Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Елате в будния сън на Християн Бакалов

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Елате в будния сън на Християн Бакалов

"Съпричастността е в основата на бъдещето оцеляване на човечеството", казва с усмивка световноизвестният артист, хореограф и танцьор, който не спира да провокира себе си и нас с творчеството си

"Pure"/"Чист" на Християн Бакалов (Снимка: Личен архив)

Християн Бакалов е международно признат танцьор и хореограф, който след завършването на Държавното хореографско училище в София през 1991, основно живее и работи във Франция и Белгия.

Работил е с "Младия Балет на Франция" в Париж, с трупата на националния хореографски център "Claude Brumachon" в Нант, City Center - Ню Йорк, Theater de Ranelagh - Париж, Консерваторията на Сеул - Корея, Консерваторията на Лион - Франция, Френския театър в Прага, Държавното хореографско училище - София, Балет Арабеск, Софийската национална Опера и балет и много други.

В последните години обича да се изявява не толкова като изпълнител и хореограф, а по-скоро като постановчик и създател на спектакли - пърформанси - инсталации, които не зависят от времето и пространството, защото са водени от "ритъма на душата".

"Pure"/"Чист" на Християн Бакалов (Снимка: Личен архив)

От 2014 г. Християн Бакалов развива трилогията "Eternia" - перформативни инсталации, които изцяло потапят посетителите в богатство от сетивни преживявания.

"Eternia", вдъхновена от идеята на Спиноза за вечност, e aртистичен експеримент, който съчетава визуалнo изкуство, движенчески театър и пърформанс и се осъществява с участието на доброволци - непрофесионалисти от различна възрасти и без предварителна сценична подготовка.

Целта е зрителят да бъде преведен през лабиринт от различни преживявания, които провокират въображението му и изследват усещането за реалност и имагинерност. "Pure"/"Чист" е втората част от трилогията "Eternia", поставяйки въпросите за раждането и смъртта. Как се раждат представите ни за самите нас и света? Как ги осъзнаваме и боравим активно с тях, или просто ги оставяме на мира?

"Pure"/"Чист" е колективен ритуал, който изследва същността на нашето човешко състояние чрез преживяването на повишена интимност. Всяка инсталация е уникална и се прави спрямо пространството, в което се случва, както и преживяването на отделния зрител е напълно индивидуално.

"Pure"/"Чист" на Християн Бакалов (Снимка: Личен архив)

"Pure"/"Чист" ще направи своя дебют на престижния фестивал DirectorFest през януари 2020 г. в Ню Йорк, организиран от The Drama League - първата и най-стара професионална организация за артисти в Америка. Това събитие се провежда паралелно с най-голямата борса за независимо сценично изкуство в света APAP, където PURE ще бъде част от стотици представления, които ще се борят за вниманието и признанието на 3000 селекционери на престижни фестивали и театри в света.

Преди това обаче, българската публика ще има шанса на 3, 4 и 5 декември да се потопи в специалния разширен вариант на пърформанса, състоящ се от първите две части BRIGHT/PURE. Събитието ще се реализира на голяма площ във "Фабрика 126" от 12.00 до 23.30 часа, и така артистичният експеримент ще получи своята най-мащабна версия досега.

Разговаряме с провокативния артист малко преди да ви покани да се включите в уникалното сетивно театрално приключение, което ви е подготвил:

Християн Бакалов

- Можете ли да опишете как се чувства Християн Бакалов точно в този момент в България и можете ли да степенувате някои от определенията за вас - иновативен артист, световен хореограф, танцьор, сетивен експериментатор, визуален философ?
- Чувствам се прекрасно точно този момент в България. Завръщането ми на родна земя винаги е свързано с хиляди емоции и красиви усещания, които изпълват душата и мислите ми от момента в който зърна извивките на Витоша от прозорците на миришещото на цигари такси.

Точно в този момент спирам също и да степенувам, оставям тази тежка задача, на множеството специалисти, които имаме в нашата прекрасна страна.

"Pure"/"Чист" на Християн Бакалов (Снимка: Личен архив)

- Имате ли "ангели" и "демони" в съвременното разбиране за изкуство?
- Не мисля, че в съвременното разбиране за изкуство, религията и всичко присъщо имат някаква значима позиция, поне не за мен.

- От класическото изкуство и спектакъл, до съвсем нови нива на съврменния пърформанс и комуникация с артиста - как се ражда това вдъхновение и трудно ли е да си позитивен в него?
- Артистичният ми път е неразделен от развитието ми като личност и обратното. Двете движения винаги са имали специфична за тях синхронност, почти необяснима понякога и за самия мен, често допълвайки се едно друго със заряд и енергия, които правят живота ми изключително вълнуващ.

"Pure"/"Чист" на Християн Бакалов (Снимка: Личен архив)

- Повече разбран или неразбран оставате с това, което творите и търсите?
- С трилогията Eternia, чувството че всички зрители докоснали се до моето творчество, стават съпричастни по един специален, мога да кажа, уникален начин, ми дава убеждението, че идеите с които ги провокирам са напълно разбрани. Това убеждение идва и от стотиците коментари, написани от зрителите в книгата, която им предоставям на края на тяхното преживяване.

- Вие познавате публиката в целия свят, доколко е различен българинът в отношението си към авантюрата, непознатото, експеримента в изкуството? Впуска ли се без предразсъдъци в това различно общуване, което му предлагате?
- Досега не съм забелязал, никаква разлика в публиката от различните страни, където са били представени моите потапящи перформативни инсталации. Любопитен съм как ще реагира публиката в Ню Йорк идния месец, когато представим там PURE.

Колкото и да е свикнала на какви ли не предизвикателства, публиката в тази Мека на съвременните форми на изкуство не е свикнала да влиза в директен физически контакт с изпълнителите, а това е един от основните елементи на моя артистичен подход. Ще узная съвсем скоро!

"Pure"/"Чист" на Християн Бакалов (Снимка: Личен архив)

- Много ми се иска да опишете трудната за разказване ваша трилогия "Eternia", вдъхновена от концепцията на Спиноза за Вечност, играна вече многократно, на онези хора, които все още не са чували за нея?
- Трилогията "Eternia" се състои от 3 потапящи пеформативно визуални инсталации. Звучи сложно и е така, но е сложно, по-скоро за мен като режисьор, драматург, музикант и сценограф, от колкото за публиката, която потапям в едни много семпли ситуации, по време на които самите зрители са свободни да поставят границите на тяхната креативност, любопитство, желание, страх, блаженство и безброй други чувства, мисли и усещания, които те преживяват по време на моите експерименти.

Но в моята глава, трите части на "Eternia", са вдъхновени от трите вида познание, които Спиноза поставя, като основни в развитието на всеки човек и без които, никой не би могъл да осъзнае шанса, който има да експериментира всеки ден от неговото съществуване, тук и сега, че е Вечен!

"Pure"/"Чист" на Християн Бакалов (Снимка: Личен архив)

- Ще има ли нещо ново в специалния разширен вариант на потапящи перформативни инсталации "Eternia", който правите на 3, 4 и 5 декември, във "Фабрика 126" в София?
- Да, за първи път ще представя и двете инсталации, заедно, една до друга и една в друга, но също така много нови инсталации и театрални ситуации.

- Казвате, че този сетивен пърформанс, спектакъл, инсталация, експеримент е в непрекъсната динамика и промяна, в зависимост от участниците и мястото, достигнахте ли до някакви изводи за себе си и за хората в съвременния динамичен и отчужден свят?
- Да, достигнах до едно уж просто на за вид знание:

Съпричасността е в основата на бъдещето оцеляване на човечеството.

"Pure"/"Чист" на Християн Бакалов (Снимка: Личен архив)

- Използваме ли емпатията и сетивността си като защита срещу болката и нараняването?
- Разбира се, но не само като защита срещу болката и нараняването, но и във всички други ситуации и моменти от нашето съществуване.

- Казвате, че за вас ритъмът е живот, а вечността е днес, тук и на момента - има ли нещо, което би ви разколебало в търсенията ви, страхувате ли се от нещо?
- Боря се всеки ден с моите страхове, но мисля че тази борба е неизбежна част от изграждането на личността на един човек и неговите принципи.

"Pure"/"Чист" на Християн Бакалов (Снимка: Личен архив)

Още

Световноизвестният български артист Християн Бакалов с пърформанс от София до Ню Йорк

Световноизвестният български артист Християн Бакалов с пърформанс от София до Ню Йорк

- Предстои ви представяне на престижния фестивал DirectorFest през януари 2020 г. в Ню Йоркс с този пърформънс, имате ли очаквания или съмнения?
- Очаквам да сътворим с моите изпълнители от София и Брюксел едно от най-красивите преживявания за публиката на DirectorFest през януари 2020 г., но също и за софиянци, които ще имат възможност да преживеят BRIGHT / PURE преди нюйоркчани, на 3-и, 4-и и 5-и декември от 12.00 до 23.30 часа във Фабрика 126.

Съмненията са солта на живота и на успеха. А аз, ям много солено!

- Следващото предизвикателство започва с...
- ... с един буден сън!!!

Интервю на Тина Философова

Още

Хореографът Християн Бакалов с перформативна инсталация Pure в ДНК

Хореографът Християн Бакалов с перформативна инсталация Pure в ДНК

Още

Осмият ACT Фестивал за свободен театър идва с мултижанрова българска селекция

Осмият ACT Фестивал за свободен театър идва с мултижанрова българска селекция

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Творческият процес като едно дихание

Хореографката Анна Пумпалова пред Виолета Тончева за подхода си към първата българска постановка за професионална сцена на мюзикъла "Красавицата и Звяра"

Побеждава този, който победи себе си

Режисьорът Петко Бонев за премиерните вълнения около първата българска професионална продукция на мюзикъла "Красавицата и Звяра"

Сънуващите камъни на Огняна Серафимова

"Камъните сънуват морета, сънуват души, сънуват състояния; страх, който е скрит в смелостта", споделя визуалният артист и сценограф за проекта си

Художникът Денис Иванов: Сценичният костюм на Елвира е обшит с 1000 перли

Постановката на "Ернани" е на 6 август 2022 от 21.00, Опера в Летния театър - Варна 2022

Георги Дюлгеров пред БТА: Филмът се ражда три пъти и умира два пъти

След близо осемгодишна пауза, режисьорът е готов с "Няколко страници от "Записки по българските въстания" на Захарий Стоянов" – за убийството на Бенковски и срещата на Захарий Стоянов с предателя дядо Въльо