Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Георги Господинов: Трябва да си върнем усещането за общност и да укротим истерията

ПЪТЯТ КЪМ ДУМИТЕ

Георги Господинов: Трябва да си върнем усещането за общност и да укротим истерията

През 2021 година популярният български автор се превърна в един от най-награждаваните ни писатели

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

По отвратителен е от Любомир Левчев и Георги Джагаров

Ти ли точно ще ми говориш за това как трябва да живея бе? Написал една книга, която никой не чете, заминал за чужбина и дава акъл на поразия как са живеем ние в България... Истинската работа е тук в България моето момче!

Ще си говорим под юмрука на пРезидента, Господинов...

Не е възможно в България.

Той 100 г.не мож да стигне тези комунисти. Не Козяшки бе боклуци

Дир, все пак ЧНГ! Импресио е класи над новинарските ви материали. Само недоумявам защо давате толкова много трибуна на този човек?!

Още не си истрезнял.

Докато има средновековни плоскоземци, общност няма да има.

Господинов, писателят, тия дни се затюхкал по телевизията, цитирам по „Епицентър“: „Защо спряхме да си говорим? Къде беше точката, когато започнахме да се разпадаме? Защо не можем да живеем като общество, като общност. Това трябва да започнем да учим през следващата година, да прохождаме в разговора помежду си…“ Пита се човекът, как е започнало всичко – ето един ясен отговор, и писателите имат нужда от ясни отговори, особено, когато самите те избягват да ги дават: Ами, започнахме да се разпадаме, когато Миналото беше подложено на всевъзможни издевателства – те продължават и досега, сякаш искат да го заличат изобщо от Българското Време, като преди това смъртно го унижат с всевъзможни лъжи. И Господинов има своя малък принос – с палаво-присмехулният си албум „Инвентарна книга на социализма – 500 предмета от всекидневието“. С нея сякаш е търсил някакво отмъщение заради неосъществените си нужди по време на соца. Разказват, че негов герой, или дори той самият, се тормозил, а може и да е подсмърчал пред Кореком/валутният магазин, където продавали дънки, а той не можел да си купи. Изглежда, този комплекс цял живот ще го гложди. Голяма драма, нали – тъкмо по мащаба на съвременната ни литература. Обаче Господинов и досега не се сеща, че може да напише или поне състави и една „Инвентарна книга на Прехода“ – едно свидетелство за разпродажбата на соца, за най-безсрамното разграбване в Историята ни.

Газдов, срам те е да се наречеш с истинското си име ли? Имам новина за тебе. Шефовете ти станаха червени милионери, а тебе те хвърлиха на бунището. И като отвориха границите съвсем нямаше вече работа за такива като тебе. Ставате само да подсмърчате по "Доброто старо време", което беше всичко друго, но не й добро. Не бъркай способността ти да получаваш ерекция с миналото, ок? :)

Деляне? Пеевски? Ти ли си? Пробвах се да работя в България. Шефчето говори за спазване на правилата и как сме един отбор... Е, за него, правилата не важат... И сме един отбор за тегленето, при разпределянето, всеки да си гледал в копанката... Да, добре... Сега "слугувам" на един шваба. Два пъти по висока заплата. Един път не е забавена и 9 дена повече отпуска... Страдам. Признавм си. Съседите не ремонтират по цяла събота и неделя. Никой не дъни чалга до 4 сутринта. И те глобяват дори и като за малко спреш нерпавилно. Всички ти викат "Добър ден" като те видят, вместо искрено да ти изсумтят в лицето. Абе, лицемерщина. Никой с никой не се е сбил още... Какво да му харесваш на тоя живот.

Умно говори! Добър писател! Браво!

Ти ли ще даваш акъл и ще правиш общество? Това е комунизъм приятелкио

Общност значи, кой крал, крал, да влачи, ама иначе общност.

Поклон пред най-големия гений в цялата история на българската литература Георги Господинов!

Книгите му са повече от пръстите на краката и ръцете ти, мухльо. И живее в България

Значи е сляп за кражбите от магистрали и язовири, за чекмеджето, за Пеевски. И той иска обединение,под жезъла на мафията.

Кево малко се е пообъркал. Всеки, който пише има своя гледна точка. Като иска да направи инвентаризация на демоНкратското време да напише той това, а да не чака .

За да сме заедно и да спрем истерията, всички трябва да приемем тяхната гледна точка - неолибералната. Това обаче означава да изневеря на себе си. Господинов е проводник на идеите на “Отворено общество”, винаги защитава определени позиции, които са популярни в определен кръг. Иначе “Естествен роман” е великолепна! Следващите - за мен лично вече са обсебени от други ценности.

Този е комуне, чувал съм го да казва "последните 30 години"

Примерът с Шехеразада ми идва малко сладникав, при положение, че големият мислител Генрих Алтшулер (Алтов) като го изпратили съветските комунисти на лагер през 1950 (!) да сече дърва и той отказал да работи, та го изпратили на втори лагер, с криминални, и там за да оцелее, измислял всякакви небивалици и ги разказвал на другите змейове и така оцелял. После бил на още два лагера и така до 1954,

Не змейове .. А големият съветски радиобиолог Тимофеев-Ресовски (Зубър) понеже бил останал в Германия да работи (досущ като нашия Странски) и го пратили на лагер, където бил толкова слаб, че нямало да оцелее и ден, но и той намерил начина - зековете го носели до кариерата, дет чукали камъни, опирали го на скалите и той по цял ден им пеел ..така оцелял ..

Сайтът все повече и повече от новинарски сайт се превръща в място за платена пропаганда и за платени реклами на мутрафонки и мутрафонеси.

Този цитат е част от изказване на Кеворк. Доста добро и точно на място.

Календар