Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Възстановка на лицето на Елизабет I "очовечава" личността й на монарх

КРЕАТИВНОТО ИЗКУСТВО

Възстановка на лицето на Елизабет I "очовечава" личността й на монарх

Художникът Мат Колишоу е автор на алтернативна арт-инсталация, която показва "другото лице" на Кралицата-дева

Инсталацията на Мат Колишоу

Елизабет I е най-ярката личност в списъка на британските монарси. Англичаните я издигат в култ, чийто израз наскоро се ознаменува с възстановка на реалното лице на кралицата. Тя е изложена в Лондонския кралски дом, по-конкретно - в Националния морски музей /"Queen"s House"/.

"Лицето" е авторска творба на британския художник Мат Колишоу и създаде повод за много размисли около личността на Кралицата-дева.

Още

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Елизабет е последната от династията на Тюдорите и от съвсем млада спазва строги правила за запазване на престижа на династията. Официалните портрети, от които можем да си съставим представа за нейната визия, респектират с внушения, които говорят за съчетание от интелигентност и твърд характер.

Описанията на кралицата в хрониките говори за невероятните й способности да се контролира, като изглежда ""каменно-недостъпна".

Дали е била толкова уравновесена, наистина? - Според психолози, Елизабет била доста амбивалентна, но успешно прикривала това. Един от аргуменитте им е, че на повечето нейни портрети, достигнали до нас, тя изразява предпочитание към два антиподни цвята - черното и бялото. Според културолозите, обаче, това по-скоро било израз на нравите на времето, в което е живяла, и по-скоро символизирало нейната девственост и чистота.

Още

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Елизабет обръщала особено внимание на външния си вид и той винаги бил "безупречно безукорен" по експресивния израз на един историк. Действително, образът от портретите на кралица Елизабет буквално могат да се сравни с икона.

Всъщност възстановката на Мат Колишоу е цяла арт-инсталация, която по думите му е "алтернативен образ на кралица Елизабет в късните години на нейната власт". Сензационната маска е плод на възможностите на високите съвременни технологии и е поставена в експозицията до най-известния портрет на Елизабет I - "Портретът с Армадата" на художника Джордж Хауър, изработен по поръчка през 1588 г., по повод победата на англичаните над Испания.

Още

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Знаменитото платно от 16 век символизира военната мощ на Англия. Ръката на кралицата докосва глобус, символизиращ земното кълбо - намек за могъщество и превъзходство над света.

Картината има три познати варианта. На всеки от тях лицето на кралицата е млечно бяло и гладко, въпреки че тя е на 55. Очевидно стремежът на художника е бил да претвори един божествено-идеален образ на кралицата, който да поддържа безупречния й имидж в очите на поколенията.

Създавайки съвременната маска на Кралицата-дева експериментаторът Мат Колишоу има коренно различна цел - той нарочно тушира тази "маска на властта" от картината на Хауър, и създава анимирано лице на Елизабет, с което тя изглежда далеч по-достъпна, обикновена жена.

Така, по мнението на художника-експериментатор, всъщност е изглеждала кралицата.

В маската на Колишоу ние виждаме дори недостатъците в лицето на Елизабет - малки бръчици и други неравности по кожата, които тя вероятно е прикривала под дебел слой грим? Най-силно въздействат очите на маската - те са леко разфокусирани, зад което може да се потърси намек за прикривани чрез контрол страх и неувереност? Погледът контрастира на безстрастното изражение на лицето, и това, според самия художник, е най-голямото му постижение по отношение на образа на Елизабет.

Художникът, обаче, изобщо не претендира за достоверност.

"Тази инсталация е всъщност един алтернативен поглед върху личността на Кралицата-дева, която е подтискала своята индивидуалност и човешки слабости под гнета на короната", казва Мат Колишоу.

Според историците Елизабет била принудена да живее двойнствен живот.

"Да си жена-монарх в патриархално общество никак не е лесно, обясняват те. В очите на англичаните тя е трябвало да изглежда едновременно целомъдрена и в същото време - мъжествена и непоколебима".

Снимки: matcollishaw.com

Еми МАРИЯНСКА

Още

Индийски фотохудожник снима... илюзии

Индийски фотохудожник снима... илюзии

Още

Художник рисува птици по метода на китайски калиграф

Художник рисува птици по метода на китайски калиграф

Още

Художник рисува с помощта на лупа и слънчеви лъчи

Художник рисува с помощта на лупа и слънчеви лъчи

Още

Полусляп художник рисува картини, реалистични като фотоси

Полусляп художник рисува картини, реалистични като фотоси

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Откриват новия мегапроект на Франк Гери в Лос Анджелис

В Гранд ще има площад с пространства за почивка и ще се организират културни събития като концерти със свободен достъп

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Българският културен институт в Рим открива изложба с портрети на родни творци

Експозицията включва колекция от портрети на български художници, актьори, музиканти, режисьори