Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Андрей Врабчев и Добромир Иван представят "Всеобща постановка"

ИЗЛОЖБАТА КАТО ФИЛОСОФИЯ

Андрей Врабчев и Добромир Иван представят "Всеобща постановка"

Съвместната изложба се открива на 19 ноември, в Doza Gallery

Галерия Doza

"Всеобща постановка" е съвместна изложба на скулпторите Андрей Врабчев и Добромир Иван. Откриването е на 19 ноември, в Doza Gallery .

В една класическа за нас ситуация, постановка, така да се каже, се среща мумията, обвита в черен стреч и развеселеното множество на епидермалните образи. Това, което преди месеци Врабчев беше нарекъл призракът на комунизма, се освободи от народно-политическия си товар и се превърна в стилизираното мъртво тяло на вожда.

Жизнерадостните голички махи на Добромир Иван засвидетелстват тленността на тулупа в оживлението на шарените си безсрамни контури, във всеобщия кодош. Така в теоремата на (все)общата постановка митът за мумията и нейната пластическа, концептуална, символична и каква ли още не противоположност създава ситуация, която в днешно време може да се окаже дори технологично актуална.

В допълнение, рисунки и обекти, да ги наречем пластики от запазената марка скулптурни портрети, извеждат взаимодействието на нарочната постановка на още по-всеобщо ниво. Сериозният провокатор, обществено ангажираният художник коментира света в аргументирана, строга форма, в структурирана с тезиси нормативна реалия. Другият - художествен фанатик, чието остро усещане за ефекта на изкуството го кара да работи с качествената лекота, която може да гази.

Скулпторът Андрей Врабчев

Всеобща постановка е и цялостна конструкция за виртуалното, за станалото, за нестаналото, за днешния ден и преминаването през него, за да се повтори като в глич. Напълно безмислено е да има текст към тази изложба, който да обяснява каквото и да е. Но и много неща наистина е напълно безсмислено да ги има, а те упорито не се променят.

Изложбата като философия доказва очевидни неща, както казваше Руен Руенов. Просто напомняне за това как през изкуството светът се гледа с други очи, а понякога даже се вижда.

Йово Панчев, куратор

Добромир Иван е роден през 1955 г. в Чирпан. Завършил е художествена академия в Дюселдорф като възпитаник на легендарния скулптор Йозеф Бойс. През 1987 г. печели стипендия за обучение в Рим, следващата година - в Атина. Автор е на десетки изложби, паметници и инсталации в Европа и САЩ. Веднага след промените той се връща в България.

Андрей Врабчев е роден през 1977 г. Завършва Националната художествена академия в София, работи предимно със скулптурни инсталации. Негова бе идеята за Мумията на комунизма върху Мавзолея и Кървавото езеро по случай 9 септември.

Още

Завръщането на световно признатия скулптор Борис Сариков

Завръщането на световно признатия скулптор Борис Сариков

Още

Наш скулптор - с принос в Националния мемориал на Солния поход в Индия

Наш скулптор - с принос в Националния мемориал на Солния поход в Индия

Още

Ако не беше велика актриса, Сара Бернар щеше да е велик скулптор

Ако не беше велика актриса, Сара Бернар щеше да е велик скулптор

Още

Скулпторът Лоренцо Куин продължава да изгражда мостове в душите

Скулпторът Лоренцо Куин продължава да изгражда мостове в душите

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ще бъде връчена годишната национална награда на името на Владимир Димитров - Майстора

Събитието ще се състои на 1 февруари на открито, пред художествената галерия в Кюстендил

Почина известният художник Ганчо Карабаджаков

Големият живописец е освен творец и активна обществена фигура

Най-странните фестивали по света с Юлия Владимирова

Нашата авторка гостува в предаването "На кафе", за да разкаже за нетрадиционните изживявания

Изложбата "Постнормално" на Пламен Ковачев в Галерия "Аросита"

Тя може да се види от 01 февруари до 12 февруари 2021 г.

Художник създаде 120 нюанса на Тръмп

На около 120-е картини на художника Идо Маркъс, лицето на Доналд Тръмп е като изтрито, но силуетът му се разпознава веднага