Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си джаз легендата проф. Симеон Щерев

IN MEMORIAM

Отиде си джаз легендата проф. Симеон Щерев

Прочутият флейтист, композитор и педагог се спомина на 76 години, а тъжната вест съобщи Иван Лечев в своята фейсбук страница

"Тази вечер ни напусна Симеон Щерев - Банана! Бог да успокои душата му!", написа тъжната новина Иван Лечев в официалната си фейсбук страница.

Изключителният музикант, превърнал класическата флейта в джазов инструмент на световно ниво обичаше да казва: "Искам да бъда перфектен музикант, актьор и кулинар!" и "Човек си дава душата, ако Господ го е погалил по главата".

Професорът ни напусна на 76-годишна възраст.

Признат за един от най-добрите джаз флейтисти в света и популярен в музикалната гилдия с творческия псевдоним Банана, Щерев е педагог, автор и аранжор на десетки джазови пиеси, камерна музика, театрална и филмова музика (игрални, документални, научно-популярни, анимационни филми), има записи за БНР, БНТ и издадени множество самостоятелни и сборни плочи и дискове.

Снимка: BulFoto

Проф. Симеон Борисов Щерев е роден е на 24 октомври 1943 г. в София и през 1950 г. започва да учи пиано в Детска музикална школа. По-късно завършва Българската държавна консерватория (Националната музикална академия) в класа по флейта на Йордан Киндалов.

През този период прави концерти и започва да се занимава с джазова музика, като свири на пиано и флейта и като активно концертира в областта на камерната музика (Софийски солисти, Български камерен оркестър, Квартет "Димов" и др.) в България и чужбина - Германия, Полша, Чехия.

През 1965 г. по идея на Радой Ралин и заедно с Милчо Левиев, Петър Славов и Любен Мицов участва в създаването на знаменития квартет "Джаз Фокус 65", с който започва историята на модерния джаз в България. 

През 1967 г. квартетът получава наградата на критиката на прочутия фестивал в Монтрьо, а през 1968 г. формацията записва и първия албум отвъд Желязната завеса в ГФР. "Джаз Фокус 65" участва в най-големите джаз фестивали в Европа, правят концерти, грамофонни плочи, записи и филми.

През следващите пет години Щерев е провъзгласен за топ флейтист на Европа от Джаз форум, Джаз Подиум и Даун Биит, а през 1968 г. е класиран втори в света.

 "Самата музика я заобичахме, защото това се оказа едно изключително изкуство, става дума за елементи на джазовата музика, които не са приоритетни само за джаза, например импровизацията, запознаването с една друга музикална култура, различна от европейската. Това ни събираше - интересът да постигнем повече, това ни обединяваше, интересът към тази музика, към това изключително изкуство", разказва Симеон Щерев за тези години.

Снимка: BulFoto

Работил е и в "Оркестър София" с диригент Емил Георгиев. Носител е на редица български и международни награди. Свирил е със световни музиканти като Чик Кърия, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър, Ян Габарек и много други.

Неговите участия в джаз фестивали не се ограничават само с изпълнението, той активно участва в семинари и ателиета, световноизвестни радио и телевизионни предавания.

През целия си живот виртуозният музикант е концертирал активно в цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Япония, Р. Корея, Индия, като солист в камерни, симфонични, оперни и джазови ансамбли. 

Професорът е много известен и в областта на класическата музика, където прави не само концерти като солист на големи оркестри, но свири и с различни камерни оркестри.

Снимка: BulFoto

Провеждал е множество майсторски класове в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Има издадени авторски CD и в България, и в чужбина.

Дълги години проф. Щерев е солист на оркестъра на Българското национално радио. Признат е за един от най-добрите джаз флейтисти в света и неслучайно в ежегодните международни джаз класации е поставян на челните места.

От 1974 г. e преподавател по флейта в Естрадния отдел на Национална музикалната академия "Панчо Владигеров". Негови студенти са членове на джаз състави, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина.

Снимка: BulFoto

"Да ги науча не се опитвам. Предлагам им да си направят своя избор. Искам да ги науча какво не трябва да правят. Така е и в живота, нали? Нас ни учеха другарите преди - красота, хубаво, всичко е толкова красиво. Пълни лъжи! Не ни учеха какво не трябва да правим. А ние се развиваме като се освободим от всичко негативно. Какво не трябва да правим - така се развиваме. Останалото идва от Горе /посочва/, Той е дал на едни повече, на други по-малко", казва в интервю за "въпреки.com" джаз легендата.

През 2013 г. му е връчена най-престижната награда на Министерството на културата "Златен век" - звезда и почетна грамота за големия му принос в развитието на българската култура.

Поклон! 

Още

Поклон! Отиде си големият Милчо Левиев

Поклон! Отиде си големият Милчо Левиев

Още

Милчо Левиев в "Артистът не е самотен остров" (откъс)

Милчо Левиев в "Артистът не е самотен остров" (откъс)

Още

България се прощава с легендарния джазмен Милчо Левиев

България се прощава с легендарния джазмен Милчо Левиев

Още

Милчо Левиев: Животът е едно пътешествие, в което улиците и препятствията не се знаят

Милчо Левиев - един живот в пътешествие по улици с незнайни препятствия

Коментирай 1

1/1

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Още ВИДЕО

София Филм Фест с онлайн дневник

Екипът на фестивала стартира нов специален онлайн проект, с който ще се разходите в света на киното, който ви очаква, ще видите видео разговори с участниците тази година, ще си припомните какво се е случило на форума

Валерия Луизели спечели литературната награда "Ратбоунс Фолио"

Говорейки от дома си в Ню Йорк, писателката сподели, че гледа на отличието като знак, че хората запазват вярата си в книгите дори в странни и тревожни времена

Кой е виртуозният Сион Найман, номиниран за Награда за изкуство "Стоян Камбарев" 2020?

Вдъхновяващ, вечно търсещ нови сцени, младият виолончелист е безспорният избор на членовете на Фондацията за музикант тази година

4 нови къси филма в онлайн платформата на NO BLINK

Потопете се в един друг свят, който би могъл да придаде съвсем нов смисъл на нашите цели, идеи и мисли за бъдещето, заобикалящата реалност и взаимоотношенията ни с другите...

SOFIA OPERA PEARLS STREAMS – Продължава!

Софийската опера и балет продължава новата си инициатива с безплатни излъчвания на перли от репертоара си

Сфумато започва онлайн с Апокриф

От този четвъртък (19 март) Театралната работилница ще качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube.

Виж всички

Календар