Opera Gala - специален концерт на Софийска филхармония

Концертът е включен в Абонаментен цикъл "Вторите"

Винценц Праксмарер, диригент

Винценц Праксмарер, диригент; Виолета Радомирска, сопран; Красен Карагьозов, баритон

 

В програмата:

ВЕРДИ Увертюра от оп. "Силата на съдбата"

РОСИНИ Каватина на Изабела от "Италианката в

Алжир"

БЕЛИНИ "Ah per sempre" из оп. "Пуритани"

ПУЧИНИ Интермецо от "Манон Леско"

БИЗЕ Хабанера от оп. "Кармен"

ВЕРДИ Речитатив и ариа на Граф ди Луна из оп.

"Трубадур"

РОСИНИ "Ai capricci della sorte" из оп. "Италианката в Алжир"

***

ЧАЙКОВСКИ Увертюра из оп."Дама Пика

Ария на Елецки из оп. "Дама пика"

Ариа на Олга из оп. Евгени Онегин"

Ария на Онегин из оп. Евгени Онегин"

Антракт из "Жана д' Арк"

Ария на Жана д' Арк из едноименната опера

РИМСКИ-КОРСАКОВ "Зачем тьи" - дует из операта "Царска

невеста"

 

Една истинска оперна гала, посветена на италианската и руската опера, както и фрагмент от шедьовъра на Жорж Бизе - "Кармен"! Програмата разкрива бляскавата виртуозност на мецосопраното Виолета Радомирска и лиричната кантилена на баритона Красен Карагьозов. Обединител на диригентския пулт е младият австрийски маестро Винценц Праксмарер.

 

Роден в Линц, Винценц Праксмарер завършва своето диригентско обучение през 2007 г. във Виенската консерватория.

Скоро след това започва да работи като асистент на диригентите Кирил Петренко, Бертранд Де Били, Марк Албрехт, Яник Незет-Сегуин и Кристоф Ешенбах. В същия период има ангажименти в "Theater ander Wien"- Виена, на Залцбургския фестивал, в Операта на Лион, както и в Нидерландската опера в Амстердам.

Праксмарер дебютира като оперен диригент през 2006 г. Следват множество продукции, както и гала концерти със знаменитото мецосопрано Ангелика Кирхшлагер. По-нататъшните му ангажименти го отвеждат във Volksoper, Виена и театрите в Брегенц, Берн и Санкт Гален.

През 2012 г. дирижира гала концерта на финалистите на Международния конкурс за млади оперни певци "Белведере", а малко по-късно през същата година дебютира във Виенската опера с "Феите" - ранна творба на Рихард Вагнер. В следващите сезони подготвя редица нови продукции и световни премиери на опери за деца: "Das Traumfresserchen", "Das Städtchen Drumherum" от Елизабет Наске и съкратена версия за деца на "Пръстенът на нибелунгите" от Рихард Вагнер.

Като симфоничен диригент Винценц Праксмарер работи с Латвийския национален оркестър, Симфоничния оркестър на Каунас, Литва, Филхармонията на Бад Райхенхал Германия, Мюнхенския Радиосимфоничен оркестър.

Винценц Праксмарер е артистичен директор на камерния оркестър "Дивертименто Виенезе", който продължава традицията на виенските бални оркестри и поддържа репертоар от над 300 пиеси.

В началото на този творчески сезон Винценц Праксмарер дирижира операта "Така правят всички" от В. А. Моцарт на престижния Брукнеров фестивал в Линц, Австрия.

 

Виолета Радомирска е родена в София, където завършва пеене в Националната академия. През 1999 г. става член на международното оперно студио в Цюрих. На сцената на Цюрихската опера е участвала в редица продукции като "Саломе", "Слай", "Любопитните дами", "Ернани", "Риголето" и "Хубавата Елена" и е пяла под диригентството на Николаус Харнонкур, Нелло Санти, Валери Гергиев, Марчело Виоти, Уилиам Кристи и др.

В периода 2002-2006 г. Виолета е част от трупата на театъра в Люцерн, където участва в "Кармен", "Вълшебната флейта", "Армида", "Прилепът", "Дидона и Еней", както и в множество концерти.

През 2004 г. Виолета Радомирска се присъединява към състава на оперния театър в Бил, Швейцария, където изпълнява централните мецосопранови роли в "Пепеляшка", "Сватбата на Фигаро", "Атлантическият Кайзер", "Монтеки и Капулети", "Милосърдието на Тит", "Севилският бръснар", "Орфей и Евридика", "Риналдо", "Орландо", "Вилхелм Тел", "Танкред", "Така правят всички", "Италианката в Алжир", "Дон Жуан" и редица други. През 2012 г. участва в записването на компакт-диск на операта "Le donne Curiose" от Ермано Волф-Ферари с Радиосимфоничния оркестър на Мюнхен. През 2013 г. участва в изпълнението на "Реквием" от Дж. Верди в Люцерн и гостува в Аахен, Германия в "Ариоданте" от Хендел и "Севилският бръснар" от Росини.

През март 2017 г. Виолета Радомирска ще се представи като Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе в оперния театър на Нюшател, Швейцария.

 

Баритонът Красен Карагьозов започва музикалните си занимания с пиано от ранна възраст. Паралелно с концертната си дейност като пианист в България, Турция, САЩ, той се изявява и като баритонов солист на концерти и осъществява записи за БНР. През 2008-2009 г. прави своя дебют в операта в Сан Хосе в ролите на Евгени Онегин от едноименната опера на Чайковски, Гyлиелмо от "Така правят всички" на Моцарт, Ескамилио от "Кармен" на Бизе, Белкоре от "Любовен елексир" на Доницети. Сред изпълняваните от него роли са тези на Риголето, Папагено, Граф ди Луна, Фигаро, Жермон, Вронски, Граф Алмавива, Дон Жуан, Шарплес, Марчело и др.

 

Красен Карагьозов е солист на оперни компании като Ню Йорк Сити Опера, Карамуур Фестивал Ню Йорк, Опера Сан Хосе, Опера Каролина Шарлът, Опера Санта Барбара, Лейк Джордж Опера, Сполето Фестивал, Уест Бей Опера и др. Като солист партнира на Симфоничен хор Фресно, Санта Клара Хорал, Симфоничния оркестър на Силиконовата долина Сан Хосе, Симфоничния оркестър Северна Каролина, Симфоничния оркестър на БНР и др.

Красен е носител на първа награда от певческия конкурс "Шарлът Опера Гилд", победител на конкурса на Метрополитен Опера - регион Северна Каролина и финалист на конкурса "Айрийн Далис"в Сан Хосе.

Бъдещите му ангажименти включват представяне в оперите "Мантията" и "Джани Скики" от Джакомо Пучини за Уест Бей Опера.

 

Още Концерти в София

Невястата

Фолклорен ансамбъл Родопа

Софийска филхармония - концерт под палката на Емил Табаков

Концерт от абонаментен цикъл „Големите симфонии II“

Виж всички Концерти в София