Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Десетки си взеха последно сбогом с патриарха на съвременната българска литература Антон Дончев

IN MEMORIAM

Десетки си взеха последно сбогом с патриарха на съвременната българска литература Антон Дончев

Авторът на "Време разделно" си отиде от този свят на 20 октомври във Военномедицинска академия, след тежко боледуване

Десетки си взеха последно сбогом с патриарха на съвременната българска литература акад. Антон Дончев в сградата на Българската академия на науките (Снимка: БТА)

Културни дейци, общественици и политици пристигнаха в сградата на Българската академия на науките днес, за да се сбогуват с акад. Антон Дончев. Сред присъстващите бе и Людмил Стайков, който изрази своята почит към "това, което той направи за българското изкуство, за българската литература, за българската нация".

Десетки си взеха последно сбогом с патриарха на съвременната българска литература акад. Антон Дончев в сградата на Българската академия на науките (Снимка: БТА)

Людмил Стайков и съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: BulFoto)

"Време разделно" се нареди между най-значимите творби в златния фонд на българската литература. С тази творба Антон Дончев достигна до сърцата на всички българи. И мисля, че обезсмърти името си завинаги".

Това каза акад. Людмил Стайков, режисьор на филма "Време разделно", на поклонението пред писателя днес.

Людмил Стайков (Снимка: BulFoto)

Людмил Стайков (Снимка: BulFoto)

"Аз вярвам, че пламъкът на неговото творчество ще продължи да огрява и следващото поколение". Това каза президентът Румен Радев по време на поклонението пред акад. Антон Дончев в сградата на Българската академия на науките (БАН).

Президентът Румен Радев (Снимка: БТА)

Президентът Румен Радев (Снимка: BulFoto)

"Със своя необятен талант акад. Антон Дончев носеше не само мъдрост, човещина и вяра. Той укрепваше българщината. Успя по един невероятен начин да възпее величието на българския дух. И убедеността, че силата на вярата надживява и смъртта", коментира още Радев.

Президентът Румен Радев (Снимка: БТА)

"Със своя необятен талант акад. Антон Дончев носеше не само мъдрост, човещина и вяра. Той укрепваше българщината. Успя по един невероятен начин да възпее величието на българския дух. И убедеността, че силата на вярата надживява и смъртта", допълни още президентът.

Съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: БТА)

Част от семейството на писателя (Снимка: BulFoto)

Десетки си взеха последно сбогом с патриарха на съвременната българска литература акад. Антон Дончев в сградата на Българската академия на науките (Снимка: БТА)

По думите му, сбогуването с хората на перото винаги е трудно, защото с тях си отива и частица от духа ни.

От ГЕРБ почит към живота и творчеството на Антон Дончев отдадаха Десислава Атанасова и Димитър Главчев.

Десислава Атанасова (Снимка: БТА)

Николай Денков (Снимка: BulFoto)

Корнелия Нинова изпрати съболезнователен адрес:

"Това е загуба за цял един народ, горещо обичащ един от най-ярките майстори на българското слово, гениален разказвач на велики събития от българската история и мой любим автор".

От партия "Възраждане" дойдоха Костадин Костадинов и Цончо Ганев.

Костадин Костадинов (Снимка: БТА)

На поклонението бяха още президентът Георги Първанов и съратникът му от партия "АБВ" Румен Петков. На поклонението присъства и бившият лидер на БСП и доскорошен председател на партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Румен Петков (Снимка: БТА)

Сергей Станишев (Снимка: БТА)

От сегашното правителство беше служебният министър на образованието Сашо Пенов и на младежта и спорта Весела Лечева. От предишния редовен кабинет - образователният министър акад. Николай Денков, сега депутат от "Продължаваме промяната".

Весела Лечева (Снимка: БТА)

Весела Лечева (Снимка: BulFoto)

Весела Лечева и съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: BulFoto)

От Конституционния съд на България бяха проф. Янаки Стоилов и проф. Атанас Семов.

Янаки Стоилов (Снимка: БТА)

Атанас Семов и съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: БТА)

Своите съболезнования поднесоха акад. Людмил Стайков, режисьорът на "Време разделно", бившият премиер Филип Димитров, бившият вицепремиер Александър Томов, бившият депутат от БСП проф. Иво Христов, проф. Кирил Топалов, историк, дипломат и писател, проф. Иван Илчев, историк, биш ректор на СУ, д-р Петър Берон, проф. Иво Петров, обявен за лекар на годината, писателите Здравка Евтимова и Алек Попов, продуцентът Евтим Милошев, журналистът Енчо Господинов, бивш високопоставен служител на Червения кръст в ООН, адвокатът Тодор Батков... И още много колеги, приятели и близки на акад. Антон Дончев.

Алек Попов и част от семейството на писателя (Снимка: BulFoto)

Здравка Евтимова и част от семейството на писателя (Снимка: BulFoto)

Алек Попов (Снимка: BulFoto)

Тома Биков (Снимка: BulFoto)

Петър Берон (Снимка: БТА)

Тома Биков (Снимка: БТА)

Филип Димитров (Снимка: БТА)

Тодор Батков (Снимка: БТА)

Генерал-майор Тодор Дочев – Началник на Военна академия "Г. С. Раковски" (Снимка: БТА)

Вежди Рашидов и съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: BulFoto)

Част от семейството на писателя (Снимка: BulFoto)

Георги Близнашки (Снимка: БТА)

Пламен Марков и съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: BulFoto)

Във фоайето на БАН бе поставена книга за съболезнования в негова памет Антон Дончев и много от посетителите написаха своите послания към него.

Журналистът Енчо Господинов написа: "Той смяташе, че една значителна част от съвременните български лидери, не отговарят на очакванията, които обикновените българи очакват от тях. И за най-голямо съжаление той доживя да види България в едно ново време разделно."

"Време разделно" се нареди между най-значимите творби в златния фонд на българската литература. С тази творба Антон Дончев достигна до сърцата на всички българи. И мисля, че обезсмърти името си завинаги". Това каза акад. Людмил Стайков, режисьор на филма "Време разделно", на поклонението.

Людмил Стайков (Снимка: BulFoto)

Людмил Стайков (Снимка: БТА)

Той изрази своята почит към "това, което той направи за българското изкуство, за българската литература, за българската нация".

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов разказа за близките си отношения с Антон Дончев. "От много години насам всяка божа седмица се събирахме. Като учител ми беше", каза той.

Съпругата на Антон Дончев Райна Василева и Вежди Рашидов (Снимка: БТА)

Вежди Рашидов (Снимка: БТА)

"България загуби патриарха на съвременната българска литература. А Българската академия на науките - един от най-достойните си членове", каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Според него мъдростта и философската дълбочина превръщат книгите на Антон Дончев във фундамент на българската идентичност и на нейните изконни ценности - род, родина, език и вяра.

Акад. Юлиан Ревалски - председател на Българската академия на науките (БАН) (Снимка: БТА)

Юлиан Ревалски и съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: БТА)

"Неговите исторически романи, сценарии за филми, разкази, есета и публицистика заемат неоспоримо място не само в българското, но и в световното културно наследство. Вложил в романа си "Време разделно" страданието, болката, любовта, гордостта на българина в една героична и трагична епоха, той не само беше номиниран в категорията за най-добър исторически роман, издаван в САЩ.

Той се превърна в най-разпознаваемия български писател по света въпреки Желязната завеса", каза акад. Ревалски и допълни, че приживе писателят е получил най-ценното признание - обичта на милиони читатели и зрители не само у нас, но и в чужбина.

"Познавахме се, даже имахме приятелски отношения, каза Георги Първанов. - Запомнил съм го като всички българи - като изключителен велик творец, един ярък, много ангажиран общественик. Много спомени мога да разкажа, но ще разкажа само за този случай, в който се събрахме инициативният комитет за възстановяване на "банското крило" на Зографския манастир.

Президентът Георги Първанов (Снимка: БТА)

Президентът Георги Първанов и Румен Петков (Снимка: BulFoto)

Тогава той беше водеща фигура в това отношение и си спомням как не с гняв, а по-скоро с тъга, акад. Дончев каза:

"Как са могли тези стари българи от Банско да качат на волската си кола един голям камък и да го карат толкова време до Зографския манастир, а днес при толкова много хотели, при толкова много бизнес структури не се намери някой, който да задели малка сума за това", разказа още Георги Първанов, президент на България в периода от 2002 до 2012 г.

Десетки си взеха последно сбогом с патриарха на съвременната българска литература акад. Антон Дончев в сградата на Българската академия на науките (Снимка: BulFoto)

Според него, писателят е изпитвал тъга заради затихващото родолюбие у българите. "Той беше един истински български родолюбец, будител", допълни Първанов.

Десетки си взеха последно сбогом с патриарха на съвременната българска литература акад. Антон Дончев в сградата на Българската академия на науките (Снимка: BulFoto)

Президентът Георги Първанов (Снимка: BulFoto)

"На всички ще ни липсва неговата вяра в доброто, в хубавото в човешката душа. Неговите исторически епопеи - не само "Време разделно", но и за цар Самуил и за хан Аспарух - са опора на духовността и на корените на българите и на българската нация. Дай Боже, всеки да има такова наследство, каквото оставя Антон Дончев", коментира Сергей Станишев.

Сергей Станишев и съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: BulFoto)

Филип Димитров и съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: BulFoto)

Филип Димитров (Снимка: BulFoto)

Николай Денков (Снимка: BulFoto)

Вежди Рашидов(Снимка: BulFoto)

Валерия Велева и съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: BulFoto)

Проф. Иво Христов и и съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: BulFoto)

Александър Томов и съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: BulFoto)

Десетки си взеха последно сбогом с патриарха на съвременната българска литература акад. Антон Дончев в сградата на Българската академия на науките (Снимка: BulFoto)

Десетки си взеха последно сбогом с патриарха на съвременната българска литература акад. Антон Дончев в сградата на Българската академия на науките (Снимка: BulFoto)

Проф. Иво Христов и и съпругата на Антон Дончев Райна Василева (Снимка: BulFoto)

Десетки си взеха последно сбогом с патриарха на съвременната българска литература акад. Антон Дончев в сградата на Българската академия на науките (Снимка: BulFoto)

Десетки си взеха последно сбогом с патриарха на съвременната българска литература акад. Антон Дончев в сградата на Българската академия на науките (Снимка: BulFoto)

Още снимки от поклонението можете да видите - ТУК

Десетки си взеха последно сбогом с патриарха на съвременната българска литература акад. Антон Дончев в сградата на Българската академия на науките (Снимка: BulFoto)

Светъл път Нагоре! Поклон пред паметта му!

Още

Почина Антон Дончев

Почина Антон Дончев

Още

Подготвя се издание с откъси от последната непубликувана книга на Антон Дончев

Подготвя се издание с откъси от последната непубликувана книга на Антон Дончев

Още

Колеги и приятели на Антон Дончев: Той бе светъл човек, който познаваше страданията на българския народ

Колеги и приятели на Антон Дончев: Той бе светъл човек, който познаваше страданията на българския народ

Още

Акад. Антон Дончев: Достойнство не се купува, не се продава, но кара човека да гледа живота в очите

Акад. Антон Дончев: Достойнство не се купува, не се продава, но кара човека да гледа живота в очите

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Любомир Котев: Определяха Йовков като селски писател, а той е модерен европейски автор

Според него Йовков е един от малцината български писатели, които са се извисили до върховете на световната литература

Федерико Фелини: Експлозията на паметта, образите и фантазията

Кое прави Федерико Фелини един от най-великите майстори на киното?

Да се "докоснеш" до Мария Калас!

Нов музей в Атина ще съхранява спомена за легендарното сопрано

Дора Габе - творец с нетукашен европейски мащаб

Днес отбелязваме 135 години от рождението на поетесата с необятен свят и несломим дух, носещ пълнота и сбъднатост

Леа Иванова - 100 години вечност

"Целият живот е едно приключение, за което се радвам, че съм участвал в живота й", признава Еди Казасян

Изложба на икони е подредена в къщата на Ванга в Петрич през целия август

"Иконите са подарени на пророчицата от благодарни хора и са част от наследството, оставено като свидетелство за уважението към Ванга", казва Даниела Радева - уредник на къща музей "Ванга"