Радован III

Душан Ковачевич

Радован III (Снимка: Младежки театър)

Превод: Мария-Йоанна Стоядинович

Режисьор: Анастасия Събева

Сценография: Ивайло Николов

Композитор: Асен Аврамов

Хореография: Александър Манджуков

Въздушна акробатика: Емил Видев

Участват: Валентин Танев, Стефан Мавродиев, Гергана Христова, Ния Кръстева, Ахмед Юмер, Августина Калина Петкова, Кирил Недков, Юлиян Петров, Веселина Конакчийска

"Радован III" е "сериозна комедия" за живота на човек, който е напуснал идиличния си роден край в провинцията, за да заживее в апартамент на 12-ия етаж в един от хилядите блокове в града - "вертикална улица", в която животът за никого не е това, което би желал да бъде, но и нищо никога не се променя.

Радован III (Снимка: Младежки театър)

Радован III (Валентин Танев) живее със съпругата си Руменка (Гергана Христова), тъста си Станислав (Стефан Мавродиев), двете си дъщери - Георгина (Августина-Калина Петкова), която е бременна от пет години, тъй като родителите ѝ не ѝ позволяват да роди извънбрачно дете от член на омразното вражеско съседско семейство Вилотич и Катица (Ния Кръстева), която е шофьор на междуконтинентален хладилен камион и цял живот е била възпитавана като момче.

В тази балканска "трагична комедия за самопредателството" се появяват още множество персонажи, които ще ви разсмиват, натъжават, объркват, омагьосват и развълнуват.

Радован III (Снимка: Младежки театър)

Пиесата "Радован III" е написана от знаменития сръбски драматург Душан Ковачевич през 1973 г. и се превръща в легенда на югославския театър, но тя съвсем не е заключена в конкретното време и пространство, а спокойно "прескача" границите и се настанява уютно в близката си българска душевност.

Душан Ковачевич е световноизвестен не само като драматург, но и като сценарист на множество югославски, а впоследствие и сръбски, филми, сред които балканската класика "Ъндърграунд", режисьор Емир Костурица. Филмът беше отличен с наградата "Златна палма" на Кинофестивала в Кан.

1/1

Още постановки в София

Колекционерката

от Радослав Чичев

Програма "Ноев ковчег" луда трева

по текстове на Йордан Радичков

Виж всички постановки в София