Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лондонски музей съхранява механична играчка, изразяваща... ненавистта към Англия

ВЛАДЕТЕЛИТЕ И ИЗКУСТВОТО

Лондонски музей съхранява механична играчка, изразяваща... ненавистта към Англия

Поръчал я индийският управител Типу Султан, наричан Тигърът на Майсор

Много държавни мъже в човешката история са си поръчвали механични играчки за забавление. Известно е, например, че Леонардо да Винчи е автор на "механичен рицар", а Иван Грозни си поръчал "железен мужик". Владетелят на индийската област Майсор - Типу Султан, по-известен като Тигърът на Майсор, си поръчал странна играчка - дървен тигър, вкопчен в тялото на британски войник.

Играчката издавала страшни звуци - рев на тигър и отчаяните крясъци на болка от страна на войника. Несъмнено тази наглед "музикална" играчка, е символизирала ненавистта на Типу Султан към Англия. Днес може да бъде видяна, но не и "чута" в Музея на Виктория и Алберт в Лондон. Механичната играчка "онемява" по време на Втората световна война. 

Кой е Типу Султан и защо толкова много е мразел англичаните?

Още

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Пълното му име е Султан Фатех Али Кхан Шахаб /др. Типу Сахеб Типу Султан. Той бил син на виден мюсюлманин шиит, на име Хайдер Али. Прочул се не само като владетел, но и като учен, войник и поет. Владеел много езици. Типу Султан бил набожен мюсюлманин, макар мнозинството от поданиците му да били индуисти. Живял е в периода 1750-а - 1799 г. По време на управлението си бил в непрекъснати войни с британците, в съюз с французите.

Бил само на 15, когато придружил баща си Хайдeр Али в Първата англо-майсорска война. Помага на баща си да победи британците и във Втората англо-майсорска война (1781-1784)q и преговаря за Договора от Мангалор с тях. Това е последният случай, когато индийски владетел диктува условия на британците.

Изображение на Типу Султан

В Третата англо-майсорска война (1789-1792) e победен от британците и се налага да им плати 3 млн. рупии, за да освободи двама от синовете си, взети от англичаните за заложници.

В Четвъртата англо-майсорска война Типу Султан отново е разгромен от Британия. Типу Султан всъщност загива, отбранявайки столицата си Шрирангапатана, на 4 май 1799 г. Първият офицер, който открива тялото му - полковник Артър Уелсли, е назначен за губернатор на Майсор, а съкровищата на Типу Султан и много от богатствата на града са откарани в Англия.

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Типу Султан бил истински новатор в бойните изкуства - използвал ракети с метален цилиндър и твърдо гориво срещу британците. Впоследствие майсорската технология била използвана от Уилям Конгрийв като основа за ракета, използвана в Наполеоновите войни и в Британско-американската война.

Типу Султан влиза в историята на Индия като национален герой. Неговата ненавист към британците е пословична, а дървената играчка тигър е красноречив пример за това.

Образът на Типу Султан е екранизиран като национален герой на Индия

Англичаните я намират, след като Типу Султан е убит в битката за столицата на Майсор. След неговата смърт започва разграбване на съкровищата му от британските войници.

Още

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Каква представлява "тигърът на ненавистта"? - Специален механизъм карал дървения тигър да се вкопчва в тялото на поваления британски войник и да издава рев. Друг механизъм правел така, че британският войник да вдига ръка, сякаш се отбранява, но безуспешно - тигърът се впивал яростно в тялото му.

Тигърът поначало бил любимото животно на Типу Султан - считал го за символ на сила и мъжество. Всъщност "тигърът"-играчка минавал за "музикален механизъм", но вместо музика, се чувал страшния рев на животното и отчаяните крясъци на поваления британски войник.

През 1880 г. играчката на Султан Типу била изложена в Музея на Виктория и Алберт в Лондон, където се превърнала в един от най-любопитните експонати.

По време на Втората световна война, обаче, снаряд паднал през покрива на музея вътре в изложбената зала, и повредил механизма му.

Реставраторите така и не успели напълно да го поправят. Така любимата играчка на Султан Типу повече не "проговаря", но така или иначе си остава забележителен символ на неговата ненавист към Англия.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Образът на Типу Султан е екранизиран като национален герой на Индия

Изображение на Типу Султан

Календар

Препоръчваме ви

Откритието на Фондация "Стоян Камбарев" Деница Боева и нейната Метафизика на въображението

Художникът и визуален артист реализира своята първа изложба след карантината

Как може изкуството да се превърне в споделяне и съпричастие отвъд различията?

Изложбата "Дувармузей: Изкуство на срещата" проследява над тригодишния творчески процес между Дуварколектив и семейства в квартал Столипиново, а сега гостува в Гьоте-институт

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

Можем да видим инсталациите до 1 ноември 2020 г.

Фотографи ще покажат в Лайпциг изложбата "Пловдив - най-старият жив град на Европа"

В дните до 4 октомври публиката в германския град ще може да види 30 фотографии на емблематични за града на тепетата места, пространства, сгради, паметници

Търговската марка на Банкси е изложена на риск след загубена съдебна битка

Уличният художник загуби дело срещу компания за поздравителни картички, която твърди, че заради анонимността му може да използва изображението "Любовта е във въздуха"

Пърформънс с номинация за ИКАР превръща Бузлуджа в театрална сцена

За втори път паметникът ще стане домакин на "Нонумент" - проект на Стефан А. Щерев и ЛИГНА Колектив (Германия), номиниран за Националната театрална награда ИКАР 2020 в категорията "Съвременен танц и пърформанс"