Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Каква е "хумористичната теория за нашия народ" според Димо Дешев?

ДРАСКАНИЦИ, ПИСАНИЦИ, СМЕХОРИИ

Каква е "хумористичната теория за нашия народ" според Димо Дешев?

С първия си литературен дебют "Записки по българските истории", театралният режисьор ни призовава да погледнем с усмивка и критичен поглед на всичко около нас

"Записки по българските истории" на Димо Дешев

Театралният режисьор Димо Дешев дебютира на литературната сцена с "хумористична теория за нашия народ", както гласи подзаглавието на първата му книга "Записки по българските истории". Тя е събрала "драсканици, писаници, смехории" и е илюстрирана с карикатури от Георги Чаушов, Ивайло Нинов и Красимир Коцев.

Премиерата е днес от 18.00 ч. в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", съобщи на БТА авторът, режисьор в Плевенския театър.

В книгата, публикувана от издателство "Захарий Стоянов", са събрани есета - или фейлетони, коментари, - писани през различни периоди от най-новата ни история - преди 10 ноември, 10 години след това и в най-ново време. Те са опит да погледнем с усмивка това, което ни се случва, това, което ни заобикаля, и така да се опитаме да го осмислим, казва Димо Дешев.

По думите му, коментарите са моментни снимки от тези периоди и когато днес ги разгърнем и прочетем, ако не друго, поне ще си кажем: "Я виж ти какво сме преживели, тогава ни се е струвало по един начин, а днес - може би е друго. . ."

Димо Дешев

"Повечето от времето си прекарвам като режисьор в театъра - поставям смешни пиеси. Понякога самият аз пиша комични текстове, които други режисьори поставят на сцената. През останалото време си мисля разни забавни, иронични, понякога дори сатирични неща, докато наблюдавам света около нас. Част от тези своенравни мисли имам нахалството да записвам /напълно съзнателно и нахално/ с мисълта, че казаното отлита, а написаното остава", "признава" Димо Дешев.

Според него е важно да гледаме с критичен поглед това, което става около нас. Така както през вековете хиляди като нас са подлагали на съмнения и смях ставащото и така са очовечавали ужаса, трагедията, наречена човешки живот.

Коментирай 0

1/1

"Записки по българските истории" на Димо Дешев

Димо Дешев

Календар

Препоръчваме ви

Без милост към себе си: Стани по-добра своя версия

Авторът на "Адската седмица" Ерик Бертран Ларсен се завръща с нов хит

"Афродита" от Исабел Алиенде - магична книга с приказки, рецепти и други афродизиаци

Тя е доказателство за невероятно богатото въображение и забележителния разказвачески талант на авторката

"Кралицата мълчи" - роман за цяло едно поколение (ОТКЪС)

Творбата на Лаура Фройденталер излезе от печат в Издателство "Колибри"

"Бегълка" - от краля на психологическия съспенс Харлан Коубън

Романът излезе от печат в Издателство "Колибри"

"Майсторът и Маргарита" е най-предпочитаният роман от затворниците в Русия

Осъдените се вълнуват и от поезия, най-популярни сред тях са творбите на Сергей Есенин, Александър Блок, Анна Ахматова и Марина Цветаева

Раждането на "Нетфликс" и удивителният живот на една идея (ОТКЪС)

Как от "Това никога няма да стане", създателите на Нетфликс го превръщат в световна платформа