Питат ли ме де й зората

"Питат ли ме де й зората", НТ "Иван Вазов"

Сценарий и режисура: Борис Радев

Музикален продуцент: Асен Аврамов

"Питат ли ме де й зората" е концерт спектакъл, който предшества 170 годишнината от рождението на Иван Вазов и ще ни направи емоционално съпричастни към високохудожествените постижения на поетичния, театралния и фолклорен гений на българина.

Като използва въздействието на музиката, танца, песента, комедията, мултимедийните визии и изключителните достижения на най-великите български поети и писатели - "Питат ли ме де й зората" блести с духовната светлината, която краси нашия народ.

В концерт - спектакъла ще вземат участие звездите на Народния театър: Георги Мамалев, Параскева Джукелова, Дарин Ангелов, Стоян Алексиев, Васил Драганов, Теодор Елмазов и Пламен Пеев, музикално-танцов ансамбъл "Вакали", Костадин Генчев - кавал, Женски народен хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева

Стихотворението на Иван Вазов "Де е България", написано за "Пряпорец и гусла", е включено в третата поетична книга на националния ни класик "Избавление", отпечатано е на стр.44 в оригинала на първото издание, излязло в Русе през 1878 година. Поетът обяснява след време пред проф. Шишманов избора си да помести едно по-рано написано стихотворение в третата си книга с думите: "В "Избавление" не биваше да тъжа. Аз ликувах за освобождението на отечеството" .

Стихотворението "Де е България" е написано преди повечеот 140 години и е подчинено на законите на някогашния правопис, който включва и други графични знаци. По-късно знаменитият Панайот Пипков написва музика по стихотворението и така то се превръща в една от най-обичаните, знакови български песни, която ни вълнува и вдъхновява и досега. В първия стих на "Де е България" е двойно е заменено от й кратко, както е и в третия стих - затова и се изписва отделно.

Нека не оспорваме непрекъснато оригиналния правопис на Патриарха на българската литература

Иван Вазов!

1/1

"Питат ли ме де й зората", НТ "Иван Вазов"

Още постановки в София

Виж всички постановки в София