Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Защо историк "погреба" величието на Европа?

ЦЕННОСТИ

Защо историк "погреба" величието на Европа?

Проф. Уфе Йостергард, с потресаващ анализ на политиката, която затри културата и морала ни

Проф. Уфе Йостергард е датчанин, историк, почетен професор на Копенхагенското бизнес училище. Ученият се занимава професионално с европейски проекти, автор е на много публикации и книги, между които на "Необединените щати Европа".

Тези дни шумно се коментира негово интервю пред датски вестник, в което някогашният еврооптимист чертае песимистична картина за бъдещето на Европа. В него България се споменава по следния начин: "Ще ви дам само един пример: минималната заплата в България е по-малка, отколкото детските в Дания".

Но това е само един от примерите за причините на разделението между европейските държави. По-страшният извод на учения е, че Европа, като цяло, е изгубила някогашното си величие и респект сред останалия свят. Не само в политическо,но и в културно и морално отношение.

Защо някогашният еврооптимист "погреба" Европа, какви са причините?

"На Европейския съюз не му достига воля, за да преодолее националните различия и да използва сила. Днешното състояние на ЕС може да бъде сравнено с един дълъг махмурлук", казва проф. Йостергард.

По-нататък ученият прави анализ на разделението между Западна и Източна Европа, като се аргументира с липсата на обща европейска идентичност. Според Йостергард миграционната криза е показала ясно слабостта на ЕС, а Брекзит - тенденцията "Не на ЕС". Разрастването на националистическите движения в европейските държави професорът тълкува като знак за напрежение от чувството за загуба на суверенитет в отделните европейски държави. Прави намеци за нова "желязна завеса", която възниква като необходимост, вследствие на неовладяната мигрантска криза.

Йорстергард стига и по-далеч - че в Европа няма план, няма стратегия за решаване на всеобщата криза. "Големият проблем на ЕС беше в това, че ЕС говореше от името на държава, каквато не беше, признава той. Наивността беше велика. Не успяхме да създадем истинска европейска общественост". Някогашният оптимист прогнозира още по-унизително бъдеще: "Европа окончателно загуби своето място в света, а ние ще изпълняваме национални танци пред китайските туристи".

След като сравнява състоянието на ЕС с "махмурлук", проф. Йорстергард прави тъжното заключение, че на Европа вече й е трудно да диктува моралните стандарти в света. Според него епохата на величието на Европа, започва от Ренесанса и приключва още през 1945 г. - т.е. след Втората световна война. Датировката на периода е ясен намек от страна на професора и за културното обезличаване на Европа. Онова, което е отличавало в миналото нашия континент, като култура, изкуство и морал, очевидно вече не респектира света. Засилващото се икономическо разделение между отделните държави провокира криза на мисленето и все повече отслабва съпротивителните сили на Европа сред заобикалящия я свят. Песимистичният анализ, за жалост звучи убедително.

Наистина ли преживяваме края на величието на Европа?

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Коя е истинската Св. Лидия, и това ли е било името й?

Според една от версиите тя е била съпруга на съветник на император Адриан

Синът на Апостол Карамитев: Благодаря за помощта в битката на жена ми с рака

Съпругата на режисьора Момчил Карамитев - модният дизайнер Габриела, е на лечение в китайска болница

И Слънчо си взима невеста на свят ден Гергьовден

Уникална смесица от мит и религия в народната песен "Слънце и Грозданка"

Тома неверници и непоправими отрицатели ли сме българите?

"Баш днеска ли дойде папата?!", е написал българин във фейсбук страницата си

25 деца и тийнейджъри доста преди за станат световноизвестни

Може би и сега до нас подскача, обут в къси панталонки, бъдещ президент, гениален актьор или виртуозен музикант...

"Нотр дам" ни припомни зловещо Пътя към храма

Виктор Юго пише романа "Парижката Света Богородица", за да накара съвременниците си да осъзнаят стойността на готическата архитектура