Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Автопортрет на Анди Уорхол беше продаден на търг за 7,7 милиона долара

ПОП АРТ

Автопортрет на Анди Уорхол беше продаден на търг за 7,7 милиона долара

Картина на неговия близък приятел и съмишленик Жан-Мишел Баскиа намери купувач за 8,3 милиона долара

Снимки: AP/БТА

Един от първите автопортрети на американския художник Анди Уорхол беше продаден на аукцион на "Сотбис" за 6 милиона британски лири /7,7 милиона щатски долара/, съобщи ТАСС.

"В епохата на Инстаграм известното предсказание на Уорхол, че всеки може да стане известен за 15 минути звучи още по-пророчески!", заяви специалистът по съвременно изкуство на "Сотбис" Джеймс Севиър.

Снимки: AP/БТА

Първите автопортрети на художника бяха създадени с помощта на полароидни снимки, направени във фотокабина на нюйоркски магазин. Те си остават актуални и до днес за съвременната култура и имат висока художествена стойност. Автопортретите бележат преломен момент в кариерата на Уорхол, отбеляза Севиър.

На същата тръжна сесия беше реализирана и неозаглавена картина на художника Жан-Мишел Баскиа, нарисувана през 1983 година. Тя намери купувач за 8,3 милиона долара.

Неозаглавената картина на Жан-Мишел Баскиа (Снимки: AP/БТА)

Започнал като уличен художник Жан-Мишел Баскиа се превръща в едно от култовите имена на изкуството на ХХ в. Анди Уорхол го нарича диджей на модерното американско изкуство. Почива от свръхдоза на 27-годишна възраст през 1988 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"На Север от Варна" от Огнян Георгиев в Галерия "Арт Маркони"

Изложбата е от 23 септември до 12 октомври 2021 г.

Арт консултант на "Последният император" на Бертолучи пристигна в Стария град

Експозицията на Марин Върбанов може да бъде видяна до 30 септември 2021 г.

"Двореца" в Балчик се присъединява с благотворителен концерт към кауза за възстановяване на базилика

"Глория на белкантото" ще събере публиката в Каменната зала на 21 септември в подкрепа на инициативата на фондация "Николица" за консервация и реставрация на църквата от IV-VI век в едноименната местност край град Ракитово

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

"Придвижваме се все повече към устойчиви модели, силно заинтригувани сме от кръговата икономика", каза за АФП фестивалният директор Бен Еванс

"Сотбис" в Париж подреди изложба с 24 произведения за опаковането на Триумфалната арка

Изложбата е отворена за посетители в парижките галерии на аукционната къща до 3 октомври. След това творбите ще се продават на търг, като приходите ще отидат за проекта по опаковането на Триумфалната арка и за фондация "Кристо и Жан-Клод"

Нещо, което прилича на друго нещо

Това е името на изложбата от програмата на FLUCA - Австрийски културен павилион за 2021 г., която ще бъде открита тази вечер от 18:00 часа, можете да я видите до 1 октомври в Espace PORT A