Патиланци - ДКТ Русе

Режисьорският замисъл се завърта около пощенската кутия и едно писмо от нея, сантимент от детството на възрастните днес, което се превръща в тетрадка. Играта на актьорския екип ще се постарае да разкаже веселите истории с Баба Цоцолана и децата около нея на разбираем за детската аудитория език.

Баба Цоцолана е строг герой и бисер в това произведение на Ран Босилек, заобиколен от множество деца, които тя обича, но и ги респектира. Понякога се случва физически да наказва главния герой Патилан. Днес режисурата избягва този момент, съобразявайки се със съвременните възпитателни практики, основаващи се на всяка цена на консенсуса.

Екипът залага на игровия момент в спектакъла. В него се играят някой от най-интригуващите истории, които всички познаваме от книгата: играта на свини, историята с изпраните и закачени да съхнат Патиланци, любимата история с копривата - част от вегетарианството на Баба Цоцолана, тази с помадата, която в тъмното е сбъркана с вакса. Това се оказва непростима и фатална грешка, затова Патиланко бива изгонен от къщата, но с него си тръгват всички внучета - Патиланци и всички животни от двора. Тогава Баба Цоцолана остава самотна, факт който хваща за гърлото и напомня за нашите баби, допълни директорът на Русенския куклен театър Теменужка Хараланова.

1/1