Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

От Фондация "Етнографски център - Ботевград" с Призив-обръщение до президента и премиера

ЦЕННОСТИ

От Фондация "Етнографски център - Ботевград" с Призив-обръщение до президента и премиера

Искат цялостна проверка за законността на събарянето на прилежащ сграден фонд на Центъра

Горе вдясно се вижда част от 100-годишната основна сграда на Етнографския център, вляво и долу - вандалството, извършено в него

От Фондация "Етнографски център-Ботевград" изпратиха до редакцията ни Призив-обръщение до президента и премиера на РБългария, в което изразяват огорчението си от унищожаването на културен обект Етнографски център - Ботевград. Поводът за гневното Отворено писмо е събарянето на двуетажна сграда с галерия и чердак откъм градския площад, и на едноетажна допълваща сграда на Етнографския център. В отделен сигнал до ГДБОП от Фондацията изтъкват факти и документи, свързани с неправомерното събаряне на горните прилежащи сгради на Центъра, които били собственост на Фондацията.

Посочват и номера на образувана преписка в Специализирана прокуратура, която още не била приключила. За жалост, стореното вече е непоправимо. Върху терена на съборените сгради е направена първа копка на производствена сграда и складова площ на фирма "Сенсата Технолоджис" България - инвестиция в размер на 27 млн. щатски долара, която според информацията на сайта на общината, ще осигури над 300 нови работни места.

Сегашният кмет на Ботевград Иван Главанюгов на първата копка на новия обект, Снимка: Сайт на Ботевград

Всичко това е прекрасно, но според авторите на Отвореното писмо, било незаконно - твърдят, че копката е на тяхна земя. 

Председателят на Фондацията - Надка Арбова

Каква е историята:

Фондация "Етнографски център - Ботевград" се представлява от сем. Войнови: Димитър Войнов - диригент и основател на Младежкия духов оркестър в града, дъщеря му Даниела Войнова и съпругата му Надка Арбова.

През 2003 г. Димитър Войнов отказа да приеме почетно гражданство, в знак на протест срещу тогавашния кмет на Ботевград - Георги Георгиев-Тулата.

"Унизително, обидно и болно ми е, че заради апетитите на една овластена групировка бяха омърсени идеята за Етнографския център, името ми, семейството ми. Омърсен бе не само моя труд, но и този на дъщерите ми, благодарение на които оцеля оркестърът досега...", е написал Войнов в декларация за отказа си тогава.

Димитър Войнов създава през 1964 г. Младежкия духов оркестър на Ботевград

Проблемите на Войнови тръгват от един документ - Договор за замяна, сключен на 14.12.1998 г. между тогавашния областен управител на Софийска област Стойчо Кацаров и председателя на Фондацията - Надка Войнова. Осъществена е сделка, съгласно която Войнови придобиват недвижим имот на бул. "Руски" № 8-12 в Ботевград, представляваща 100-годишна двуетажна сграда, от която според констативния протокол съществуват само фасадни стени, с разрушени междуподови конструкции, сградата е без покрив и дограма. Към нея има прилежащо УПИ с обща площ 1400 кв.м.

За да придобият държавния имот, Войнови залагат техен апартамент, част от парцел и двуфамилна двуетажна къща, и довнасят разликата в цената, изчислена на 6 милиона 266 566 стари лева.

Ботевградският Младежки духов оркестър, основан от Димитър Войнов, на 50-годишния си юбилей

Областният управител на София нарежда да се отпише от актовите книги държавният имот и да се предаде на семейството музиканти. Войнови се активизират да възстановят единствената 100-годишна сграда в Ботевград. Тогавашният кмет на Ботевград - Георги Пеев, приема радушно идеята. В проекта "Етнографски център-Ботевград" се включва и местното родолюбиво дружество "Орханиец".

С идването на новия кмет Георги Георгиев обаче отношението към проекта претърпява коренна промяна. Кметът оспорва собствеността, въпреки договора от 98-а година, и има други планове за сградата. Явяват се кандидат-купувачи на части от сградата, а върху Войнови започва истинска репресия от страна на местната власт.

Даниела Войнова и Радка Арбова представят творби на Етнографския център в една от прилежащите сгради, която вече била съборена

Още

Диригентът Даниела Войнова:  Издържам семейството си като художник

Диригентът Даниела Войнова: Издържам семейството си като художник

През 2004 г. е извършен чудовищен вандализъм - пиана, китари, барабани и картини - собственост на Войнови и на духовия оркестър, са хвърляни от втория етаж на сградата - направо през прозорците, в двора. Видеозапис е засвидетелствал погрома.

Войнови по онова време са в София и по сигнал на свои близки заминават за Ботевград, за да видят с очите си унищожения си труд. Осъзнават, че не са желани в града и го напускат.

Преместват се в София, откъдето започват да атакуват институциите с жалби за беззаконията срещу тях.

Погромът през 2004 г.

Междувременно, през 2013-а, проверка на Сметната палата констатира, че в периода 01.01.2012 - 30.06.2013 година, при кметуването на Георги Георгиев, в община Ботевград са извършвани закононарушения.

Даниела Войнова

Сега общината се управлява от нов кмет, но очевидно нещата във връзка с Етнографски център-Ботевград не са изяснени.

Съборените прилежащи към "Етнографски център-Ботевград" сгради са невъзстановими, а проверката на Специализираната прокуратура не е приключена?!?

Войнови претендират и за собствеността на земята под съборените сгради. 

Лошото е, че през годините, в които тече тази война между фондацията и общинските власти в Ботевград, Етнографският център - една чудесна идея, не проработва по замисъла си - да бъде средище за култура.  

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Горе вдясно се вижда част от 100-годишната основна сграда на Етнографския център, вляво и долу - вандалството, извършено в него

Председателят на Фондацията - Надка Арбова

Даниела Войнова

Димитър Войнов създава през 1964 г. Младежкия духов оркестър на Ботевград

Погромът през 2004 г.

Даниела Войнова и Радка Арбова представят творби на Етнографския център в една от прилежащите сгради, която вече била съборена

Ботевградският Младежки духов оркестър, основан от Димитър Войнов, на 50-годишния си юбилей

Сегашният кмет на Ботевград Иван Главанюгов на първата копка на новия обект, Снимка: Сайт на Ботевград

Календар

Препоръчваме ви

Възстановиха лицето на Рафаело с триизмерна технология

Останките, открити в гроба му на Пантеона, наистина принадлежат на ренесансовия майстор, установиха италиански учени

Кристо в Градската художествена галерия на Варна

Изложбата съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Христо Явашев от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията

Изящно изкуство и предпазни маски за лице: Музеят "Виктория и Албърт" се готви да отвори врати

Билетите са безплатни, но посетителите ще бъдат допускани само с резервации, след като музеят остана затворен в продължение на 138 дни - най-дългият подобен период в 160-годишната му история

Маргарита Русева и Раймондо Варсано ни разказват своите утрешни спомени

Фотографската изложба се открива на 16-ти август от 19 ч. в градината пред "Кристал"

"Отвъд хоризонта" със Сдружение "Нонсофия"

Геометрично изкуство представя художествената галерия във Варна на 4 август

"Краят": Зловеща скулптура от бита сметана, муха и дрон "кацна" на площад Трафалгар

Скулптурата на Хедър Филипсън е най-новата в серията от съвременни произведения на изкуството, които се показват през последните две десетилетия на емблематичния площад в центъра на Лонодон