Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Свети пророк Илия е единственият човек, възнесен жив на небето

ВЯРА

Свети пророк Илия е единственият човек, възнесен жив на небето

Пророкът щял да се върне за мъченическа смърт на земята за битката с Антихриста

Илюстрация: Getty Images/Guliver Photos

На 20 юли Българската православна църква отбелязва празника на Св. пророк Илия. На този ден се чества и Илинденско-Преображенското въстание в България. От стари времена върви поверието, че на този ден морето взима жертви и че не трябва да се работи, за да не се разсърди Господарят на летните стихии, гръмотевици и градушки, за какъвто народът смята пророк Илия.

Някъде правят на този ден и курбани за здраве. Така рамо до рамо вървят религиозни и езически схващания - противоречиви като многото писания за светията.

Стенопис от Рилския манастир, изобразяващ Св. Пророк Илия в огнена колесница и пред пещерата

Още

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

Фаюмските портрети пазят образите на съвременници на Христос

Свети Илия е роден през 9 век пр. Хр. в Древен Израел. За него е писано много както в Стария и в Новия завет, така и в Талмуда и Корана. Почитан е и от юдеи, и от християни, и от мюсюлмани, и от бахаи, от свидетели на Йехова, от мормони и др. С две думи, той е един от най-почитаните светии в света. 

Времето, в което се ражда пророкът, е смутно. През 9 век пр.н.е. обединеното царство на Давид и Соломон се разделило на две царства - северно (Израел) и южно (Юдея). Йерусалим, центърът на еврейския религиозен и политически живот, е в границите на Юдея.

"Пророк Илия и вдовицата на Сарип" (1630-40), Бернардо Строци

Още

Кърпата, с която Св. Вероника попила кръвта от лицето на Спасителя по пътя към Голгота, запазила образа му

Кърпата, с която Св. Вероника попила кръвта от лицето на Спасителя по пътя към Голгота, запазила образа му

За да се откъсне израелската религия от контрола на Храмовите свещеници, строителството на храмове посветени на езическия бог Ваал /др. Велзевул/ - езическо финикийско божество на дъжда, гръмотевицата, светкавицата и росата, било разрешено, и дори поощрявано.

Служенето на този демон се изразявало в човешки жертвоприношения, включително и на деца. Строяли се много храмове и жертвеници в Израел.

По времето на пророк Илия над Израил царува Ахав и жена му Йезавел. Те били идолопоклонници – принасят жертви на езическото божество Ваал (Илюстрация: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Картината "Вавилонската кула" - дръзка сатира срещу католическата църква

Картината "Вавилонската кула" - дръзка сатира срещу католическата църква

Това възмущавало пророците на Яхве, които строго се придържали към Мойсеевите закони. Сватбата на сина на Соломон - Ахаав с принцеса Йезавел била пагубна, защото тя дошла в Израел не само като булка за династичен брак, но и като жрица на Ваал, и поощрявала идолопоклонството.

Според написаното в свещените книги, пророк Илия се появява, за да върне еврейския народ към Истинския Бог. С тайното име на Бог - ЯХВЕ, което се превежда като "Аз бях, съм и ще бъда", пророк Илия призовава Ваал на двубой.

Пророк Илия на път за небето в огнена колесница (Илюстрация: Getty Images/Guliver Photo)

Още

Евангелия, които няма да прочетете в Библията

Евангелия, които няма да прочетете в Библията

Веднъж цар Ахаав и Илия се скарали така жестоко, че царят го нарекъл "свой враг", а Илия му отвърнал, че Господ ще го накаже за злите му деяния и изрекъл пророчество - че цялата държава ще отхвърли властта му и кучета ще разкъсат жена му Йезавел. Ахаав се разярил, и Илия трябвало да избяга от Израел.

Скрил се при потока Херит, източно от Йордан, където бил хранен от врани. Потокът пресъхнал и Господ го изпратил в Сарепта Сидонска при една вдовица, която се погрижила за него, въпреки че тя и болният й син гладували. Когато синът й починал, Илия се помолил на Господ да го върне, и той отново оживял.

Планината Кармел, Израел

Още

Вълшебните звездни пътеки над пустинята Намиб на Даниел Кордан

Вълшебните звездни пътеки над пустинята Намиб на Даниел Кордан

След две години на глад и суша, Бог казал на Илия да се върне при цар Ахаав и да обяви края на сушата. Йезавел, разгневена от заповедта на Илия да се избият всички нейни жреци, заплашила да го убие.

Пророкът избягал в Юдея, после продължил през пустинята и бил толкова уморен, че помолил Бог да го убие. После заспал. Събудил го ангел, който му казал да стане и да яде. Станал Илия, и що да види - насред пустинята до главата му имало пита и стомна с вода.

"Илия в пустинята", Уошингтън Олстън

Още

12 библиотеки на палмовите листа съхраняват записи за съдбите на всички хора на земята

12 библиотеки на палмовите листа съхраняват записи за съдбите на всички хора на земята

После пътувал 40 дни и 40 нощи до планината Хорив и като стигнал се подслонил в една пещера. Бог го попитал:

"Какво правиш тук, Илия? Излез от пещерата и се яви пред Мен!" Тъкмо понечил да излезе, и задухал силен вятър, земята се разтресла, огън се разгорял пред очите му.

И пак чул гласът Господен: "Какво правиш тук, Илия?" Илия казал на Бог, че страда, задето е толкова грешен светът. Бог го изпратил в Дамаск да помаже Азаил за цар на Сирия, Ииуй за цар на Израел и Елисей за негов заместник.

Илия хвърля мантията си върху Елисей (Илюстрация: Getty Images/Guliver Photos)

Възнасянето на Св.Илия – стенопис от Осоговски Манастир, Република Македония

Още

Това ли е чашата на Бог Дионис?

Това ли е чашата на Бог Дионис?

Много е интересно описанието на възнасянето на Илия: Илия и ученикът му Елисей отишли до брега на река Йордан, а от другата страна на реката стояли 50 пророчески ученика. Илия взел кожуха си, сгънал го, ударил с него водата, тя се разделила и двамата с Елисей преминали по сухо.

Изведнъж се появила огнена колесница с огнени коне, и отнесла Илия с вихрушка на Небето.

"Илия и огнената колесница" (1740-55), Джузепе Анджели

В Новия завет се разказва, че когато Исус Христос и Йоан Кръстител започнали да проповядват, някои юдеи ги мислели за завърналия се от небето Илия. За християните Йоан Кръстител е продължител на делото на пророк Илия. Дори е написано, че Св. пророк Илия и Мойсей се явили на Сина Божи в Деня на Преображението.

"Илия в пустинята" (1878), Фредерик Лейтън

В Евангелието се казва, че Христос бил чут да вика на помощ Св. Илия, когато бил разпнат на Кръста?...

В последната книга на Библията - "Откровение на Свети Йоан Богослов", за Св. Илия се казва, че той ще бъде единият от двамата пророци, които Бог ще прати преди края на света, за да изобличат Антихриста.

"Пророк Илия", Даниеле да Волтера

Още

Древни селища, открити след столетия

Древни селища, открити след столетия

Най-любопитното от всичко написано за Илия е това, че той е единственият човек, който не е умирал физически, а е взет жив на небето. Хилядолетия преди него има само още един човек със същата участ - древният пророк Енох. Според богослови, той е вторият пророк, който ще бъде пратен на земята за битката с Антихриста.

Едва тогава Илия и Енох щели да умрат с мъченическа смърт. Три дни телата им щели да лежат непогребани, докато целият свят ще ликува!...Вероятно затова наричат пророк Илия още "утешител на умиращия свят".

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

"Спасените и спасителите" в Пловдив

Изложба, посветена на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи

Украинският кинорежисьор Олег Сенцов отново е бил ранен при руски обстрел

"Танкът "Брадли" отново ни спаси живота", написа днес Сенцов във Фейсбук

Украинският режисьор Олег Сенцов е пострадал на фронтовата линия

"Това стана вчера. Днес съм по-добре", заяви вчера Сенцов на публикуван във "Фейсбук" видеозапис, на който се вижда как е пострадал на бойното поле

Колоквиум „Пътуване с един багаж – сърцето” даде старт на петия Църногорски събор

За последните 8 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 12 манастира и множество църкви

Пътуване с един багаж – сърцето и дрескод „шевица” са сред акцентите на тазгодишния църногорски събор

За пета година Църногорският манастир събира на колоквиум висши държавници, кметове, архиереи от БПЦ, научните среди, експерти и бизнеса в навечерието на фолклорния събор „В сърцето на Граово“