Вечеря за тъпаци

от Франсис Вебер

"Вечеря за тъпаци", постановка на Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Превод: Красимир Мирчев

Постановка: Иржи Менцел

Декор: Чайка Петрушева

Костюми: Петя Стойкова

Участват Христо Гърбов, Иван Бърнев, Йорданка Стефанова, Веселин Ранков, Жанет Йовчева, Калин Сърменов, Ана Вълчанова

"Вечеря за тъпаци", постановка на Сатиричен театър "Алеко Константинов"

"ВЕЧЕРЯ ЗА ТЪПАЦИ: Тя наистина съществува! Познавам част от участниците. Мой приятел трябвало да заведе тъпак на вечеря у Кастел, но онзи тип се разболял. Приятелят ми, абсолютно полудял, се обадил на Кастел, за да го помоли да му услужи с друг тъпак... Между другото, сред тъпаците има една фатална категория. Тези, които винаги са на вашите услуги, са най-опасни. Единственото, което мога да кажа за успокоение на тъпаците, е, че и аз съм тъпак в очите на някого."

Франсис Вебер Иржи Менцел (р. 1938 г.) е от режисьорите, принадлежащи към поколението "чешка нова вълна". Заедно с Милош Форман, Вера Хитилова и Яромир Иреш той записва своето име в световната енциклопедия на киното, заявявайки себе си като един от най-големите майстори на комедийното изкуство на двадесети век. Още с първия си филм "Строго охранявани влакове" Иржи Менцел печели "Оскар" за чуждоезична продукция през 1967 г. Това е първият случай, в който източноевропейска творба получава тази кинонаграда.

Следващият филм на Менцел - "Капризно лято" взима Голямата награда на фестивала "Карлови Вари 68", а "Чучулиги на конец" (1969 г.) е отличен със "Златна мечка" на Берлинския фестивал през 1990 г. Менцел има и една номинация за "Оскар" за филма си "Селце мое, централно" (1985 г.) През последните няколко години Иржи Менцел се отдава на работа в театъра, където се изявява не само като режисьор, но и като актьор. И тук той продължава да следва своите пристрастия към изкуството на Чарли Чаплин, Бъстър Кийтън, Лоурел и Харди.

Представлението е с продължителност 2ч. 50 мин.

1/1

Още постановки в София

Енигматични вариации

от Ерик Еманюел Шмит

Нирвана - Театър 199

от Константин Илиев

Виж всички постановки в София