Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Годината на писателя Милен Русков

ИЗБОРЪТ НА IMPRESSIO

Годината на писателя Милен Русков

Авторът на култовите романи "Възвишение" и "Чамкория" и неговите върхови моменти през отиващата си 2017-а година

Милен Русков/Сн. фейсбук профил

Милен Русков е "Писателят на годината" на Столична библиотека, третият му роман "Чамкория" е "Изборът на книжаря" за 2017-а, пак той е носителят на тазгодишната Национална литературна награда "Елиас Канети",  режисьорът Виктор Божинов направи филм по "Възвишение", а Явор Гърдев постави моноспектакъл в Театър 199 по "Чамкория".

Още

7 номинации за наградата „Елиас Канети“ 2017

7 номинации за наградата „Елиас Канети“ 2017

Ето каква беше отиващата си 2017-а за един от най-успешните български писатели през последните години -  Милен Русков:

На 31 октомври 2017 г. последният роман  на Русков - "Чамкория" беше отличен с Националната литературна награда "Елиас Канети".

Тази година претендентите в раздел "Белетристика" бяха седем и макар конкуренцията да беше много силна, едва ли някой се е съмнявал, че "Чамкория" ще спечели в надпреварата за най-престижното литературно отличие у нас.

Третият роман на Милен Русков "Чамкория" (издателство "Жанет 45") е чудесен пример за това как качествената литература може не само да документира съвремието, но и да предложи на читателя едно почти достоверно усещане за пътуване във времето. Русков се изолира от настоящето и пише със забележителен усет към историята,  който се долавя на всички нива - като започнем от гледната точка към събитията и стигнем до езика, на който говорят героите. Романът представя 20-те години на XX век през очите на бае Славе - шофьор на омнибуса София-Чамкория-София.

На 7 ноември 2017 се състоя премиерата на филма "Възвишение" на режисьора Виктор Божинов по едноименния роман на Милен Русков.

Режисьорът Виктор Божинов по време на снимките на "Възвишение"/Сн. Личен архив

Филмът излезе едновременно на 65 екрана - рекорд за българска кино продукция.

"Възвишение"на режисьора Виктор Божинов

Още

"Възвишение" с рекорд за български филм - от днес излиза на 65 екрана

"Възвишение" с рекорд за български филм - от днес излиза на 65 екрана

"Възвишение" разказва за обира на Арабаконак през 1872 г. през погледа на двама полуреволюционери, полуразбойници - Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев). Двамата са натоварени с важна мисия от Димитър Общи  (Филип Аврамов) - да предадат писмо на Левски. Тяхното издирване на Апостола се превръща в трагикомично приключение, а революционният им ентусиазъм постепенно е изместен от огорчение и разочарование.

  "Възвишение", филм на Виктор Божинов/Сн. Фейсбук профил

Сред актьорите са и Христо Петков, Кирил Ефремов, Веселин Анчев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Димитър Рачков.

Театър 199 "Валентин Стойчев" в края на декември представи премиерния моноспектакъл "Чамкория" на Захари Бахаров, по едноименния нашумял роман на Милен Русков.

Захари Бахаров в ролята на Бае Славе в "Чамкория", постановка Явор Гърдев/Сн. Театър 199, фотограф: Павел Червенков

Още

Захари Бахаров с моноспектакъл по култовия роман "Чамкория"

Захари Бахаров с моноспектакъл по култовия роман "Чамкория"

Сценичната адаптация е на Явор Гърдев и Захари Бахаров, а художник на постановката е Светослав Кокалов.

В ролята на главния герой в романа - бае Славе, шофьор на омнибуса София-Чамкория-София влиза актьорът Захари Бахаров. Режисьор на амбициозния театрален проект е Явор Гърдев.

"Чамкория" на Милен Русков е изборът на книжарите за 2017, който беше обявен на 3 декември. 

За трета поредна година "Хеликон" прави класацията "Изборът на книжарите". В нея взеха участие 123 книжари от 25 книжарници в 20 града на България.  Колегията избира книгите, които чете и препоръчва. Любопитно е, че два български романа тази година заеха първите две места.  "Чамкория" е следван от "Хавра" на Захари Карабашлиев.

Милен Русков е "Писателят на годината" в Столична библиотека, а наградата му беше връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Милен Русков е най-търсеният автор в Столична библиотека, а романът "Чамкория" е най-заеманата книга през 2017-а година. Статистиката сочи, че тази година читателите на Столична библиотека надхвърлят 47 хиляди, а повече от 50 % от тях са младите хора на възраст до 28 години. Интересът им е насочен към книгите на Милен Русков -  "Възвишение", "Захвърлен в природата", "Джобна енциклопедия на мистериите" и "Чамкория".

____________________________

Милен Русков е роден в Бургас през 1966 г. Живее в София. Завършил е българска филология през 1995 г. в СУ "Св. Климент Охридски". Писател и преводач. Автор на четири книги: "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004), за която получава наградата за дебют "Южна пролет", "Захвърлен в природата" (2008; 2011 - издание на английски в САЩ), за която получава наградата "Вик" за роман на годината, и "Възвишение" (2011). Произведението е отличено с Европейската награда за литература (2014), наградата "Златен век" на Министерство на културата (2012), както и наградите "Христо Г. Данов" (2012) и "Елиас Канети" (2013). "Възвишение" се нарежда сред най-продаваните български книги през последните години. През 2017 г. излезе и третият му роман - "Чамкория", с който спечели Националната литературна награда "Елиас Канети".

Коментирай 0

1/1

Милен Русков/Сн. фейсбук профил

"Възвишение"на режисьора Виктор Божинов

"Възвишение", филм на Виктор Божинов/Сн. Фейсбук профил

Режисьорът Виктор Божинов по време на снимките на "Възвишение"/Сн. Личен архив

Захари Бахаров в ролята на Бае Славе в "Чамкория", постановка Явор Гърдев/Сн. Театър 199, фотограф: Павел Червенков

Календар

Препоръчваме ви

"Обичай ме бавно" - лирика, на границата между страха от провала и смелостта да обичаш

Издателска къща "Персей", с изящно томче с любовните стихове на Добромир Банев, в навечерието на Св. Валентин

"Събирачът на думи" или колко струва една обикновена любов?

Издателство "Библиотека България" и Община Пловдив представят дебютната книга с разкази на фотографа Десислава Грамадникова

Фред Варгас се завръща с предизвикателстовото "Преобърнатият човек" (откъс)

Романът е удостоен с наградата "Санг д’анкр" на гимназистите, с Голямата награда за черен роман на фестивала в Коняк и с Наградата за мистерия на критиката

Показаха откраднатата и изключително ценна стихосбирка на персийския поет Хафез

Най-старият екземпляр на "Диван", датиран от 1462-63 година, е инкрустиран със злато и е оценен на около 1 милион евро

"Хладнокръвно" - само с Труман Капоти (откъс)

Завладяващ разказ, който се превръща в образец на документално-художествената проза и поставя в световен мащаб началото на нов жанр

За първи път ще бъдат показани 18 оригинални "сврачи" рисунки на Радичков

Галерия-книжарница "София прес" ще представи книгата "Хора и свраки" с изложба