Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Повърхности, цвят и Аз" - самостоятелна изложба на Димитър Николаев - Миташки

ОТКРОВЕНОСТТА НА ПРАВЕНЕТО

"Повърхности, цвят и Аз" - самостоятелна изложба на Димитър Николаев - Миташки

Изложбата е от 13 до 25 май 2022, Вернисаж на 13 май от 17-19,30 часа в Галерия "Арте"

Димитър Николаев - Миташки (Източник: Галерия "Арте")

Още

Вселената на Иван Димов в Галерия "Арте"

Вселената на Иван Димов в Галерия "Арте"

Галерия Арте представя самостоятелна изложба на ДИМИТЪР НИКОЛАЕВ от 13 до 25 май 2022

Вернисаж на 13 май /петък/ от 17 - 19,30 часа

Галерия "Арте"

"Следи от плодовете на въображението и Аз... С уменията на годините в освободена игра мога да излезна от застоялата локва на навика. През Егото си търся естетика в голата простота на изказа в лицето на обектите си. Контрацепцията за Миташкини."

Димитър Николаев, Миташки, 2021

Автор: Димитър Николаев - Миташки (Източник: Галерия "Арте")

"Примерът, който той често повтаря, е с играещото дете, което със своята пръчка оставя кривулица в пясъка, без още да осъзнава, че тя е началото на изкуството. Това кратко, непретенциозно и лишено от философски претенции верую съдържа целият Димитър Николаев.

Така чисти и първични са неговите изразни средства - глината и нарисуваната следа. Напоследък той се чуди дали не е ощетил рисунката и живописта, правейки ги покрай керамиката и цял живот определян като художник керамик. По едно време се уплашил, че каквото и да погледне, го вижда в глина - ясен знак да излезе извън собственото си творческо възпроизвеждане: "Искам да се махна от себе си."

Още

Вълнуващо живописване с хартия - "Пренасяме живота" от Йордан Парушев в Галерия "Арте"

Вълнуващо живописване с хартия - "Пренасяме живота" от Йордан Парушев в Галерия "Арте"

Макар че именно създаваните от него керамични обекти му донесоха най-сетне признанието на критиката, че е скулптор и то от най-добрите. Всъщност той никак не обича определенията и от неговата позиция изглежда излишна всяка интерпретация на творбите му, която би опряла до категории и типологии.

Колкото е непосредствен светът в своята природна даденост, толкова е непосредствено и съответно на него онова, което Миташки - така наричан в близкия кръг от приятели, прави. За него инструментът, осъществяващ спойката между естеството и неговите изкуствени превъплъщения, е ръката, пипаща и усещаща материята, а не техниката - фотоапаратът остава по-скоро изключение.

Откровеността на правенето изключва не само съвременните визуални технологии, произвеждаща призрачни виртуални подобия, но даже и по-решителните експерименти с керамичните техники.

Автор: Димитър Николаев - Миташки (Източник: Галерия "Арте")

Месенето на глината и оформянето ѝ, изпичането, полагането на глазури са необходимите и достатъчни сетивни връзки със земното, заложено, както изглежда, в самото същество на Митко Николаев. Това е състояние на едновременна свобода, идеща от божия дар и на несвобода поради привързаността.

За него не съществува проблемът дали формата обуславя функцията или тя поражда формата. Той просто вижда в купата, чинията, вазата цялостна битийност, респективно автентичност и истинност на човешкото произведение. Затова неговата керамика е образ; не е съд, а съсъд. Затова той не наподобява, а абстрахира, затова вещността на "приложното" по естествен начин прерасна в "изящното" на скулптурата, която се разви във фино филтрирани абстрактни форми.

Още

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

С изкуството си той освобождава гласа на природата - която е такава, каквато е, предоставя се на съзнанието без думи и тяхното адекватно изговаряне в езика на изкуството е единствено чрез абстракцията. Тя прави извънвременни и независими от конкретни референти и скулптурните обекти, и живописваните платна. Така ценената "знаковост" на изкуството му е чужда, с уточнението че тя присъства в работите му дотолкова, доколкото означава природното в неговата тоталност.

Автор: Димитър Николаев - Миташки (Източник: Галерия "Арте")

Неговият стил съчетава материална абстрактност и абстрактна реалистичност, едно от най-трудно постижимите обединения на представа и образен изказ. При това материалната съпротива на глината е преодоляна с лекота, присъща на рисунката, за да остави зрителя удивен дали произведението е плод на интуиция или на търпелив анализ.

Абстрактното е способно да предаде идеалната красота на природната хармония, все по-малко впечатляваща съвременните автори. Изтъквайки естетическата страна на творбите, знаем, че красотата е едно от изкушенията на Миташки, когато изневерява на глината с рисунки на женски тела и лица, но тя е твърдо защитаван възглед за ценността на изкуството, независимо че днес изглежда излязъл от мода.

Още

"Разходка с Бимбо" на Милко Божков  - в Галерия "Арте"

"Разходка с Бимбо" на Милко Божков - в Галерия "Арте"

Нито абстрактното изкуство, нито абстрактната керамична скулптура са негови открития; той ги прилага не за да изобретява самоцелни форми, а за да играе с формата, сякаш без усилие, с просветление и без умисъл, като събрат на дзенбудистките майстори.

Хераклит е казал: "Вечността е като играещо дете, което подрежда фигурите от своята игра. Царуването [над света] принадлежи на детето...". Дали да кажем, че Димитър Николаев е играещото дете, което е като вечността, подреждаща фигурите от своята игра?"

доц. д-р Елисавета Мусакова, май 2022

Събитието е организирано с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Още

Галерия "Арте" представя Емил Попов и Станислав Памукчиев

Галерия "Арте" представя Емил Попов и Станислав Памукчиев

Още

Голямата дама на българската живопис Веса Василева - в Галерия "Арте"

Голямата дама на българската живопис Веса Василева - в Галерия "Арте"

Още

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев  и неговата "Натура"

Галерия "Арте" представя Свилен Блажев и неговата "Натура"

Още

Галерия "Арте" представя трета самостоятелна изложба на Людмил Лазаров

Галерия "Арте" представя трета самостоятелна изложба на Людмил Лазаров

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Откриха изчезнал портрет от Тициан

Картината, изобразяваща "благороден мъж с барета", е изчезнала преди около 20 години

Фестивалът за улични изкуства 6Fest с два парада в Пловдив тази събота и неделя

От 20 до 22 май в Пловдив предстои основната програма на Фестивала

Изтъкнат мексикански археолог получи награда "Принцесата на Астурия"

Едуардо Матос Моктесума е ръководил разкопките на Големия храм на ацтеките в Мексико Сити - забележително събитие в света на археологията

Японският милиардер Маедзава продаде картина на Баския за 85 милиона долара

Творбите на американския неоимпресионист, починал на 27 г. през 1988 г., се продават много скъпо последните години

"Гол мъж и две фигури зад него" на Микеланджело бе продадена за над 23 милиона евро

Рисунката на ренесансовия майстор е определена като френско национално съкровище