Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лондонски музей съхранява механична играчка, изразяваща... ненавистта към Англия

ВЛАДЕТЕЛИТЕ И ИЗКУСТВОТО

Лондонски музей съхранява механична играчка, изразяваща... ненавистта към Англия

Поръчал я индийският управител Типу Султан, наричан Тигърът на Майсор

Много държавни мъже в човешката история са си поръчвали механични играчки за забавление. Известно е, например, че Леонардо да Винчи е автор на "механичен рицар", а Иван Грозни си поръчал "железен мужик". Владетелят на индийската област Майсор - Типу Султан, по-известен като Тигърът на Майсор, си поръчал странна играчка - дървен тигър, вкопчен в тялото на британски войник.

Играчката издавала страшни звуци - рев на тигър и отчаяните крясъци на болка от страна на войника. Несъмнено тази наглед "музикална" играчка, е символизирала ненавистта на Типу Султан към Англия. Днес може да бъде видяна, но не и "чута" в Музея на Виктория и Алберт в Лондон. Механичната играчка "онемява" по време на Втората световна война. 

Кой е Типу Султан и защо толкова много е мразел англичаните?

Още

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Пълното му име е Султан Фатех Али Кхан Шахаб /др. Типу Сахеб Типу Султан. Той бил син на виден мюсюлманин шиит, на име Хайдер Али. Прочул се не само като владетел, но и като учен, войник и поет. Владеел много езици. Типу Султан бил набожен мюсюлманин, макар мнозинството от поданиците му да били индуисти. Живял е в периода 1750-а - 1799 г. По време на управлението си бил в непрекъснати войни с британците, в съюз с французите.

Бил само на 15, когато придружил баща си Хайдeр Али в Първата англо-майсорска война. Помага на баща си да победи британците и във Втората англо-майсорска война (1781-1784)q и преговаря за Договора от Мангалор с тях. Това е последният случай, когато индийски владетел диктува условия на британците.

Изображение на Типу Султан

В Третата англо-майсорска война (1789-1792) e победен от британците и се налага да им плати 3 млн. рупии, за да освободи двама от синовете си, взети от англичаните за заложници.

В Четвъртата англо-майсорска война Типу Султан отново е разгромен от Британия. Типу Султан всъщност загива, отбранявайки столицата си Шрирангапатана, на 4 май 1799 г. Първият офицер, който открива тялото му - полковник Артър Уелсли, е назначен за губернатор на Майсор, а съкровищата на Типу Султан и много от богатствата на града са откарани в Англия.

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Типу Султан бил истински новатор в бойните изкуства - използвал ракети с метален цилиндър и твърдо гориво срещу британците. Впоследствие майсорската технология била използвана от Уилям Конгрийв като основа за ракета, използвана в Наполеоновите войни и в Британско-американската война.

Типу Султан влиза в историята на Индия като национален герой. Неговата ненавист към британците е пословична, а дървената играчка тигър е красноречив пример за това.

Образът на Типу Султан е екранизиран като национален герой на Индия

Англичаните я намират, след като Типу Султан е убит в битката за столицата на Майсор. След неговата смърт започва разграбване на съкровищата му от британските войници.

Още

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Каква представлява "тигърът на ненавистта"? - Специален механизъм карал дървения тигър да се вкопчва в тялото на поваления британски войник и да издава рев. Друг механизъм правел така, че британският войник да вдига ръка, сякаш се отбранява, но безуспешно - тигърът се впивал яростно в тялото му.

Тигърът поначало бил любимото животно на Типу Султан - считал го за символ на сила и мъжество. Всъщност "тигърът"-играчка минавал за "музикален механизъм", но вместо музика, се чувал страшния рев на животното и отчаяните крясъци на поваления британски войник.

През 1880 г. играчката на Султан Типу била изложена в Музея на Виктория и Алберт в Лондон, където се превърнала в един от най-любопитните експонати.

По време на Втората световна война, обаче, снаряд паднал през покрива на музея вътре в изложбената зала, и повредил механизма му.

Реставраторите така и не успели напълно да го поправят. Така любимата играчка на Султан Типу повече не "проговаря", но така или иначе си остава забележителен символ на неговата ненавист към Англия.

Еми МАРИЯНСКА

1/1

Образът на Типу Султан е екранизиран като национален герой на Индия

Изображение на Типу Султан

Календар

Препоръчваме ви

"Изкуство без граници" - новата дигитална гордост на Токио

"MORI Building DIGITAL ART MUSEUM: teamLab Borderless" представя един безграничен свят, който посетителите изследват свободно, без да следват маршрути

Невероятен футуристичен хотел "Moрфей" откриха в Макао

Архитектурната творба на Zaha Hadid Architects е първият в света небостъргач с екзоскелет, който може да издържи земетресения, тайфуни и наводнения

Не, това всъщност, не е татуировка

Агнешка Ниенартович превежда посланията в "Градината на земните удоволствия" на Йеронимус Бош на съвременен език

3D-скулптурните герои на Шинтаро Охата живеят едновременно в два свята

Художникът пресъздава моменти от ежедневието като използва различни тонове на един цвят, за да улови по-точно настроението

15-годишен гений рисува по памет детайлни картини на животни

Белградчанинът Душан Кротолица рисува от малък, от първия момент, в който молив попада в ръцете му

"Съкровището на Алфред" - статуетка от времето на първия английски крал

Ценната реликва лежала под земята в продължение на 8 века