Последното желание

детски мюзикъл от Димитър Костанцалиев

Сценарий: Орлин Василев

Адаптация: Бойка Ангелова

Режисьор: Тодор Янкулов

Музика и аранжимент: Димитър Костанцалиев

Хореография: Юлиана Томова

Сценография и костюми: Любка Недялкова и Диана Христоскова

Графичен дизайн: Яна Костанцалиева

Изпълнява: Детска Вокално-театрална формация "Таласъмче"

В ролите:

Щурец: Боян Юруков, Ива Сомлева

Разказвачи: Ива Сомлева, Мартина Иванова, Никола Петков, Боян Юруков

Мравка: Преслава Попова

Царицата на мравките: Мая Янарис

Принцеса: Валентина Самарджиева

Придворна: Вероника Пейкова

Началник на стражата: Огнян Чернокожев

Паяци-палачи: Александър Йосифов, Боян Елизарьев

Доктор-магьосници: Константин Косев

Доктори: Рада Попова, Рая Тенева

Писар: Лилия Атанаосва, Росана Чакърова

Синопсис

Мюзикълът "Последното желание" е сценична адаптация по баснята на Лафонтен за "Щуреца и мравката" и едноименната пиеса на Орлин Василев. Тя е в съзвучие с реалните проблеми на днешното общество - справедливост, добродетелност, правото на избор, откриването и приемането на другия; надеждите, разочарованията и амбициите на хората.

Изборът на сюжет на предлагания мюзикъл е свързан с идеята да се представят общочовешки ценности. Сложните вокални партии, хореографските фрагменти и актьорските задачи са амбициозна провокация за таланта и уменията на нашите възпитаници.

Преди 26 века, на един роб с остър ум на име Езоп, му хрумнало да изрича неприятните истини на господаря си, разказвайки му истории, чиито герои са животни. Така истината можела да се възприеме по-безболезнено. Много по-късно във Франция през XVII век царувал Кралят Слънце (Луи XIV), а басните съчинявал Жан дьо Лафонтен. Поуката от тях е как да живеем и какви да бъдем. Неща вечни за всяка епоха и всеки човек. В баснята "Щурец и мравка" щурецът свирил цяло лято и веселил с песните си мравките, за да бъде трудът им по-лек. Щом задухали студените ветрове и наближила зимата, той се оказал без храна и... се сетил за мравката. Може и да му помогне - нали е богата. Но тя го изгонила и щурецът останал сам с нещастието си. Не очаквай помощ от тези, които не оценяват труда ти!

Тъжна басня се получила... Така се родила "нова басня", превърната в сценична приказка и вдъхновила мюзикъла "Последното желание".

В него има и приключение, и определена нравствена идея. Щурецът попада в опасна ситуация, но го спасява желанието му за справедливост. Преосмислена е една известна басня от гледна точка на детския опит и сетивност.

В мюзикъла стремежът към добродетелност и справедливост на щуреца е съпоставен с безсърдечието на мравката. "Продължението" има нова развръзката и щастлив край. Добродетелният щурец доказва превъзходството си над безсърдечната мравка. Доброто тържествува над злото! "Да търсиш правда трудно е ..."В двореца няма справедливост - царицата го изпраща на бесилото. Последното желание на щуреца е да изпее своята прощална песен. И тогава се случва чудо! Песента на щуреца е вълшебна и дарява живот на болната царска дъщеря. Царицата получава своя урок и иска да се отплати за лековитата сила на песента. Как? Като го назначава за придворен певец. Но гордият щурец си тръгва с думите "Песента не може да слугува!"

1/1