Теремин: Музика, Любов и Шпионаж

от Петър Зеленка

Постановка: Валентин Ганев

Режисура: Николай Гундеров

Сценография: Красимир Вълканов

Костюми: Красимир Вълканов

Музика: Слав Бистрев

Фотограф: Божидар Марков

Участват: Благовест Благоев, Валентин Ганев, Ванеса Лу, Гергана Змийчарова, Деян Ангелов, Йосиф Шамли, Пламен Пеев, Руси Чанев, Стефан Додуров, Стефан Къшев, Стефания Колева, Теодор Елмазов

Отправна точка на тази пиеса е съдбата на реална личност - руско-съветският учен, изобретател и агент Лев Сергеевич Термен, известен на запад като Леон Теремин. Той открива, че човешкото тяло може да промени качеството на електрическия поток и конструира първото охранително устройство против кражба. То представлява прост сензор, който регистрира промяната в качеството на пространството, ако някой проникне в дадено помещение и издава тон, който задейства сирена. Теремин открива, че наред с това е възможно да създаде на същия принцип и много специален музикален инструмент, който по-късно ще бъде наречен на негово име, Теремин, или Тереминвокс. До ден днешен това е единственият безконтактен музикален инструмент в света. Изпълнителят на този инструмент свири, като променя височината на тона, променяйки разстоянието на дясната си ръка до една от антените, докато разстоянието на лявата ръка до втората антена променя силата на звука. Този необикновен и малко познат музикален инструмент, или по-точно няколко такива инструмента, са в основата на музикалната тъкан на спектакъла. Така електронната музика се превръща в действащо лице на пиесата.

Петър Зеленка нарича своята пиеса "драматизиран документален филм". Разказ за човек, поробен от историята, без свобода на самоопределяне, поведение и воля. Почти вековният жизнен път на Лев Теремин го среща с изключителни личности на фона на сложния и противоречив двайсети век. Теремин е интересен пример за човек, който никога не се учи от драматичните събития в живота си. Напротив, те го каляват. Той изпитва на свой гръб и изживява съвсем активно най-лошото, което миналият век може да предложи - Първата световна война, Болшевишката революция, гладът от 1920 година в Русия, Голямата депресия в Америка, комунистическият Гулаг, Втората световна война - но тези събития не се отразяват особено върху него. Той излиза от тях непроменен.

"Това, което наистина предизвиква сълзи, е личността на Теремин - жесток човек, неспособен да общува с близките си, крайно несправедлив към тях, нараняващ емоционално както съпругата си, така и приятелите. На финала обаче зрителят си дава сметка защо Теремин е такъв - животът му е същински ад. Той е бил двоен агент и е имал дарбата да прозира отвъд видимото на нещата и събитията. В края на пиесата става ясно, че може би и това не е последният слой от обвивката на този персонаж, а сърцевината е още по-навътре; или пък изобщо няма сърцевина. В това именно се състои метафизичното внушение на пиесата: какво знаем ние за действителните намерения на хората, за техните мотиви. И не на последно място - за смисъла на свободата", казва за пиесата си авторът Петър Зеленка.

Времето и мястото на действието на пиесата обхващат американския период от живота на героя, Ню Йорк от трийсетте години на миналият век - време на революционни научно-технически открития, дръзки предизвикателства в изкуството, шпионаж, сух режим, любовен разгул, финансов крах. Нашият герой патентова редица свои технически изобретения, превръща се, едва ли не, в сценично музиканстка звезда, узнава вкуса на славата и провала...

"ТЕРЕМИН: Музика, Любов и Шпионаж" е определяна от чешката критика като едно от най-универсалните произведения на популярния филмов режисьор и сценарист Петър Зеленка. Mногопластов портрет на личност и време, създаден както чрез средствата на драмата, така и с елементи на шпионска интрига и силни комични моменти. Авторът успява да прекрачи границите на чистата биография. Вглеждайки се в сложната и противоречива връзка личност - социум, Петър Зеленка е изключителен в своята способност да пише за театър с неподражаема лекота и хумор.

Написана за Дейвицкия театър в Прага и поставена от самият автор през 2005 година пиесата "ТЕРЕМИН: Музика, Любов и Шпионаж" се играе с огромен успех в продължение на 14 сезона.

Пожелавайки "на добър час " на българските си колеги, Петър Зеленка подари на Народния театър действащ ретро модел на музикалния инструмент Тереминвокс, участвал съвсем до скоро в звездното чешко представление.

За Автора

Петър Зеленка (1967 г.) завършва драматургия във FAMU в Прага. Дебютира като режисьор през 1993 г. с фиктивен документален филм за пънк групата "Катинар". През 1997 г. е премиерата на "Копчари" - най-високо оценения му досега филм, отличен с престижната награда "Чешки лъв" за сценарий, режисура и най-добър филм.

По сценарий на Зеленка през 2000 г. е сниман филмът "Самотници", който се радва на голям успех сред зрителите. За по-новите си филми - "Годината на дявола" (2003) и "Истории за обикновената лудост" (2005) получава голямата награда на фестивалите в Москва и Карлови Вари. През 2008 г. е премиерата на филма "Карамазови", който Чешката филмова академия предлага за "Оскар" за най-добър неанглоезичен филм. Последният му реализиран филм се казва "Dubbing street" (2017).

 

1/1