във втората участвали във войните и едва на третата можели да се освободят и да отидат при семействата си, като до края на живота си оставали на разположение по време на война, а войната никога не свършвала.

Още

Мистериозно изчезнали артефакти от човешката история

Мистериозно изчезнали артефакти от човешката история

Всички войници били отлично обучени и готови да отдадат живота си по време на битка. Те били подготвяни за това, но и надъхвани със самочувствието на непобедими войни. Археологически таблици показват нагледно как са процедирали асирийците, когато сривали със земята някой вражески град - те рисували всичките си зверства, за да знаят враговете им какво ги чака. Върху тези рисунки се вижда как вадят очи и набиват на кол мирни жители, в какви руини оставят градовете, през които минават.

От откритите досега археологически находки, най-много са таблиците от времето на цар Ашшурнацирапал II, върху които е разчетен следния текст: "Съдрах кожите им и ги закачих по стените им, изгорих децата им...отрязах главите им и направих кула от тях!.."

Древни рисунки, изобразяващи налагания терор над победените

Още

Археолози подновяват проучванията под пясъците на Сахара

Археолози подновяват проучванията под пясъците на Сахара

Този психологически терор висял като дамоклев меч над градовете, нарочени от асирийците, и всички останали треперели да не ги сполети същата участ. В началото на битката, обаче, асирийците давали възможност на враговете си да се предадат. Те пращали парламентьор при градските врати на съответния град, който казвал на защитниците на града, че ако се предадат и се съгласят да плащат налог на асирийската армия, ще бъдат пощадени.

Много страни приемали тези условия, за да предпазят населението си от избиване. По този начин асирийската армия безпрепятствено преминавала нататък по пътя си - към следващата цел.

Асирийците давали възможност на враговете си да се предадат

Асирийците изобретяват първите проходни машини, с които разбивали входните врати на градовете. Едно от първите такива устройства приличало на железен бик на колела. То издържало на атаките на стрелите и копията и било като щит за настъпващата пехота.

Още

Шумерската култура издигала на почит грамотността

Шумерската култура издигала на почит грамотността

В случай на съпротива от страна на нападнатите, асирийците така се настървявали, че унищожавали враговете си с всички способи. Когато асирийският цар Синахериб влиза във Вавилон, буквално го изтрива от лицето на земята. Оставя и послание за поколенията: "Градът и домовете в него - от основите до покрива разграбих, унищожих и опожарих. Отворих канали в средата на града и го потопих във вода. На мястото на Вавилон остана само блато!"

Още

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Френски археолози 4 години крили уникална находка

От съхранените записи е видно, че един от асирийските царе пощадил няколко жители на покорените градове: "Знатни старейшини дойдоха при мен и паднаха на колене да ме молят за живота си - просеха за пощада, като молеха да правя с тях, каквото пожелая, само да не ги убивам".

Такава милост асирийците проявявали много рядко, и то по-скоро за назидание. Защото на пощадените отрязвали носа и ушите, с цел да се носят легенди за жестокостта им към победените. Асирийците използвали тези нещастни хора за живи паметници на своята завоевателна и безпощадна политика.

Царската милост си има "цена" - описание на задълженията на оставените живи

Още

Земни "портали" към други измерения

Земни "портали" към други измерения

Един от асирийските царе - Асархадон, накарал управителя на града, който покорил, да закачи на врата си "огърлица" с късове от главите на обезглавените си старейшини. Милостта, която проявил - да го остави жив, трябвало да заплати с унижение. Върху древни асирийски надписи са съхранени изображения на роби, теглещи огромни каменни блокове. Зад тях вървят надзиратели, които бият всеки, който иска да спре, за да си почине. Асирийците нямали пощада и към жените-робини. Често ги събличали голи, за да ги унизят и да ги накарат да се чувстват беззащитни.

Робите били смятани за низши

Още

Кой е тайният музей на еротичното изкуство в Неапол?

Кой е тайният музей на еротичното изкуство в Неапол?

Асирия водела не само завоевателна, но и преселническа политика. Всъщност, двете са свързани. Цели семейства били застявани да се преселят другаде, за да има равномерно населеност в страната.

Майсторите от покорените страни се ползвали с привилегии - те били настанявани в сърцето на империята, за да строят дворци и храмове, като им разрешавали да приберат при себе си и семействата си. Любопитно е как са постъпвали с някои от по-опасните си врагове, борци против Асирия? - на тях разрешавали да изкупят "вината" си, като работят в... строителството - за възстановяване на разрушените сгради в опустошените им градове.

Още

Тези археологически находки ще ви вцепенят от ужас

Тези археологически находки ще ви вцепенят от ужас

Много престъпления в Сирия били наказвани с осакатяване, или смърт. За прелюбодейство на мъж с жената на друг мъж, прелюбодеецът наказвали с отрязване на долната устна. Така оставал като белязан. Ако пък хващали мъж да насилва друг мъж, публично го кастрирали. В същото време мъжете имали право да убиват жените си, ако ги хванат в прелюбодейство. Убийството на врагове по време на война било разрешено, но битовите убийци в Асирия предавали като престъпници на семействата на жертвите - да правят с тях, каквото пожелаят.

Плоча с Кодекса на Асирия

Още

Чия е гробницата при Амфиполис? - На Александър Македонски, или на любимеца му Хефестион?

Чия е гробницата при Амфиполис? - На Александър Македонски, или на любимеца му Хефестион?

Животът в древна Асирия изглежда ужасяващ, но в него, както се вижда, е имало правила, които очевидно са целяли някаква справедливост и морал. Постоянните войни и кръвопролития, обаче, превръщали самите асирийци в жертви на завоевателната им политика. Много от асирийските войни страдали от посттравматичен стрес и се страхували от призраците на убитите, изпитвали чувство за вина от убийствата на невинни хора. Вечната война ограбвала живота им.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Продължават проучванията на Букелон - ловната крепост на императори и султани

Националният исторически музей предвижда да се установи стратиграфията, хронологията на обекта, трасето на късноантичната крепостна стена и средновековната кула

Проф. Овчаров: Римските терми в Рациария може да превърнат в световен туристически обект

След пет години мащабни разкопки българската държава ще има императорски терми от Римската империя, които вероятно ще са в първите пет по големина

Наш учен разкрива "секретния език" на мозайките в книга с 430 изображения от 24 страни

В "Символи на християнските мозайки" проф. Табаков изтъква не само ролята на трако-римското изкуство, но и влиянието на римските императори с произход от Тракия и Илария за узаконяването на религията

Продават дрехи на Габриел Гарсия Маркес с благотворителна цел

Семейството на Маркес ще дари събраните от разпродажбата пари на мексиканска фондация, която се грижи за здравето и прехраната на децата на коренното население

Датски скулптор иска Хонконг да му върне творба, посветена на жертвите от "Тянанмън"

Хонгонкският университет реши преди седмица скулптурата "Стълб на срама" да бъде премахната от двора му, където стои от 24 години