Арета Франклин: Amazing grace

"Арета Франклин: Amazing grace", Киномания 2019

Реализиран от Алън Елиът, с материал, заснет от "Warner Bros." през 1972 г.

Продуценти: Алън Елиът, Джо Бойд, Роб Джонсън, Чиеми Карасава, Сабрина Оуенс, Джери Уекслър, Тирел Уитли и Джоузеф Уулф

Монтаж: Джеф Бюканън

Участват: Арета Франклин, Джеймс Кливланд, Църковният хор на Южна Калифорния, Александър Хамилтън (диригент на хора), Корнел Дюпри (китара), Пончо Моралес (перкусии), Бърнард Пюрди (барабани), Чък Рейни (бас)

 

Влизайки в църквата дискретно, тя се усмихва за кратко, концентрира се за момент и просто започва да пее. Нежно в началото, но след това все по-завладяващо, гласът й отнася публиката - далеч, към безкрайността на рая.

През януари 1972 г. Арета Франклин записва легендарния си албум "Amazing Grace" заедно с Църковния хор на Южна Калифорния и пастор Джеймс Кливланд в мисионерската баптистка църква "Ню Темпъл" в Лос Анжелис. На върха на славата си тя взима решение да се върне откъдето е започнала - към света на госпъл музиката. Записан за два дни на живо, този албум става най-успешния госпъл запис на всички времена. В него Франклин пее "How I Got Over", "Precious Memories" и особено 11-минутна версия на "Amazing Grace". Резултатът е този концертен филм, непоказван повече от 40 години по технически и юридически причини, който прославя човешкото достойнство и копнежа по свобода и справедливост. Той е и шеметно представяне на неустоимата харизма на соул иконата, напуснала ни през август 2018 г. Абсолютно наелектризиращо преживяване!

САЩ, 2018, 87 мин.

1/1

"Арета Франклин: Amazing grace", Киномания 2019