Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Седмица след 10 ноември 1989-а: Има ли против? - Няма. Въздържали се? - Няма

ПАМЕТНИТЕ ДАТИ

Седмица след 10 ноември 1989-а: Има ли против? - Няма. Въздържали се? - Няма

Славчо Трънски пръв критикува публично Тодор Живков и неговото управление

Снимки: "Изгубената България"

Още

Къде ги завари 10 ноември 1989-а?

Къде ги завари 10 ноември 1989-а?

На 10 ноември 1989 г. на пленум на ЦК на БКП, проведен в дом № 1 на резиденция "Бояна", Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията. Направено е предложение на Народното събрание да освободи Живков и от длъжността председател на Държавния съвет на Народна република България. Така той ще бъде отстранен напълно от властта, която е била в ръцете му повече от 33 години. Първото заседание на Народното събрание след този превърнал се в исторически пленум, се състои седмица по-късно - на 17 ноември. За първи път то се предава пряко по Националната телевизия. Освен с решението за окончателното сваляне на Живков и избирането на Петър Младенов за председател на Държавния съвет, тази сесия на Парламента ще се запомни и с речта на генерал-полковник Славчо Трънски, легендарен партизански командир, изпълнена с критика, ирония и сарказъм. Това е първото публично развенчаване на Тодор Живков.

Свалянето на Тодор Живков - Петър Младенов чете решението на ЦК на БКП, в средата - Георги Атанасов (тогава министър-председател), 10 ноември 1989 г.

Петък, 17 ноември 1989 г.

Председател Станко Тодоров: Другарки и другари народни представители, в залата има необходимия брой народни представители и можем да започнем работа.

Откривам единадесетата сесия на Народното събрание.

.....

Още

100 кадъра за Прехода (Галерия)

100 кадъра за Прехода (Галерия)

Пристъпваме към разглеждане на точка първа от дневния ред:

Предложение на парламентарните групи на Българската комунистическа партия и Българския земеделски народен съюз за освобождаване от длъжност председателя на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков.

Ще ви прочета предложението:

"ДО ДЕВЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Още

10 ноември: "Дворцов преврат" или "Нежна революция"

10 ноември: "Дворцов преврат" или "Нежна революция"

От парламентарните групи на Българската комунистическа партия и Българския земеделски народен съюз за освобождаване от длъжност председателя на Държавния съвет на Народна република България.

Уважаеми другарки и другари народни представители,

На основание чл. 78, точка 16 от Конституцията на Народна република България парламентарните групи на Българската комунистическа партия и Българския земеделски народен съюз предлагат Народното събрание да приеме следното

РЕШЕНИЕ:

Още

Шествието на "Екогласност": 30 г. от първата голяма демонстрация за демокрация у нас (снимки)

Шествието на "Екогласност": 30 г. от първата голяма демонстрация за демокрация у нас

Освобождава Тодор Христов Живков от длъжността председател на Държавния съвет на Народна република България.

Председател на парламентарната група на Българската комунистическа партия: П. Кубадински

Председател на парламентарната група на Българския земеделски народен съюз: П. Ванчев"

Председател Станко Тодоров: Желае ли някой да вземе отношение по това предложение на парламентарните групи?

Думата има др. Славчо Трънски.

Славчо Трънски: Другарки и другари народни представители! Аз съжалявам много, че отсъства Тодор Живков и ми е неудобно да говоря зад гърба му. Но аз очаквах, че той ще има доблестта да бъде на това заседание на Народното събрание и както е свикнал досега, да слуша само суперлативи, да чуе и някои критични бележки за неговата работа.

Тодор Живков, съпругата му д-р Мара Малеева-Живкова, ген. Добри Джуров и други по време на манифестация, 60-те години на ХХ век

Още

ПоДИР 30 години: Show Must Go On

ПоДИР 30 години: Show Must Go On

Поставен е въпросът пред Народното събрание за освобождаването на Тодор Живков от поста председател на Държавния съвет. Ако до вчерашния пленум някой е имал съмнение дали да му благодари и пожелае щастливи старини, то след изказванията на редица другари, които разкриха неговия истински лик на ръководител, у никого не ще остане съмнение, че той не заслужава такава чест.

Той стои на кормилото на партията и държавата и 35 години тормози нашата икономика с какви ли не концепции, реорганизации и най-различни измишльотини. 35 години той насажда последователно и настойчиво командно-бюрократични методи, обявява съвсем произволно и неудачно етапите на социализма, наричайки го ту зрял, ту реален, ту толкова развит, че родил две Българии, а ние сега виждаме, че няма нито една, каквато сме искали и мечтали.

Още

ПоДИР 30 години: Кратки, преход(н)и

ПоДИР 30 години: Кратки, преход(н)и

Груб волунтаризъм, безпределна самонадеяност, високо самочувствие и редки пръсти - ето с какво се характеризира неговото дългогодишно ръководство. Ние тепърва ще разберем как са вземани решения за строителството на заводи гиганти, за които са изразходвани милиарди, и тези пари са почти закопани в земята, тепърва ще чуем за неговите методи на ръководство, за недопустими подходи на човек от този ранг; как е противопоставял един на друг своите колеги, как е налагал своето мнение, как е премахвал неудобните или тези, които е подозирал, че ще му вземат мястото. Свидетел съм на много неща и аз.

Посещение на Фидел Кастро в България: ген. Добри Джуров, Фидел Кастро, Тодор Живков, 1972 г.

Неведнъж пред целия команден състав на Българската народна армия той е унижавал министъра на народната отбрана ген. Добри Джуров, наричайки го въшкар. Може и на шега да е било, но един президент, един генерален секретар не може да си позволява подобна шега пред целия личен състав на Българската народна армия.

Леонид Брежнев посреща Тодор Живков в Москва, 80-те години на ХХ век

.....

В последно време той не можеше да се владее и често губеше равновесие. Толкова беше уверен в своята несменяемост, та на три пъти подхвърляше на шега, а това беше едно предупреждение, че баща му е живял до 105 години, с други думи: мислете му, няма скоро и аз да умра...

Малко са ръководителите в света, които си издигнаха приживе паметник и нали е хитрец, уж от скромност, нареди тихомълком на милицията да вдигне паметника от родното му село. После се разбра, че го е вдигнал не от истинска скромност, а защото не го е харесвал.

В леговището на звяра: Тодор Живков в Ню Йорк, 1960 г.

Още

Преходът: На море с москвич и щайга домати или какво помня от първите осем години

Преходът: На море с москвич и щайга домати или какво помня от първите осем години

Тази фалшива скромност се разкрива на всяка крачка. Погледнете колко са трудовете му, те дори не могат да се преброят. Какво са Достоевски, Балзак или Вазов при световноизвестния "писател" Тодор Живков и жалко е, че неговият послушник Любомир Левчев не го прие за член на Съюза на писателите - това е голям пропуск! Че къде ли не се издадоха неговите трудове? Няма кътче в света, където да не са издадени. Но, разбира се, за издаването им плаща не някой друг, а негово величество българският народ. При това плаща с валута за най-фина хартия и най-скъпа подвързия.

Може да запитате кога ли ги пише? Имате това право. Пише ги един колектив от 20-30 души, а той само се подписва.

Тодор Живков с членовете на ЦК на БКП: Александър Лилов, Гриша Филипов, Добри Джуров, Огнян Дойнов, Пеко Таков, Петър Младенов, Петър Танчев, Станко Тодоров, Тодор Божинов, Георги Йорданов, Петър Дюлгеров, Стоян Караджов, Димитър Станишев, Георги Атанасов, Стоян Михайлов, Милко Балев, Мишо Мишев, Васил Цанов, Чудомир Александров, Бузлуджа, 1981 г.

.....

Още

20 години от събарянето на Мавзолея: Уникални кадри на Иван Григоров

20 години от събарянето на Мавзолея: Уникални кадри на Иван Григоров

Едно време цар Фердинанд, а сетне и синът му Борис са имали всичко на всичко 4 резиденции - Врана, Кричим, Боровец и Евксиноград. А колко има нашият цар, когото сме направили Герой на Народна република България и на социалистическия труд, и от фалшива скромност не пожела да му присвоим и трето геройско звание? Сега Тодор Живков има не по-малко от 30 резиденции и не напразно хората се шегуват, че по броя на резиденции на глава от населението България е на първо място в света. Поне да се използват! А те стоят с години и чакат или президента, или някой гостенин, за да преспи, а разходите по поддържането им си вървят.

.....

Още

Фотограф на Dir.bg в най-мащабната изложба за падането на Берлинската стена

Фотограф на Dir.bg в най-мащабната изложба за падането на Берлинската стена

Да не говорим пък за ловните стопанства. Почти цяла България е превърната в резервати, в които ловува президентът, и естествено е той да има и най-богатата колекция от сърнешки и еленови рога и свински зъби и който не ги е видял, да отиде в Ловно-рибарския съюз да ги види.

Пита се кога намира този човек време и дебели книги да пише, и концепции да разработва, и на лов да ходи, и речите да си готви?

Посещение на Михаил Горбачов в ЗММ София: Тодор Живков, М. Горбачов, Станко Тодоров, Огнян Дойнов, 1985 г.

.....

Нашият президент е майстор, дори ще кажа, страшен майстор на реорганизациите. И той съсипа България с тези чести реорганизации. Ама че някаква организационна структура още не е изявила своите хубави и лоши страни, няма никакво значение. И ако днес е предложил някаква организационна структура и след като преспи му хрумва друга, отменя старата и въвежда нова.

Ние в България сме станали за смях пред другите страни с тези реорганизации. Но и тук се иска майсторлък и шопска хитрост. Хем нищо съществено да не правим, хем да се създава впечатление, че правим нещо ново и много голямо.

.....

Нашият президент е страшно злопаметен човек и преследва, да се изразя с тази лоша дума, "до дупка". И аз съм му сърбал попарата. И нещо още по-лошо - опитвал се е да вбива клин между мен и най-близките ми бойни другари, да създава вражди. Той неведнъж инсценираше сложни обстановки около мен и когато нещата идваха до моето разпъване на кръст, той се явяваше изведнъж в ролята на мой ангел спасител. Нали всичко трябваше да е негова заслуга, да е негово дело!

Заличаване на сърп и чук от фасадата на Президентството, София, 1990 г.

Още

Голямата екскурзия - времето на загубените поколения (непоказвани снимки)

Голямата екскурзия - времето на загубените поколения (непоказвани снимки)

Той не търпеше и не можеше да търпи край себе си хора, които са имали по-голям актив от неговия или са по-популярни от него. Най-характерно за неговия стил и подход е старата максима - разделяй и владей. Той не само че противопоставяше хората един на друг и подбираше най-верните нему, но и забележеше ли някои от апарата на ЦК много да се сближават, той незабавно ги разгонваше. Страхуваше се очевидно от преврат. В стила му беше да създава такива ситуации, че накрая да дойдат работите до него. Той да ги реши - да се подчертае, че именно той, а не някой друг, го е решил. Пак благодарение на неговия душеприказчик Милко Балев.

.....

Другарки и другари, нашата страна беше много близко до обстоятелството да стане наследствена социалистическа република. И това не бяхме чували и виждали в света. Към това Тодор Живков се стремеше с всички сили. Знаете, че той направи член на Политбюро дъщеря си, а преди около два месеца разбута един отдел в ЦК, за да направи от него три, единият от които за неговия Владко. Е, сигурно е мислил най-напред да го направи завеждащ отдел, а следващият скок - или секретар на ЦК, или направо член на Политбюро.

Арт инсталация - комунизма на боклука, площад "Батенберг", 1990 г.

.....

И все пак ме вълнува въпросът: какво научихме от нашия президент и с какво ще го запомним?

Още

Иван Григоров засне единствените кадри на 10.XI.1989 г. от българския Хайд Парк

Иван Григоров засне единствените кадри на 10.XI.1989 г. от българския Хайд Парк

С оглед да се увековечи личността на Живков и фамилията му се разсипаха луди пари в Правец. Помня едно време той разказваше как Хрушчов при едно негово посещение го попитал: "Тодоре, ти направи ли нещо в селото си?" Живков отвърнал: "Не съм." - "Е, това ти е грешката." - рекъл Хрушчов. Но Тодор Живков бързо поправи грешката си и превърна Правец в дворец и втора столица на България, начело с неговия монумент.

Че нали заради увековечаването на фамилията бе и създаването на фондацията "Людмила Живкова", която се предава по наследство, и "Знаме на мира", и "Камбаните", и много други неща. Целта е всяка вечер по телевизията да се чува фамилията Живкови. На всичко това шопът би казал: "Боже, Боже, аз ли ти се криво молих или ти ме криво разбра?"

.....

Той съчини версията, че в навечерието на 9 септември е оглавил някакво оперативно бюро, което осъществило въстанието. Това нещо се оспори преди известно време от другарите Югов, Чанков и Драгойчева в доклад до ЦК, в който твърдяха, че такова бюро не е имало.

И така, благодарение на подлизурковците, всичко се свързва с името на Тодор Живков - и въстанието, и победата, и строителството на социализма. Но ще се вдигне завесата и в края на краищата ще се научи истината.

Арт инсталация - комунизма на боклука, площад "Батенберг", пред мавзолея на Георги Димитров, 1990 г.

.....

Хората се стараеха да му угаждат и свързваха едва ли не цялото съществувание на България - от основаването ѝ до днес, с неговата особа.

Добре е, другарки и другари, че ни се отдава възможност да му кажем тия неща, докато е жив и е сред нас, за да чуе и се убеди във фалша на своето божество. И когато говорим за тези неща, ние същевременно напомняме и на новия председател на Държавния съвет, и на другите другари да бъдат внимателни, да не се поддават на хвалби и суперлативи, защото ласкателите са сигурни, че от това ще имат лична полза.

Другарки и другари народни представители, това, което казах, е само една малка част от онова, което трябва да се каже за Тодор Живков, за неговия стил и живот.

Съгласен съм той да бъде освободен от поста председател на Държавния съвет. Поддържам предложението да бъде избран за поста председател на Държавния съвет др. Петър Младенов и всички останали предложения и ще гласувам за тях. Казвам това, за да не вземам втори път думата.

(Ръкопляскания)

След като разискванията по тази важна точка от дневния ред са прекратени, председателят на Народното събрание Станко Тодоров се обръща към залата:

"Моля народните представители, които са съгласни с предложението, направено от парламентарните групи на БКП и БЗНС, да бъде освободен Тодор Живков като председател на Държавния съвет на Народна република България, да гласуват.

Има ли против? - Няма.

Въздържали се? - Няма.

Решението се приема единодушно."

Още

Дежавю от паралелен свят: Вижте София някога, но от същия ъгъл

Дежавю от паралелен свят: Вижте София някога, но от същия ъгъл

На същото заседание за нов председател на Държавния съвет на НРБ е избран Петър Младенов - с нито един глас против и само един въздържал се. Депутатите също така решават да бъдат премахнати от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството.

На 18 ноември се провежда първият свободен митинг, организиран от т. нар. неформални организации, начело с КТ "Подкрепа" и "Екогласност", на площада пред храм-паметник "Свети Александър Невски".

БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно - на 11-13 декември ЦК взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Народното събрание гласува отмяната на 15 януари 1990 г.

През месец юни 1990 г. в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години тоталитарна система.

Тодор Живков умира на 5 август 1998 г., без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление.

Снимки: "Изгубената България" 

Коментирай 33

Календар

Препоръчваме ви

Владимир Димитров–Майстора: Опустошението на еснафщината убива хората на изкуството

"Аз съм човек на природата. И знам, че всичко в природата си върви по свои закони. Раждаш се, растеш, цъфтиш, остаряваш, умираш. Това е така просто и естествено, както си тече реката." - из разговори на Михаил Тополав с големия творец

Друсайте, друсайте, като изпусна паницата, ще има да ви текат лигите в опозиция...

Крайни хора сме ние! Щенията, борбите, чувствата и крайностите в политическия ни живот не са от днес и от вчера, а се коренят дълбоко в народопсихологията на българина

Как се е отбелязвал празникът на светите братя Кирил и Методий някога в Македония?

Нека запазим спомените за славните времена и с тях ободрим идните поколения за величието на българския род!

Като развихрена стихия, българските войски летяха от победа на победа (снимки)

В деня за почит и преклонение пред подвизите, храброста и достойнството на българската армия, ви разказваме за геройството на един обикновен войник, редник Иван П. Илиев

Свети петък с вдъхновение за самопожертвувание в нашите помишления и действия

"Нека се надяваме, че скоро ще имат възможност народните водачи да проявят свободно своите грижи за окончателното излекуване на нашия народ от недъзите на партизанството и че ще проявят оная любов едни към други, каквато Исус е проявил дори към своите палачи в днешния ден, когато са го разпнали между двама разбойника."

Руско-турската освободителна война в снимки

Празнуваме 144 години от Освобождението на България