Всички страхотни неща

от Дънкан Макмилан

"Всички страхотни неща", НТ "Иван Вазов"

Моноспектакъл на Бойко Кръстанов

Превод: Радослав Петкашев

Режисьор: Владимир Пенев

Драматург на постановката: Мирела Иванова

Асистент-режисьор: Ренета Икономова

Художник на плаката и програмата: Янина Петрова

Известният британският драматург Дънкан Макмилък умее да "наднича" надълбоко в болката, за да й се противопостави, и монодрамата "Всички страхотни неща" , вече много популярна на световните сцени и в телевизионната си адаптация по HBO през 2016 г. свидетелства за това.

Главният герой, разказвачът, в който на сцената на Народния театър,се превъплъщава прекрасния и обичан Бойко Кръстанов, търси себе си през различни опорни точки - обичаните и подкрепящи хора, травматичните преживявания от детството и младостта и конкретните или ритуални знаци, места и събития от протяжността на всекидневния живот.

При първия опит за самоубийство на майка си, той започва за записва "всички страхотни неща", които създават простичкия и красив, чист и наивен, опредметен или одухотворен смисъл. С други думи, води дневник на смисъла, за да спаси от депресията и себе си, и най-близките си и обичани хора, за да подготви и собствената си душа за житейските изпитания. В направата на списъка е въвлечено и вградено цялото възможно разнообразие на съществуването, той е превърнат в броилка на спасението и в изреждането й деликатно, но категорично са въвлечени и зрителите, отредени са им роли и импровизации. Естествено като във всяка добра драматургия, появата на любовта ще озари и продължи списъка на "страхотните неща", които ни държат изправени, очертават пътя ни с криволиците и отклоненията, с провалите и победите. Специално участие има в драматургичния текст е отредено на музиката, на песните като феномен, който вълнуващо събира хората, носи им утеха и лекува болката им.

Представлението не е подходящо за лица под 12 г.

1/1

Още постановки в София

Колекционерката

от Радослав Чичев

Програма "Ноев ковчег" луда трева

по текстове на Йордан Радичков

Виж всички постановки в София