Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си джаз легендата проф. Симеон Щерев

IN MEMORIAM

Отиде си джаз легендата проф. Симеон Щерев

Прочутият флейтист, композитор и педагог се спомина на 76 години, а тъжната вест съобщи Иван Лечев в своята фейсбук страница

"Тази вечер ни напусна Симеон Щерев - Банана! Бог да успокои душата му!", написа тъжната новина Иван Лечев в официалната си фейсбук страница.

Изключителният музикант, превърнал класическата флейта в джазов инструмент на световно ниво обичаше да казва: "Искам да бъда перфектен музикант, актьор и кулинар!" и "Човек си дава душата, ако Господ го е погалил по главата".

Професорът ни напусна на 76-годишна възраст.

Признат за един от най-добрите джаз флейтисти в света и популярен в музикалната гилдия с творческия псевдоним Банана, Щерев е педагог, автор и аранжор на десетки джазови пиеси, камерна музика, театрална и филмова музика (игрални, документални, научно-популярни, анимационни филми), има записи за БНР, БНТ и издадени множество самостоятелни и сборни плочи и дискове.

Снимка: BulFoto

Проф. Симеон Борисов Щерев е роден е на 24 октомври 1943 г. в София и през 1950 г. започва да учи пиано в Детска музикална школа. По-късно завършва Българската държавна консерватория (Националната музикална академия) в класа по флейта на Йордан Киндалов.

През този период прави концерти и започва да се занимава с джазова музика, като свири на пиано и флейта и като активно концертира в областта на камерната музика (Софийски солисти, Български камерен оркестър, Квартет "Димов" и др.) в България и чужбина - Германия, Полша, Чехия.

През 1965 г. по идея на Радой Ралин и заедно с Милчо Левиев, Петър Славов и Любен Мицов участва в създаването на знаменития квартет "Джаз Фокус 65", с който започва историята на модерния джаз в България. 

През 1967 г. квартетът получава наградата на критиката на прочутия фестивал в Монтрьо, а през 1968 г. формацията записва и първия албум отвъд Желязната завеса в ГФР. "Джаз Фокус 65" участва в най-големите джаз фестивали в Европа, правят концерти, грамофонни плочи, записи и филми.

През следващите пет години Щерев е провъзгласен за топ флейтист на Европа от Джаз форум, Джаз Подиум и Даун Биит, а през 1968 г. е класиран втори в света.

 "Самата музика я заобичахме, защото това се оказа едно изключително изкуство, става дума за елементи на джазовата музика, които не са приоритетни само за джаза, например импровизацията, запознаването с една друга музикална култура, различна от европейската. Това ни събираше - интересът да постигнем повече, това ни обединяваше, интересът към тази музика, към това изключително изкуство", разказва Симеон Щерев за тези години.

Снимка: BulFoto

Работил е и в "Оркестър София" с диригент Емил Георгиев. Носител е на редица български и международни награди. Свирил е със световни музиканти като Чик Кърия, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър, Ян Габарек и много други.

Неговите участия в джаз фестивали не се ограничават само с изпълнението, той активно участва в семинари и ателиета, световноизвестни радио и телевизионни предавания.

През целия си живот виртуозният музикант е концертирал активно в цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Япония, Р. Корея, Индия, като солист в камерни, симфонични, оперни и джазови ансамбли. 

Професорът е много известен и в областта на класическата музика, където прави не само концерти като солист на големи оркестри, но свири и с различни камерни оркестри.

Снимка: BulFoto

Провеждал е множество майсторски класове в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Има издадени авторски CD и в България, и в чужбина.

Дълги години проф. Щерев е солист на оркестъра на Българското национално радио. Признат е за един от най-добрите джаз флейтисти в света и неслучайно в ежегодните международни джаз класации е поставян на челните места.

От 1974 г. e преподавател по флейта в Естрадния отдел на Национална музикалната академия "Панчо Владигеров". Негови студенти са членове на джаз състави, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина.

Снимка: BulFoto

"Да ги науча не се опитвам. Предлагам им да си направят своя избор. Искам да ги науча какво не трябва да правят. Така е и в живота, нали? Нас ни учеха другарите преди - красота, хубаво, всичко е толкова красиво. Пълни лъжи! Не ни учеха какво не трябва да правим. А ние се развиваме като се освободим от всичко негативно. Какво не трябва да правим - така се развиваме. Останалото идва от Горе /посочва/, Той е дал на едни повече, на други по-малко", казва в интервю за "въпреки.com" джаз легендата.

През 2013 г. му е връчена най-престижната награда на Министерството на културата "Златен век" - звезда и почетна грамота за големия му принос в развитието на българската култура.

Поклон! 

Още

Поклон! Отиде си големият Милчо Левиев

Поклон! Отиде си големият Милчо Левиев

Още

Милчо Левиев в "Артистът не е самотен остров" (откъс)

Милчо Левиев в "Артистът не е самотен остров" (откъс)

Още

България се прощава с легендарния джазмен Милчо Левиев

България се прощава с легендарния джазмен Милчо Левиев

Още

Милчо Левиев: Животът е едно пътешествие, в което улиците и препятствията не се знаят

Милчо Левиев - един живот в пътешествие по улици с незнайни препятствия

Коментирай 1

1/1

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Още ВИДЕО

"Формулата на Тео" с благотворителна прожекция в новата автокино програма на Сердика Център

Търговският център предлага забавления за малки и големи и през юли

България в международен проект на един от най-известните съвременни артисти

Децата превземат Earth Speakr, интерактивен проект на Олафур Елиасон

Филмов разказ за уникални съдби - "Денят на жената" с премиера на открито

София Филм Фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с филма на Доля Гавански, а началото 20.30 часа

Катрин Деньов е икона на френското кино в "Истината"

Това е първият филм на Хирокадзу Корееда, който той режисира извън родната си Япония

Откриха старинни печати от VI век пр.Хр. от персийския период на Йерусалим

"Въпреки многобройните разкопки, които са били осъществявани в града, откритите артефакти от този период са изключително редки", коментираха археолозите

"Денят на жената" - уникален поглед "отвътре" към руския феминизъм

С филма на Доля Гавански на 3 юли от 21:00 часа започват прожекциите на София Филм Фест на откритата сцена в Парк Военна академия

Виж всички

Календар