Селска чест, джани скики

Опери от Пиетро Маскани и Джакомо Пучини

Селска чест, джани скики (Снимка: Софийска опера и балет)

Музика:  Пиетро Маскани

Либрето: Гуидо Менаши и Джовани Тарджони-Тоцети

През 1888 година италианско издателство обявява конкурс за едноактна опера. Кандидатстват седемдесет и три творби, печели "Селска чест", която Маскани е композирал за осем дни. Това е първата му реализирана опера. Той е само на двадесет и една години и макар че написва още четиринадесет опери, никога не достига първия си успех.

Операта е изпълнена със силни страсти. Тя трае само малко повече от час, но историята се разгръща без прибързване или заплитане. Маскани успява да вмести - за да постигне колорит и атмосфера - четири хора и знаменитото интермецо. Либретото, основано на новела, е изключително стегнато - такава е и музиката на Маскани. Ариите са целенасочени, хоровете не се проточват

"Джани Скики" (Gianni Schicchi)

Едноактна опера от Джакомо Пучини. Либрето - Джовакино Форцано. Първа постановка - Ню Йорк, 14 декември 1918 година, в една вечер с двете едноактни опери на Пучини "Плащ" (Il tabarro) и "Сестра Анджелика" (Suor Angelica), образуващи триптих.

В основата на сюжета са редове от XXX песен от "Ад" ("Божествена комедия" на Данте), посветени на авантюриста и измамник Джани Скики, наказан за своите грехове. Той е разиграл роля пред умиращия богаташ и от негово име е съставил фалшиво завещание. Действието се развива във Флоренция през 1299 г. Богатият старец Буозо Донати умира, завещавайки цялото си състояние на манастира. Излъгани в очакванията си, наследниците решават да извикат на помощ мошеника Джани Скики, който и сам е кръвно заинтересован от наследството - неговата дъщеря Лаурета е годеница на Ринучо, племенник на покойния Буозо.

Тъй като никой в града още не знае за смъртта на стареца, Джани ляга в леглото, представяйки се за болния богаташ, и разпорежда да се повика нотариус. Мнимият Донати му диктува своята последна воля, завещавайки цялото си имущество на... Джани Скики, тоест на себе си. Наследниците са отново измамени, но са принудени да мълчат, разобличаването на тяхното участие в подправянето на завещанието ги заплашва със сурово наказание.

"Джани Скики" е черна комедия, единствената опера на Пучини от този тип, блестящ пример на съвременна опера-буфа, опираща се натрадициите на "Фалстаф" на Верди. Изразителният речитатив, бликащият като извор мелодизъм, острата характерност, стремителното темпо отличават музиката на операта.

Един интересен факт - кинорежисьорът Уди Алън прави през 2008 г. своя режисьорски дебют в операта с черната комедия "Джани Скики". За постановката си той получава наградата на Флоренция, която е бойкотирана от жителите на града. Ревниви към този успех на Алън, те възкликват в различни интернет сайтове: "Толкова ли няма италианец, на който да се връчи наградата, а се даде на американец!"

 

1/1

Още Опери в София

Виж всички Опери в София