Ясните очертания на господин Х.

Изложба на Атанас Хранов

"Ясните очертания на господин Х.", изложба на Атанас Хранов в галерия "Ракурси"
Откриване: 19 април, 18:30 - 20:00 ч.

"Изложбата "Ясните очертания на господин Х." е нов етап в развитието на Атанас Хранов като творец, който притежава способността да вижда винаги различно съвременния свят.

В света на художника внезапно са се появили нови персонажи и предмети. Контурите им са светещи като осева линия и обгръщат господин Х. изцяло, сякаш е навлякъл ризница, сякаш е издигнал преграда, сякаш желае да остане отстранен, чужд на външния свят. Мекият сумрак, който досега е обгръщал света и е споявал частите му, оглаждал е ръбовете, сега е заменен от остра светлина, сякаш Господ е светнал с прожектор в очите на човечеството и го разглежда втренчено. И в тези само-построени граници, той се заобикаля със всичко вълшебно и фантазно, което съществува и го прелъстява с красота.

Очертанията , в които е свит човекът в картините на Атанас Хранов наподобяват утроба, чашка на цвете, скафандър, спасителна капсула на космически кораб, но най-вече - камбана. Камбана, чийто език е самотното човешко същество."

 Александър Секулов

Авторът има десетки самостоятелни и колективни изложби у нас и в чужбина, а от 2005 г. всяка година галерия "Ракурси" представя негова изложба. Излагал е картини в Германия, Гърция, Люксембург, Белгия, Унгария и др.

Атанас Хранов е носител на наградите:

2001 - награда "Пловдив" за изобразително изкуство 

2004 - награда галерия "Дяков" 

1/1

"Ясните очертания на господин Х.", изложба на Атанас Хранов в галерия "Ракурси"