Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Зино Давидофф: Цял живот търгувах с илюзиите на хората за хубав живот

ИЗКУСТВОТО В МОДНИТЕ БРАНДОВЕ

Зино Давидофф: Цял живот търгувах с илюзиите на хората за хубав живот

Сред почитателите му са Марлене Дитрих, Ален Делон, Луи дьо Финес и Джак Никълсън

Той се родил в малко провинциално градче, в многодетно еврейско семейство, а става не само Краля на тютюна - основател на световноизвестна търговска марка с името му, но и на изобретения като хумидора - кутията за пури, както и на много други стоки с характерен за елитната марка дизайн. Това е историята на Зино Давидофф, с рождено име Зиновий Давидов - историята на един човек, който превръща един "бранд на порока", като пушенето, в изкуство.

Малкият Зиновий се появил на бял свят през 1906 г. в градчето Новгород-Северски, Черниговска губерния на Царска Русия. Семейството се премества да живее в Киев и там бащата открива малко магазинче за цигари, с размерите на лавка. Давидов-старши бил напредничав човек. Правел експерименти със смесване на тютюни от различни сортове, за подобряване на качеството. През 1911 г. семейството емигрира в Швейцария. В Женева бащата на Зино открива специализиран магазин за тютюневи изделия, който кръщава "Давидофф".

Още

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Още от 6-годишен малкият Зино помагал на баща си в работата. Когато става на 18 баща му го изпраща в Южна Америка да изучи технологията на смесването на различните сортове тютюн, способите на сушене и съхраняване на тютюна. Зино обиколил Аржентина, Бразилия и Куба. Започва да се занимава и с изкупуване на тютюн. Върви му славата, че става първият европеец в Хавана, пушещ кубински пури. Решил да изпрати на баща си от тях, но се чудел как да ги транспортира през океана така, че те да не изгубят вкусовите си качества. И по този начин му хрумва, че най-добрият начин е пурите да бъдат поставени в дървена кутия с хидромер за измерване на влажността.

Тютюневият крал Зино Давидофф

По този начин Зино Давидоф става изобретател на хумидора - кутията за пури.

След завръщането си от Швейцария младежът решава да си открие собствен магазин, но баща му отказва да му помогне с пари с кредит от банката срещу ипотека на работещия магазин.

Изходът от това затруднено положение идва от само себе си - Зино сключва брак с Марта Меер - дъщеря на преуспяващ търговец.

Купува си магазин от зестрата й.

Марта се включва активно в семейния бизнес - работи денонощно в магазина. За жалост, получава алергия към тютюна и се налага да се ограничава.

Преломен момент в семейния бизнес изиграва Втората световна война. Давидофф откупува всички кубински цигари на склад на територията на Европа. Неговият магазин става единственият на континента, в който могат да се купят качествени цигари.

По този начин Давидофф става монополист на европейския пазар по време на войната.

През 1946 г. предприема печеливш маркетингов ход - сключва договор с френската фирма за производство на вино "Шато", за да рекламира цигарите с името си - "Davidoff". Произвежда ги в собствена фабрика в Куба.

По-късно пренася производството в Доминиканската република, където климатът е по-благоприятен.

Слоган на рекламната кампания на "Davidoff" става фразата "Когато знаеш с какво си достоен".

Зино Давидофф представя своя продукт като емблема за изискан вкус и хубав живот.

"Ние използваме само добър тютюн от различни реколти, а елегантната му опаковка е нашият подарък за клиентите ни. Ние предлагаме високо качество и на мен ми се иска хората да пушат моите цигари с признателност!", казва той.

Още

Жана Моро: Поканата за флирт се пише с очи

Жана Моро: Поканата за флирт се пише с очи

Така Зино Давидофф превръща един порок - пушенето, в елитен бранд и марка за качествен живот.

Негови предани клиенти стават Ален Делон, Луи дьо Финес, Марлен Дитрих, Ротшилдови, Онасис, Джак Никълсън и много други богати и знаменити хора.

След като открива за кратко време 26 фабрики и 39 фирмени магазина в цял свят, веригата "Davidoff" започва да продава с марката си и други продукти, като очила, часовници, аксесоари от естествена кожа, якета, парфюми и др.

През 1967 г. написва и публикува на френски език "Книгата на експерта по пури", която по-късно преведена на 5 езика.

Малко преди смъртта си през 1994 г., Зино Давидофф признава:

"Цял живот търгувах с мечтите и илюзиите на хората, но успях да ги направя щастливи с тези илюзии. Да живееш красиво е изкуство. Моят баща щеше да се гордее с мен!..."

Еми МАРИЯНСКА

Още

Тайната любов на Албер Камю и Мария Казарес

Тайната любов на Албер Камю и Мария Казарес

Още

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Още

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Йовков отблизо: Само на честната душа вратата е така отворена

На 9 ноември се навършват 140 години от рождението вълшебника на разказа Йордан Йовков

Месец на Йордан Йовков в Столична библиотека по случай 140 години от рождението му

Документални изложби на Дом - паметник "Йордан Йовков", виртуална изложба и емблематични издания от фонда на библиотеката в програмата на юбилейните инициативи

Еврейски музей отдава почит към Хари Худини и Дейвид Копърфийлд

"От имигранта Хари Худини до американеца от първо поколение Дейвид Копърфийлд, това събитие демонстрира какво е възможно, когато на даден индивид се предостави шанс да бъде велик", казват от музея

Лебедовата песен на великите режисьори: "Последният магнат"

Когато през 80-те години на ХХ век Елия Казан се връща към своето творчество в мемоарите си, които без съмнение са една от най-хубавите книги за кино, писани някога, той едва отделя място за "Последният магнат"

Представи си Джон Ленън на 80 (галерия)

На 9 октомври "Великия Бийтълс" щеше да отпразнува своя 80-и рожден ден

Отиде си "българският Байрон на френски език" акад. Атанас Ванчев дьо Траси

Големият поет, преводач и учен, два пъти номиниран за Нобелова награда за литература, е издъхнал в Париж