Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Емоционалната интелигентност: теория и практика на успеха

НОВА КНИГА

Емоционалната интелигентност: теория и практика на успеха

ИК "Изток-Запад" пусна на българския книжен пазар новата книга на Травис Брадбери и Джийн Грийвс (откъс)

Снимка: ИК "Изток-Запад"

Питали ли сте се защо опитът, образованието и бързият ум не винаги са гаранция за успех? Познавате ли талантливи и начетени хора, които въпреки качествата си, трудно се справят с ежедневните предизвикателства? Учудвате ли се, когато колеги с посредствени умения ви изпреварят в области, в които вие сте експертът? Обяснението на всички тези парадокси най-често е емоционалната интелигентност (ЕИ).

Макар и популярна като понятие, ЕИ все още се асоциира погрешно с обаяние, общителност или емпатичност. Тя обаче е много повече от това: ако осъзнаем значимостта ѝ и се научим да я управляваме, можем да извлечем максимума от даденостите, с които разполагаме. Тогава разумът, дарбите и квалификациите ни най-сетне ще заработят в наша полза.

Какво всъщност прави ролята на емоционалната интелигентност толкова голяма?

Според Травис Брадбери и Джийн Грийвс, автори на "Емоционална интелигентност 2.0" и съоснователи на TalentSmart® (мозъчен тръст и консултантска агенция, която обслужва водещи световни компании), ЕИ представлява специфично умение, което можем да развием. Важно е да го различим от коефициента на интелигентност, който е един и същ от деня на раждането ни и не се влияе от научаването на нови факти или информация. Интелигентността е способността ни да учим и тя не се променя с опита или възрастта ни. ЕИ е нещо различно: тя е предимство, което може да бъде усъвършенствано. ЕИ е умението да различаваме и разбираме своите и чуждите емоции и да ги използваме, за да управляваме поведението и взаимоотношенията си. Ето защо то влияе пряко на нашите решения и е предпоставка за успех. Как на практика ЕИ ни помага да постигнем желаните цели?

Известен факт е, че всички ние сме емоционални същества. Мозъкът ни е устроен така, че първата ни реакция във всяка ситуация е винаги емоционална. Нямаме контрол върху този етап от процеса. За сметка на това можем да контролираме мислите, които идват след емоцията. Наше е решението и как да реагираме на дадена емоция, стига да я осъзнаваме. Стратегиите за повишаване на ЕИ, описани в "Емоционална интелигентност 2.0", залагат именно на факторите, които можем да се научим да владеем: самосъзнание, самоконтрол, социално съзнание и управление на взаимоотношенията. Имаме шанс да опознаем себе си и целенасочено да канализираме енергията си в проблемните за нас области. За да определим кои са те, авторите на "Емоционална интелигентност 2.0" ни предлагат и прецизен онлайн тест. Той не само изчислява точния коефициент на ЕИ, а и насочва към ефективни стратегии и техники, които да приложим на практика.

"Емоционална интелигентност 2.0",Травис Брадбери и Джийн Грийвс/ корица (Снимка: ИК "Изток-Запад")

Откъса от книгата "Емоционална интелигентност 2.0", Травис Брадбери и Джийн Грийвс публикуваме със съгласието на ИК "Изток-Запад":

Какво влияние оказва ЕИ върху успеха ви в професионалната сфера?

Краткият отговор е: голямо!

Това е мощен начин да концентрирате енергията си в една посока и да получите страхотен резултат. Анализирахме ЕИ заедно с 33 други важни умения и установихме, че тя съдържа в себе си по-голямата част от тях, в това число управлението на времето, вземането на решения и общуването. Вашата ЕИ е основата за множество критично важни умения - тя оказва влияние върху почти всичко, което казвате и правите всеки ден. ЕИ е толкова важна за успеха, че е отговорна за 58% от представянето във всички професионални области.

Тя е най-силната предпоставка за професионалните постижения и най-мощната движеща сила за лидерство и личностно развитие.

Снимка: ИК "Изток-Запад"

От всички хора, които сме изследвали на работното им място, установихме, че 90% от тези с най-добри показатели в работата имат и висок коефициент на ЕИ. От друга страна, само 20% от зле представящите се в работата имат висока ЕИ. Може да сте добри на работното си място и без ЕИ, но шансовете за това са малки. Хората, които развиват емоционалната си интелигентност, имат по-голям шанс за успех в работата си, защото двете вървят в комплект. Естествено, хората с висока ЕИ изкарват повече пари - средно с 29 000 долара повече годишно, отколкото онези с ниска ЕИ. Връзката между ЕИ и доходите е толкова пряка, че всяка точка в ЕИ добавя 1300 долара към годишната заплата.

Тези открития важат за работещите във всякакви отрасли, на всички нива и от всички краища на света. Все още не сме успели да открием професия, в която качеството на работата и заплащането да не са тясно свързани с коефициента на ЕИ.

В днешно време, за да постигаш успехи и да се реализираш, трябва да се научиш как да оптимизираш емоционалните си умения, тъй като онези, които си служат с уникална комбинация от логика и усет, постигат най-добри резултати.

***

Преди няколко години изследователите на "Талънт Смарт" решиха да проверят каква е ролята на ЕИ за колосалната промяна на Китай от евтин доставчик в лидер на познание. Прекарахме лятото на 2005 г. в измерване на ЕИ на 3000 от топ изпълнителните директори на Китай. Неочакваните ни открития показват нагледно кои са тайните съставки на икономическия успех на Китай и сериозната заплаха, която страната представлява пред конкурентоспособността на САЩ на световния пазар - дисциплината.

Средните резултати в областта на самоконтрола и управлението на взаимоотношенията на американските изпълнителни директори бяха с около 15 точки по-ниски от тези на китайските им колеги. (...) Изглежда, американските изпълнителни директори търсят обратна връзка, стремят се да работят в екип, да опознаят колегите си и да изпълняват поетите ангажименти само на теория.

За Китай да приемеш бизнеса си лично не е нещо ново. Обикновено директорите организират вечери за служителите си, за да разговарят за тенденциите в бизнеса, за стремежите в кариерата и за семействата им. Хората очакват от ръководителите си да дават забележителен пример как се вземат решения, как да се свързват с другите и да се развиват. За тях е истински срам, ако не изпълнят тези си задължения, защото наистина са загрижени.

Изводите, които трябва да си направи останалият свят, са ясни: внимавайте в управлението на емоциите си - или ще си носите последствията. Независимо дали става въпрос за държавите, които се опитват да отстояват предимството си пред конкуренцията в глобалната икономика, или за онези, които тепърва трупат преднина, връзката между ЕИ и икономическия просперитет не бива да бъде подценявана. Китай като че ли има лека преднина в това заради културата, в която са израсли изпълнителните директори. Ако сте отгледани в среда, в която емоционалните изблици и лекомисленото задоволяване на личните потребности са не само неприемливи, но и се смятат за личен позор, това възпитание ще повлияе и върху начина, по който се отнасяте към себе си и към околните.

Една стара китайска поговорка гласи: Дай на човека въдица и той ще лови по една риба на седмица. Кажи му каква стръв да използва, и ще хваща по една риба на ден. Покажи му как и къде да лови, и ще има риба през целия си живот. Казано иначе, ако човек няма въдица, стръв и познание за това как и къде, вероятността да гладува е голяма. По същия начин емоционално неграмотните хора, които не разбират добре как и къде емоциите им влияят върху живота им, ще изпитат сериозни трудности по пътя към успеха. От друга страна, онези, които използват правилните средства и стратегии, с които да обуздават емоциите си, са в позицията да успеят. Това е в сила както за отделния човек, така и за фирмите, та дори и за цели държави.

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

За първи път отварят за посетители личната библиотеката на Уилям Гладстон

Тя се смята за "едно от най-големите политически светилища в света" и е сравнима, може би, само с тази на Чърчил в имението Чартуел и на Франклин Рузвелт в Хайд парк

"Кейп Код" представя в нова светлина обичания американски философ Хенри Дейвид Торо

Последната му книга излиза за първи път на български 160 години след смъртта му

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

Авторът на „Опашката“ бе отличен на 11 май с приза „Цветето на Хеликон“ и голямата награда Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“

Георги Господинов представя своите "Избрани истории"

Книгата съдържа 39 разказа или истории, избрани от самия автор

Своенравните деца се завръщат в книгата "В небивал сън"

Четвъртата част от култовата фентъзи поредица на Шонин Макгуайър е вече на българския пазар