Славни времена

"Славни времена", Киномания 2019

Режисьор и сценарист: Никола Бедо

Продуценти: Франсоа Краус и Дени Пино-Валенсиен

Оператор: Никола Болдюк

Монтаж: Ани Данше и Флоран Васол

Музика: Никола Бедо и Ан-Софи Вернснайен

Художник: Стефан Розенбаум

Костюми: Еманюел Юхновски

Участват: Даниел Отьой (Виктор Дрюмон), Гийом Кане (Антоан), Дория Тилие (Марго), Фани Ардан (Мариан Дрюмон), Пиер Ардити (Пиер), Дени Подалиде (Франсоа)

Тази сложно замислена комедия на Никола Бедо умно се надсмива над актуалните ни технологични обсесии и отдава почит на първичното ни желание да изживеем отново най-славните си години. Филмътсмесва исторически епохи, докато проследява емоционалното пробуждане на харизматичен възрастен мъж.

Виктор е карикатурист, прехвърлил шейсетте. Изданието, в което винаги е публикувал, спира да излиза на хартия, и той губи ангажимента си. Далеч от технологичния свят, Виктор обича да рзгръща страници, да докосва плът и да вижда онова, което е пред очите му. Само дето това пред него е сърдитата му съпруга Мариан, която вече не може да го понася. "Мисля, че беше жив твърде дълго", заявява му тя при поредния си пристъп на гняв.

Копнеещ да избяга от настоящето, Виктор се възползва от възможност да се върне в миналото - или поне в негова симулация. Появяват се "Пътниците във времето" - компания, която въвлича клиентите си в щателно пресъздаване на избран от тях исторически момент. Виктор ги наема, за да го върнат на 16 май през 1974 г. - денят, в който за пръв път среща Мариан в едно лионско кафене. Той се оказва подмамен от всеки детайл - от старите издания на в. "Либерасион" до Марго, актрисата, която той възприема като Мариан, в която се е влюбил преди 45 години. Всичко изглежда като една прекрасна мечта. Но какво се случва когато дойде време за събуждане?

Славни времена ни кани да се вгледаме в миналото, да осмислим как то ни е превърнало в това, което сме, и даосъзнаем към какво все още се стремим.

Продукция на LES FILMS DU KIOSQUE

Световен разпр.: PATHE

Разпр. за България - BS FILMS

Франция, 2019, 115 мин.

1/1

"Славни времена", Киномания 2019