България през стъклото на времето

Експозицията се открива на 8 февруари /петък/ от 18. 00, зала 19

"България през стъклото на времето" е нестандартен като замисъл, новаторски като концепция и съвременен като реализация, пътуващ проект на фондация "Ценности." Фотоизложбата осветява мозайката от документални кадри от България през 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията представя исторически, етнографски и географски детайли в контекста на европейските ценности. "Старото" се фокусира от прожектора на времето, осветява се от средствата на "новото" и с професионалната намеса на Иво Хаджимишев.

Знаковото събитие, предшестващо тази изложба, е една дипломатическа и човешка среща преди 20 години. Историята на 36 артефакти е необичайна. През 1999 година, италианска аристократка от български произход, Надежда Близнаков, дарява на първата ни дама и дипломат Антонина Стоянова, семейна реликва, фотографски плаки, принадлежали на нейния дядо Марко Близнаков. Той е един от основоположниците на пристанищното дело в България. С времето, Близнаков се превръща в родоначалник на фамилия, дала на Италия цяла плеяда от дипломати. А благосклонната съдба, изпраща като учител по английски на дъщерите му, не кой да е, а легендарния писател, един от кръстниците на модерния роман - Джеймс Джойс. Дарителката на ценната колекция, Надежда Близнаков присъства в експозицията "на живо" чрез видео камера и заснетото с нея интервю в Италия от Милена Кънева и Ирина Дилкова.

Антонина Стоянова и фондация "Ценности", с изключителната подкрепа на бизнес дамата Нели Беширова, представят изложба със завладяваща история и образност, дават възможност да преоткрием културно си наследство, обичаи и занаяти, бит и душевност, да свържем събития и хора от България, през стъклото на времето.

Консултант фотограф - Иво Хаджимишев

Консултант етнолог - Анелия Милушева

Видео инстлация - автори Милена Кънева, Ирина Дилкова

Координатор на проекта - Магдалена Гигова 

Куратор на изложбата д-р Райна Дамяни 

1/1