Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Яна Огнянова: Ако не бях станала актриса, щях да съм учителка по английски език

ПРЕПОДАВАЙ ТРУДНО ОНЛАЙН

Яна Огнянова: Ако не бях станала актриса, щях да съм учителка по английски език

Съвсем скоро всички клиенти и партньори на издателство Клет България, ще имат възможност да се насладят на талантливата актриса Яна Огнянова, на дати 25, 26 и 27 февруари в няколко онлайн излъчвания на моноспектакъл „Преподавай трудно“.

Актрисата Яна Огнянова (Източник: Издателство Клет България)

Прекрасната възможност е предоставена, в рамките на кампания "За важните неща", която е изпълнена с разнообразни инициативи в подкрепа на учители, родители и ученици.

В представлението тя се превъплъщава в над 10 роли, сред които по ирония на съдбата учителка по английски, каквато Огнянова е можела да бъде в реалния живот. Вижте какво тя ни сподели за себе си и за моноспектакъла "Преподавай трудно".

- Разкажете ни малко повече, как избрахте актьорската професия?
- В интерес на истината ме приеха в Софийски университет специалност "Начална педагогика" и изведнъж реших да кандидатствам в НАТФИЗ, когато гледах как Джулия Робъртс взе "Оскар". Разплаках се и си помислих, че е много хубаво да си актриса и реших да пробвам. Беше август месец, един месец преди изпитите. Подготвих се много бързо, явих се и не очаквах да ме приемат. Когато ме приеха, отидох в СУ да си изтегля документите и една жена тичаше след мен и викаше "Защо взехте мястото на друго дете?", а аз супер щастлива отговорих, че са ме приели в НАТФИЗ. Така реших да стана актриса. (смее се)

- Ако не бяхте станала актриса, каква щеше да е вашата професия?
- Ако не бях станала актриса, щях да стана учителка по английски език, каквато по някаква случайност сега играя в представлението "Преподавай трудно". Щях да съм завършила "Начална педагогика с чужд език английски".

- Къде можем да ви гледаме в момента?
- В момента играя в "Нов театър" НДК, предстои ми представление на 27 февруари, както и на 8 март, когато ще е другият ми моноспектакъл "Жената е странно животно". На 21 март от 19:00 ч. зрителите могат да гледат "Преподавай трудно" на живо, билети могат да намерят тук. Това е един от малкото семейни спектакли, който е подходящ за всеки член на семейството.

- Съвсем скоро, в рамките на инициатива "За важните неща", учители, родители и ученици, ще имат възможност да се насладят на моноспектакъла с ваше участие "Преподавай трудно". Кой е автор и режисьор на тази постановка?
- Автор и режисьор е прекрасната Здрава Каменова, която е един от най-добрите български автори в момента. Тя е автор и режисьор и на другия ми моноспектакъл и е страхотна.

Яна Огнянова се превъплъщава в над 10 роли в моноспектакъла "Преподавай трудно", на който автор и режисьор е Здрава Каменова

- Кой е любимият ви персонаж от всички над 10, в които се превъплъщавате в представлението?
- Любимият ми персонаж е Павлин - мъж на 40 години, който живее все още с майка си. Учителката по английски му преподава, а майка му присъства на всеки един урок, спейки на бюрото. Той е изключително симпатичен персонаж, много иска да учи английски език, но страда и от много фобии, които учителката Стела му помага да преодолее.

- А има ли персонаж, който не бихте приела да изиграете?
- Не съм се замисляла досега. Може би, ако има нещо много разголено, не бих се съблякла чисто гола.

- Коя роля според вас е по-трудна в живота - тази на учител, родител или ученик?
- Аз съм била и в трите позиции - била съм учителка в държавно училище, била съм и ученичка, а сега съм родител на две деца.

Може би най-трудна е ролята на родител, защото за мен е изключително отговорно да си родител. Не, че да си дете и учител не е, но просто, когато си родител си реално много неща в едно. Аз също и преподавам на децата ми, когато не разбират някой урок, грижа се за всичко свързано с тях. Всички тези ежедневни премеждия правят тази роля изключително трудна.

- Споделете ни каква е вашата рецепта за справяне с динамиката и ежедневния стрес?
- Рецептата, която аз спазвам, всъщност се получава естествено - това е хуморът. Мисля, че, ако човек не може да се надсмива над нещата, над себе си и дори над неприятните ситуации, които му се случват, той просто е загубен.

За мен хуморът е най-големият лек в живота. Хуморът и сарказмът са ме спасили в много ситуации. Така че усмихвайте се по-често, не е хубаво човек да се взима много на сериозно. (смее се


* съдържание на Клет България

Още

Здрава Каменова: Няма кога и къде... Винаги и навсякъде!

Здрава Каменова: Няма кога и къде... Винаги и навсякъде!

Още

Диана Димитрова: След Ирина и "Тютюн" вече не съм същата

Диана Димитрова: След Ирина и "Тютюн" вече не съм същата

Още

Диана Добрева: Искам да направя един-единствен филм

Диана Добрева: Искам да направя един-единствен филм

Още

"Извънредно Любовно" със Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова

"Извънредно Любовно" със Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова

Още

Яна Добрева: В момента се води битка за човешката душа

Яна Добрева: В момента се води битка за човешката душа

Още

Ивайло Христов: В социалните мрежи няма нито Чехов, нито Достоевски, а само измислици и страхове

Ивайло Христов: В социалните мрежи няма нито Чехов, нито Достоевски, а само измислици и страхове

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи