Ботев срещу Каравелов

от Цветан Стоянов

"Ботев срещу Каравелов", ДТ Пловдив

Новият театрален формат на Драматичен театър-Пловдив има за цел да събуди острия полемичен дух, необходим на съвременното общество, да възроди имената на забравени български и световни мислители, да освети спорни моменти от историческото ни битие, да ни накара смело да се взрем в идващото бъдеще. Своеобразната театрална форма е насочена към зрителите, за които мисленето е път, сблъсъкът на идеи - авантюра, събудените въпроси - наслада за ума и интелекта.

Участват: Константин Еленков, Тодор Дърлянов

 

"Ботев с/у Каравелов" представя измислен разговор в две части между поета-революционер Христо Ботев и писателя-просветител Любен Каравелов, написан от един от най-оригиналните български мислители Цветан Стоянов.

В първата част на разговора Каравелов отива при Ботев в нощта преди заминаването на четата и се опитва да го спре.

Втората част представлява края на този спор, минути преди фаталният куршум да бъде изстрелян към легендарния български поет.

Текстът представлява радикално преосмисляне на баналното четене на родната история, на корените и характеристиките на народопсихологията ни, задава вечни български въпроси.

Дали пътят на просвещението ще изведе народа от изградения през хилядолетията манталитет или само неизбежният революционен взрив може да освободи народа от качествата, които му пречат?

Наистина ли българският народ е по-особен от другите народи или това е инерцията на масата, която съществува навсякъде и конфликтът с интелигента, който иска да й наложи своята идея дори насилствено, е неизбежен?

Ако искаш да принудиш хората да правят това, което не искат, трябва ли задължително да приложиш някакво насилие, дори и чрез саможертва?

Кое работи повече за съдбата на народа: истината или легендата?

1/1

"Ботев срещу Каравелов", ДТ Пловдив

Още постановки в Пловдив

Закуска в "Тифани"

по Труман Капоти, драматизация Диана Добрева и Александър Секулов

Червената шапчица - ДКТ - Пловдив

от Шарл Перо и Братя Грим

Виж всички постановки в Пловдив