Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В тайните на "Наследството на свети Киприан"

ЛИТЕРАТУРНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

В тайните на "Наследството на свети Киприан"

Най-новата книга на Весела Василия ще ни потопи в превратностите и изпитанията на живота и в мъдростта на духовното познание. Приключения и премеждия, загадки и размисли, малко мистика и малко романтика

Весела Василия (Снимка: Личен архив)

"Вярвам, че пътят към духовното е част от житейския път на всеки от нас, независимо дали го съзнаваме или не.

Всеки от нас е имал моменти, когато е усещал връзката и единението си с небето и земята, с природата и с ритъма на Вселената", казва писателката и криминолог Весела Василия (Весела Йотова Генова) за най-новата си книга "Наследството на свети Киприан", която можете да намерите на книжния пазар с печата на издателство "Лексикон".

Снимка: Личен архив

"Авторката ме изненада с белетристичното си майсторство, с умението хем да запленява читателя, хем да го води по каменистите пътища на знанието - докато го намери.

Това е тънкост - да водиш, не да даваш. Василия постига тази магия с опиянението на опита и неговия вечен спътник - подозрението", коментира писателят и журналист Димитър Шумналиев, а "Наследството на свети Киприан" можете да намерите ТУК.

Ето няколко думи от самата Весела Василия:

Романът, който ще прочетете, ни води към загадките на миналото, към неговите корени и източници, които ние в днешно време напълно сме забравили, дори отрекли. Съществува ли наистина скрито духовно знание, познато на хората от древността, за което напоследък се говори много?

Наистина ли част от него се намира на нашата, българската земя и дали ние, днешните българи, сме призвани да го събудим? Какво представлява това знание и какво да правим, ако по някаква случайност то пресече пътя ни? Как приемаме знаците и посланията на духовния свят, след като нямаме никаква представа за него? Боим ли се от духовното знание и от онези, чрез които то достига до нас?

Снимка: Личен архив

Още

"Аз и Бог" на Калин Терзийски - търсене на смисъла без парфюм

"Аз и Бог" на Калин Терзийски - търсене на смисъла без парфюм

С такива именно предизвикателства се сблъскват героите на романа. Те са едни от нас, млади, образовани и устремени към светлото бъдеще, търсещи себе си в днешния разнолик свят, където технологиите ни превземат и границите между доброто и злото се заличават все по-бързо. Заедно с тях е и едно дете с изумителни способности, за каквито само сме слушали и чели. Всеки ден научавам за едва тръгнали на училище български деца, първенци от световни олимпиади; деца, измислили и изобретили неща, които възрастните не могат.

Деца с вълшебни гласове и с всякакви изумителни таланти. Затова се питам дали наистина са толкова далечни времената, в които децата от поколенията след нас ще бъдат носители на духовните знания. В романа именно едно такова дете успява да пренесе през вековете и да ни поднесе част от древното знание. Вярвам, че децата като него са символите и предвестниците на едно по-добро бъдеще, което ни очаква.

Срещата на героите на романа с духовното, стремежът им да осъзнаят връзката си с него и да открият корените му ги провокира да търсят себе си, да влязат дълбоко в своя емоционален свят, да проумеят и приемат първите предзнаменования на настъпващите нови времена. Героите преминават през различни премеждия, лутания и съмнения. Преживяванията им ги водят към осмисляне на живота, към каквото всички ние, съзнателно или не, се стремим.

Защото вярвам, че материалното не може да съществува без духовното и обратно. Те са двете страни на монетата, наречена "живот", и хората са създадени, за да проумеят и преживеят тази истина. Свикнали сме да смятаме, че духовното знание отрича онова, което знаем и с което сме свикнали, изглежда ни фантастично, безсмислено и неприложимо. Често ни плаши и предпочитаме да го отхвърлим. Затова духовният свят ни изпраща послания, близки до нас, които можем да разберем и използваме.

Снимка: Личен архив

Такова е и знанието, което ни дава Колелото на живота в романа. То е реалистично и съвместимо с днешния ни живот. Ако му се доверим, само ще намери своето място в нас и неусетно ще ни промени. Ще подготви нашите умове и сърца за настъпващото ново време.

В книгата има по малко от всичко, за което жадува душата: малко приключения за освобождаване от рутината на делника, малко загадки, за да превърнем ума в наш доверен приятел, малко познание, за да опитаме вкуса на мъдростта, малко мистика, за да се докоснем до тайните на Вселената, и накрая - малко романтика, без която животът губи смисъл.

Желая на всички приятни мигове с посланията на Колелото на живота. Вярвам, че те ще ни помогнат да се почувстваме цялостни и да открехнем вратата към смисъла, към своя личен отговор на въпроса: "Защо съм дошъл на Земята, какво е моето призвание?".

Представяме ви и коментара на Димитър Шумналиев за "Наследството на свети Киприан":

Наследството на светия талант

Най-хубавият роман за духовното израстване, четем на корицата на "Наследството на свети Киприан", творба на Весела Василия, находка на издателство "Лексикон", действителен и богат свят на колебания, митове, загадъчни книги и изненадващи находки. Истински свят от литературни пътешествия, образи, конструкции, които се вместват във внушително послание и собствен романов модел.

Той не следва технологиите на Дан Браун, по когото се понесоха сумати писатели у нас и по света, и не стигнаха до никъде, освен до образци на ерзаца. Българската авторка гради лична лаборатория от сюжети, поверия и родна история. Тя създава модел на повествование, ерудиция и много позования на древни текстове, за да ни отнесе в духовна катедрала, рядко срещана по нашите белетристични полета.

Още

Три любопитни заглавия от библиотеката на "Лексикон"

Три любопитни заглавия от библиотеката на "Лексикон"

Весела Василия е псевдоним на Весела Йотова Генова, работила в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в София. Това вероятно обяснява умението й да навлиза в сложните пластове на душата и разума, да изгражда нарастващи с внушенията си образи, да търси тънките нюанси на духовността, по които ни води бавно, мотивирано, с познанието на психолог и с любовта на майка.

Да, тя не бърза да мотивира поведенчески модели, затова потапя героите си в колебания, съмнения, тежки и опасни въпроси като, например, кой е бащата на Алба, какво е изследвала в затънтеното село майка й Елена, защо столичният адвокат Юлиан е постепенно въвлечен в експедицията за издирване на потулени комплекси, сенчести тайни и книги с разпадащи се букви.

В света на големите се втурва малкият Антоан, ала това не е истинското му име, измисля го, за да се покрие от полицията, защото е избягал от къщи. И за щастие на любопитния му ум, попада на Алба и Юлиан. По-важно - попада на омъдрелия свети Киприан, с когото си общуват неведнъж. Някогашният изкусител и таен съветник на разбойници и цинични принцове Киприан вече е пречистил душата си, потопил е греховете си, живее праведно и праведно говори на Антоан, всъщност на стотиците съвременни читатели.

Тази фантастично-религиозна конструкция освен много знание за Колелото на живота, Еклесиаста, Енергията на Лечителя, на Мага и още ред християнски и езически теории е изградена така, че пътешествениците по страниците на романа да вярват в Мисията. Да са убедени в намирането на Книгата с черната корица и златния кръст, която ту изчезва, ту се появява в скривалището на Антоан, на чардака на къщата на Алба, в собата на отец Васил, както го нарича скудната му жена, и така, четейки, ние търсим тази книга, както и героите на Весела Василия: с колебания, с разпадането на щампи и норми, със съмненията на разума.

Снимка: Личен архив

Авторката успява да ни внуши, че съмненията са верен инструмент, когато целта е ясна, а пътят - несигурен. Ще останете омаяни от личните прозрения на любовната поява, Алба живее сама, с мъката по смъртта на майка си и тайнствения й живот, когато се появява Юлиан, тя го въвежда в трагичните си състояния, в които той навлиза бавно, неспособен да осмисли дълбоките бродове в душата на красавицата, но които постепенно превръща в свой кръст. Любовните намеци се вият по страниците на романа като взаимно опознаване и взаимно противопоставяне - появата на чувствата следва появата на отговорността.

Преди да паднат в любовната прегръдка, Алба и Юлиан падат в прегръдката на съдбата: те я предизвикват, навличат си неволи, полицейски проверки, бабаитски блокади, ала въпреки страховете и опасностите - или тъкмо заради тях - те изнасят собствената си мисия още по-дръзко, защото вярват, че ще открият Книгата, мъдростта на свети Киприан, заплетените биографии на родата на Алба, в крайна сметка ще открият пътя към духовното израстване - те са този път!

Снимка: Личен архив

И ние крачим по него страница след страница, упоени от литературната магика и възможната награда на любовта. Затова четете бавно - за да сте по-дълго в този напоен с минало и съвремие манастир на думите, на талантливите авторски открития. Весела Василия, която лично не познавам, ни отваря душата с тънки пинсети, с леки думи, без бърза диагностика. Тя предпочита проверката, съмнението. Съзира многото пластове в духовния ореол, защото той не се дава даром, а дума по дума, откровение след откровение, което предварително може да съзре единствено свети Киприан - защото е изживял сложното си превъплъщение: циникът с греховното си минало е пречистен до светец.

Високите духовно личности не се раждат програмирани, те се лутат като Алба и Юлиан, израстват като Антоан - в битките с разума, в раните на разочарованията, с други думи, духовното извисяване е драма. То има смисъл, но има и съд. Трябва да се подложим на жертвеника, ако искаме да оцелеем за един по-чист свят.

Весела Василия (Весела Йотова Генова) Снимка: Личен архив

Специалистката по криминология ни вкарва в литературния храм като в лаборатория: ще ни изследва, ще ни подложи на експерименти, ще ни хвърли в пропадания, в сърдечни руини, за да ни подскаже собственото лечение. Тя не ни внушава абсолютни истини, Колелото на живота е в ръцете ни - ще имаме ли сили да го прозрем и по-важно - да го завъртим? Това е рядка материя със стотици нюанси, достъпни само за талантливия психолог, а всеки талантлив психолог е зареден писател - знае повече от нас.

Снимка: Личен архив

Специалистката по криминология всъщност е специалист по история, теология, християнски писмени паметници, специалистка по догми и анатеми. В крайна сметка ще ни извади от лабораторията по-здрави, по-смислени, по-духовни. Защото сме изстрадали романа. И сме открили съмненията си, без които разумът създава само норми.

Весела Василия е наследила много архиви, научни находки, манастирски тайни, уважение към търсенето на ближния, тя сякаш го дебне с литературните си похвати, за да тръгне сам по пътя си. В крайна сметка авторката е наследница на любовта в нейната най-свята и богата същност. Любовта, слава богу, не разполага с универсална дефиниция. Авторката не обича формулите, предпочита ние, читателите, да ги разгадаваме. Не обича назиданията, постулатите, готовите истини. Тя притежава светия талант.

Снимка: Личен архив

За автора

Весела Василия (Весела Йотова Генова) е родена на 2 декември 1956 г. във Враца. Завършила е Езиковата гимназия с преподаване на френски език в родния си град и Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в София. Доктор е по икономика. Автор е на редица монографии и статии от областта на криминологията, публичната администрация, административното и полицейското право. Писането на художествена литература чувства и определя като свое призвание. Интересува се от йога и рейки. Владее френски, английски и руски език.

Обича пътешествията, природата, красивите неща, книгите, рисуването и изкуството въобще.

Снимка: Личен архив

ТВОРЧЕСТВО

"Мистерии и загадки в пещерата Прохория"

"Истории от градините на Едем"

"Вавилонските мъдреци"

"Наследството на свети Киприан"

Още любопитни заглавия можете да намерите в "Лексикон" - издателството за българска литература - ТУК

Още

Как се тълкуват сънища?

Как се тълкуват сънища?

Още

Четири български бисера на шанда на "Лексикон"

Четири български бисера на шанда на "Лексикон"

Още

Вижте 3 от българските бестселъри на Панаира на книгата

Вижте 3 от българските бестселъри на Панаира на книгата

Още

Тайно братство пази България в "Задругата" на Добри Божилов (откъс)

Тайно братство пази България в "Задругата" на Добри Божилов (откъс)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Легендарната "Дъга" се завръща с антология от девет нови истории

"Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса "Няма ли да е яко да видя нов брой на "Дъга"?, казва редакторът на антологията Андрей Андров

Германският писател и есеист Ханс Магнус Енценсбергер почина на 93 години

Енценсбергер е съосновател на едно от най-големите германски издателства "Зуркамп"

Рицарят на прозата Едуардо Мендоса се завръща в България с "Бъркотия на борсата и в живота" (откъс)

Читателят ще открие свой стар познайник - анонимния детектив и главен герой в пародийната поредица "Загадката на омагьосаната крипта", "Маслиновият лабиринт" и "Приключението на дамския фризьор", който дълги години след излизането си от лудницата води праведния живот на съзнателен гражданин

Идва "Добра година": Нова кулинарна книга на Goodlife Publishing

Изданието на фууд стилистите, кулинарни фотографи и готвачи Десислава Георгиева и Стоян Георгиев включва близо 150 рецепти, вдъхновени от качествените сезонни продукти с техните характер и особености

"Intuitio" на Лоран Гунел. Трилърът, който надхвърля въображението

Росица Ташева за първия трилър на френския писател

От Бузлуджа – към висотата на световния успех

"Пумпал" е политическа сатира с видими корени в българската история; той разказва тоталитарното бъдеще на човешкия свят по модела на тоталитарното минало, гротескно хиперболизирано по законите на избрания жанр" пише проф. Милена Кирова