Пепеляшка - Софийска опера и балет

от Джоакино Росини

"Пепеляшка", "Софийска опера и балет"

Диригент: Жорж Димитров

Режисьор: Вера Петрова

Сценография: Боряна Ангелова

Костюми: Християна Михалева-Зорбалиева

Пластика и Хореография: Мария Луканова

Хормайстор: Виолета Димитрова

Художествено осветление: Андрей Хайдиняк

Асистент-режисьор: Росица Костова

Помощник-режисьори: Вера Белева, Росица Костова, Мария Павлова

Корепетитори: Ивайло Иванов, Милен Станев, Пелагия Чернева, Светлана Ананиевска

"Пепеляшка", "Софийска опера и балет"

Действащи лица и участници: Принц Рамиро - Хрисимир Дамянов, Дандини - Атанас Младенов, Дон Манифико - Николай Петров, Клоринда - Милена Гюрова, Тисбе - Благовеста Мекки - Цветкова,

Анджелина(Пепеляшка) - Мария Жинга, Алидоро - Мартин Цонев

Пепеляшка, или триумфа на добродушието" е комична оперна драма в две действия от Джокино Росини. Либретото е на Джакопо Ферети и е заимствано от едноименната приказка на Шарл Перо.

Първото представление на операта е на 25 януари 1817 г. в "Театро Вале" в Рим.

Росини е на 25 години, когато написва "Пепеляшка", но вече има зад себе си поредица оперни бисери като "Севилският бръснар", "Танкреди", "Италианката в Алжир" и други.

Операта "Пепеляшка" се счита за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Поради обичайната липса на време, начин, срокове и темпове на композиране, цялата опера е завършена за три седмици.По тази причина в нея Росини използва увертюрата от "Вестникът", опера-буфа написана няколко години преди това, както и част на ария от "Севилският бръснар". Известна помощ, Росини получава от Лука Аголини, който написва "сухите" речитативи, както и три други откъса - на Алидоро, Клоринда и хоровата сцена "Ах, красива непозната". Росини променя и добавя различни сцени и номера в някои случаи на следващи представления, като тези през 1818 и 1820г.

 

1/1

Още Опери в София

Виж всички Опери в София