Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Каква е "хумористичната теория за нашия народ" според Димо Дешев?

ДРАСКАНИЦИ, ПИСАНИЦИ, СМЕХОРИИ

Каква е "хумористичната теория за нашия народ" според Димо Дешев?

С първия си литературен дебют "Записки по българските истории", театралният режисьор ни призовава да погледнем с усмивка и критичен поглед на всичко около нас

"Записки по българските истории" на Димо Дешев

Театралният режисьор Димо Дешев дебютира на литературната сцена с "хумористична теория за нашия народ", както гласи подзаглавието на първата му книга "Записки по българските истории". Тя е събрала "драсканици, писаници, смехории" и е илюстрирана с карикатури от Георги Чаушов, Ивайло Нинов и Красимир Коцев.

Премиерата е днес от 18.00 ч. в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", съобщи на БТА авторът, режисьор в Плевенския театър.

В книгата, публикувана от издателство "Захарий Стоянов", са събрани есета - или фейлетони, коментари, - писани през различни периоди от най-новата ни история - преди 10 ноември, 10 години след това и в най-ново време. Те са опит да погледнем с усмивка това, което ни се случва, това, което ни заобикаля, и така да се опитаме да го осмислим, казва Димо Дешев.

По думите му, коментарите са моментни снимки от тези периоди и когато днес ги разгърнем и прочетем, ако не друго, поне ще си кажем: "Я виж ти какво сме преживели, тогава ни се е струвало по един начин, а днес - може би е друго. . ."

Димо Дешев

"Повечето от времето си прекарвам като режисьор в театъра - поставям смешни пиеси. Понякога самият аз пиша комични текстове, които други режисьори поставят на сцената. През останалото време си мисля разни забавни, иронични, понякога дори сатирични неща, докато наблюдавам света около нас. Част от тези своенравни мисли имам нахалството да записвам /напълно съзнателно и нахално/ с мисълта, че казаното отлита, а написаното остава", "признава" Димо Дешев.

Според него е важно да гледаме с критичен поглед това, което става около нас. Така както през вековете хиляди като нас са подлагали на съмнения и смях ставащото и така са очовечавали ужаса, трагедията, наречена човешки живот.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Смут в чувствата и други новели" от Стефан Цвайг

Третият от поредицата сборници, в които Стефан Цвайг е представил новелите си на тематичен принцип излиза на 7 май

Малките стъпки по пътя към щастието

"Силата на малките неща" на Ейслинг и Триш Ленард-Къртън е наръчник за добър живот

"Тъмна гора" на Лиу Цъсин - научнофантастичен шедьовър с монументална визия (откъс)

История с множество пресечени сюжетни линии, създаващи разностранна картина на едно общество, изправено пред безпрецедентна заплаха

Пощенска кутия за приказки: Цветелина Цекова представя на живо дебютната си книга

Срещите с почитатели ще са на 8 май от 18:00 часа в новооткритата Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас и на 9 май от 16:00 часа в уиски бар Сандъкъ в Капана, Пловдив

70 изпитани начина за постигане на лекота и в най-мрачния и тъжен ден от Евелине Хелминк

"Ръководство за лоши дни" ни припомня, че истинското щастие не е в отбягването на несполуките, а в приемането на живота такъв, какъвто е