Бележките под линия

от Мирела Иванова

Бележките под линия (Снимка: Народен театър)

Режисьор: Катя Петрова

Сценография и костюми: Борис Далчев

Музика: проф. Христо Йоцов

Хореография: Анна Пампулова

Драматург на постановката: Мирела Иванова

Асистент-режисьор: Ренета Икономова

Художник на плаката и програмата: Янина Петрова

Участват: Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ана Пападопулу, Вяра Табакова, Ирина Митева.

Шест героини, всяка от които крепи на раменете си своя необикновен свят, изпълнен със самота, сила, съмнения, любов и заседнали в гърлото спомени и мечти... Стигмите на разполовените биографии, копнежите, семейните разриви, социалните роли и професионалните успехи са като непосилни раници, помъкнати по пътя...

Героините на премиерния спектакъл "БЕЛЕЖКИТЕ ПОД ЛИНИЯ" са шест, но всъщност театралното представление брои до десет, стане ли дума за жени: и към актрисите МАРИЯ КАВАРДЖИКОВА, АНА ПАПАДОПУЛУ, ИЛИАНА КОДЖАБАШЕВА, ВЯРА ТАБАКОВА, ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА и ИРИНА МИТЕВА прибавя авторката МИРЕЛА ИВАНОВА (драматург в Народния театър), режисьорката КАТЯ ПЕТРОВА, хореографката АННА ПАМПУЛОВА и МИХАЕЛА ДОБРЕВА, създателка на мултимедията.

"Бележките под линия" е игрови прочит на съвремието, нагнетено от все по-фалцетните крясъци на самотата и липсата на обич и разбиране помежду ни. Една майка, известната актриса Юлия Знеполска, и трите й дъщери, близначките Биляна и Бистра и изтърсачето Нина, въвличат в трагикомичното си битие и ценностен хаос още две съучастнички - актрисата Лора и собственичката на бутик Магда. Поводът привидно е празничен - но празникът, който ги събира, се пребразява в безмилостна арена за всички отложени през годините битки, премълчани истини, несподелени тайни, натрупани огорчения и непоносими вини. В една толкова немилостива война между майка и дъщери, между поколения и възгледи победител може да бъде само любовта, ако все още притежаваме силата да я призовем.

Бележките под линия (Снимка: Народен театър)

Какъв невъзможен дух и неугасваща енергия водят шестте героини през веселия ужас на съществуването, какви красиви, смешни, поетични и абсурдни подробности им позволяват да крепят равновесно живота, да бъдат негово вълнуващо продължение? Възможно е да открием и личните си, и общочовешки отговори, достатъчно е всеки да ги потърси и в себе си.

Бележките под линия (Снимка: Народен театър)

"БЕЛЕЖКИТЕ ПОД ЛИНИЯ" е вторият спектакъл в Народния театър, който носи подписа на поетесата и драматург Мирела Иванова. През лятото на 2020 г. във връзка със 170-годишнината от рождението на Иван Вазов тя създаде лиричния колаж "О, ти, която и да си...", който се играе с голям успех на сцената на театъра.

 

1/1