Фермата на животните

от Джордж Оруел

"Фермата на животните", Фотограф: Иван Дончев

Превод: Албена Димитрова - Несторова

Постановка: Десислава Шпатова

Музика: Калин Николов

Сценография и костюми: Христина Дякова

Хореография: Татяна Соколова

Фотограф: Иван Дончев

"Фермата на животните", Фотограф: Иван Дончев

Участват: Снежина Петрова, Вирджиния Събева, Ивона Маврова, Станимир Михайлов, Тодор Атанасов

Фермата на животните" е алегорична новела от Джордж Оруел. Разказ за група животни, които се вдигат на бунт срещу господаря си, надявайки се, че когато го прогонят от стопанството, ще създадат справедливо и разумно общество, в което ще са равни, свободни и щастливи. Но... какво се случва?

Защо Оруел? Защо сега? Възможно ли е овехтелите образи на съветизма - Ленин, Троцки, Сталин да са актуални днес? Да! Защото книгата на големия британски автор, смятана за едно от най-великите постижения в литературата на острова през 20-и век, отива далеч отвъд конкретните социално-политически и исторически рамки. А също и отвъд прасета и магарета, кокошки и кози. Тя е мощно, вълнуващо и смело предупреждение, че диктатурата е винаги възможна, че е многолика, приема най-различни форми и че "никога не спи"!

"Фермата на животните", Фотограф: Иван Дончев

Отзиви:

"Който още не е сигурен, че Петрова е страховита актриса, да тича към касата на Театър 199. В първия момент тя се явява танцово на сцената като клоун-конферансие, представящ въвеждащия текст, за да остане там 90 минути, преминавайки през какво ли не. Успоредно с тегленето на повествованието, тя влиза в куп роли и излиза от тях в стила на шампион-слаломист, като при това интонационно и пластично коментира и образите, и отношението на останалите персонажи към тях, и конкретното действие, и мястото му в цялата картина. Разнообразна, изобретателна, внушителна."

Георги Каприев, въпреки.com

"За ефектното, но дълбоко смислено зрелище спомагат група съвсем млади актьори, които на моменти биват изваждани от по-скоро декоративните им функции: освен че танцуват и пеят, влизат и излизат от образи, задават въпроси, спорят... Те са Вирджиния Събева, Ивона Маврова, Станимир Михайлов и Тодор Атанасов. Но неформално погледнато, "Фермата на животните" е моноспектакъл на многоликата Снежина Петрова, която на сцената е всичко - и човеци, и животни, и чар, и диригент на смисъла."

Ирина Гигова, в-к "Монитор"

"Фермата на Оруел като кабаре. Няма по-добро идейно решение за камерната сцена на Театър 199, разкроена от режисьорската фантазия на Десислава Шпатова. С визията и окото на театрален утопист, тя е изградила своебразен микросвят, в който литературната творба остава като тънка червена линия, но не и като истинската основа на спектакъла. Който, впрочем, можеше да бъде и моноспектакъл на Снежина Петрова. Тя обаче е в компанията на четирима подгласници, чиято артистична зрялост изцяло импонира на чудовищния ѝ талант.

Даниел Димитров, btvnovinite.bg

 

"Фермата на животните", Фотограф: Иван Дончев

 

1/1