Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Утре се открива единственият фестивал за дизайн в България

ПРЕГЛЕД НА ДИЗАЙН 2023

Утре се открива единственият фестивал за дизайн в България

С "Преглед на българския дизайн: Обект и взаимовръзки" на 2-ри ноември се открива шестото издание на МЕЛБА

С "Преглед на българския дизайн: Обект и взаимовръзки" на 2-ри ноември се открива шестото издание на единствения фестивал за дизайн в България (Източник: МЕЛБА)

На 2-и ноември с "Преглед на българския дизайн: Обект на взаимовръзки" започва шестото издание на единствения фестивал за дизайн в България — МЕЛБА.

Още

Шестото издание на международния фестивал за дизайн МЕЛБА посреща в София европейски звезди на дизайна

Шестото издание на международния фестивал за дизайн МЕЛБА посреща в София европейски звезди на дизайна

Организаторите от Комплект и тази година ще предложат 10 дни със забележителни изложби, симпозиум с лекции от европейски емблеми на съвременната дизайн сцена, класове и дискусии, които ще се състоят на различни локации в София.

Пълната програма е публикувана тук, а откриването е от 18:30 в КО-ОП на бул. Янко Сакъзов 17.

Международният фокус на фестивала идва със симпозиума МЕЛБА (04.11), на който ще чуем осем забележителни лектори от шест различни страни: Якуб Спурни и Михаел Долейш от основаното през 1994 г. чешко студио за графичен дизайн и визуална идентичност Studio Najbrt, знакови със сътрудничеството с Международния филмов фестивал в Карлови Вари и фотографа Йозеф Куделка; Панос Сакас, основател и главен дизайнер на The New Raw, студио за рисърч и дизайн, базирано в Ротердам и представено в музея за съвременно изкуство De Domijnen, Фондация Cosmo Caixa, културния център "Онасис" и др.; Дебора Манети, дизайнер на шрифтове и Франческо Кановаро, главен дизайнер и съосновател на италианското студио за типография и брандинг ZetaFonts, инициатори проекта Fight for Kindness; Гонсало Хереро Деликадо, куратор, преподавател и архитект, базиран в Лондон и ръководител на Световната среща на върха EcoCity 2023; Хорхе Пенадес, индустриален дизайнер и творчески директор от Испания с богато портфолио и клиенти, сред които Berluti и The Future Perfect; и Оскар Торънс, ирландски дизайнер и творчески директор с акцент върху колаборации с музиканти от различни сфери и клиенти като Simone Rocha, Nike, MTV, Universal music. Тази година симпозиумът ще се състои на 4 ноември в Зала 1 на Топлоцентрала и може да бъде гледан и онлайн.

Още

Дизайнерката Холи Перейра: Искам да изрисувам сграда, вдъхновена от българските шевици

Дизайнерката Холи Перейра: Искам да изрисувам сграда, вдъхновена от българските шевици

Изложбата Дипломен проект присъства за втора поредна година в програмата на МЕЛБА. В настоящото издание представя видеоинсталация на Радина Йотова — визуален артист в полето на дигиталните изкуства. Тя завършва Кралската художествена академия, KABK, Хага, със специалност "Графичен дизайн" през 2022 г.

В партньорство с Унгарския културен институт Лист, Комплект организират дизайн резиденция, която цели да създаде повече пространство за изследване, мислене и критика в сферата.

В рамките на 3-седмичен престой в София графичната дизайнерка и илюстраторка от Будапеща Ката Моравски се потопи в изследване на града. Резултатът от резиденцията може да бъде видян в рамките на изложба в института в дните на фестивала, а откриването е на 03.11 от 17:00 часа.

Още

Якуб Спурни и Михаел Долейш представят изложба в Чешкия център в София

Якуб Спурни и Михаел Долейш представят изложба в Чешкия център в София

Фокус върху Загребската седмица на дизайна поставя изложбата - преглед Хърватски дизайн Х в Space Port A, на която ще видим забележителни представители на съвременния хърватски дизайн от последното десетилетие. Just Once: Избрани проекти на Studio Najbrt в галерия Чешки център проследява пътя на визуалния език от 90-те години насам на едно от най-утвърдените и успешни чешки студиа.

Fight for Kindness е изложба в Coffee Syndicate на италианското студио за типография Zetafonts, които всяка година отбелязват Световния ден на добротата/ World Kindness Day с отворена покана към дизайнерите по целия свят.

Съвременен български продуктов дизайн в галерия Артур е организирана от списанието за интериор и архитектура MD и представя реални продукти на някои от най-талантливите съвременни български дизайнери, работещи в България и чужбина в периода след 2000-та година.

Още

"Преглед на българския дизайн 2023" проследява взаимодействието между дизайнери и производители

"Преглед на българския дизайн 2023" проследява взаимодействието между дизайнери и производители

Фестивалът включва още Образователен клас за проактивни дизайнери, подходящ за студенти и/или професионалисти в областта на мебелния/индустриалния/продуктовия дизайн или архитектурата. Водещи са Мая Лалич (архитект) и Йелена Матич (интериорен дизайнер) — съоснователите на платформата Young Balkan Designers, която цели да открива, развива и насърчава творческите таланти от Балканския регион в областта на устойчивия дизайн. В партньорство със Сито Студио се организират две работилници — за напреднали в ситопечата с Диего Мена от Multiple Editions и за ризо печат с Оскар Гинтер от парижкото студио Qiuntal Atelier.

Всички изложби, част от програмата, са със свободен достъп, а за МЕЛБА класовете и симпозиума се изисква допълнително записване.

Продължават продажбите на онлайн билетите за симпозиума МЕЛБА, тъй като местата за залата на живо вече са изчерпани.

Информация за фестивалната програма можете да откриете във Фейсбук и Инстаграм профилите на Melba Design Initiatives, както и на уебсайта festival.melba.bg.

Още

Звездата на европейската дизайн сцена Марта Серда гостува в София

Звездата на европейската дизайн сцена Марта Серда гостува в София

Още

Изложба-преглед на актуалния български дизайн открива МЕЛБА фестивал 2022

Изложба-преглед на актуалния български дизайн открива МЕЛБА фестивал 2022

Още

МЕЛБА НА ЖИВО представя: Нови срещи с местни герои на дизайна

МЕЛБА НА ЖИВО представя: Нови срещи с местни герои на дизайна

Още

Деветото издание на МЕЛБА представя самобитни герои на дизайна

Деветото издание на МЕЛБА представя самобитни герои на дизайна

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Хонконг представя изложба на графичния дизайнер Хенри Стайнър

Художникът е автор на логото на известния Jockey Club в Хонконг, както и на логото на HSBC, която заедно с още две банки издава банкноти в обращение на територията. Графиките му са познати както на жителите на Хонконг, така и на туристите, но мнозина не знаят, че те са дело на един човек

Новата градска инсталация на мястото на мавзолея струва 100 000 лева

Надписът "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било", който ще бъде в Градската градина, е проект на Красимир Терзиев

Маурицио Кателан нарисува мръсни и наранени стъпала на стената на венецианския женски затвор

Павилионът на Ватикана на Венецианското биенале бе в женския затвор на остров Джудека

"Долче и Габана" се обясняват в любов на италианската култура

Изложбата "От сърцето до ръцете: Долче и Габана" може да бъде разгледана от 7 април до 31 юли на няколко етажа в пищния "Палацо Реале"

Aniventure Comic Con тази година е на 6 и 7 юли

В София пристига и косплей победителката в световни конкурси - Bambi Lashes Design от Ирландия

Жанет Левордашка и нейното "Дихание в цвят"

Изложбата е от 5 до 19 март 2024 в СБХ - Шипка 6, зала 1В