Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звезден квинтет твори красота в "Къщата на София"

КОНЦЕРТИ "МОТИВ: РОМАНС"

Звезден квинтет твори красота в "Къщата на София"

Клавирният квартет на Брамс и още романтична музика за празника на Любовта

Яна Зеленогорска и Санжар Сапаев/Сн.: МОДО

На 13 Февруари от 19:30 ч. в "Къщата на София" струни и клавиши ще се слеят в игри на Любовта. В романтичната програма ще прозвучат творби от Сен-Санс, Брух, Крайслер, Форе, Шостакович, както и прочутият Клавирен квинтет от Йоханес Брамс.

Мотив: "Романс" е "Красивият" от шестте камерни концерта - цикъл МОТИВ 2018.

За ценителите на камерното изкуство ще свирят квинтет млади музиканти, впечатлили със свои оригинални интерпретации публиката на много знакови сцени по целия свят. Твърде различни по темперамент и страсти, хармоничното им съчетаване изглежда невъзможно. Но твърди се, че един пробягал помежду им поглед стига сърцата да забият заедно и да стане красота. Тогава темпераментът им става сила, а страстта - богатство на емоции, които обладават всички.

Музикантите

Санжар Сапаев/Сн.: МОДО

Концертмайсторът Санжар Сапаев е познат и обичан в Германия, Холандия, Турция, Австрия, Швейцария, Япония, Обенинени Арабски Емирства, Испания, Гърция, Сърбия, България. Учил е "Trakya University National Conservatory" в Турция, а след това в НМА "Проф. Панчо Владигеров" гр. София. Той е лауреат на престижни международни конкурси.

Яна Зеленогорска/Сн.: МОДО

Чувствената цигуларка Яна Зеленогорска се усъвършенства в множество майсторски класове на Ирина Бочкова, Дора Шварцберг, Антон Мартинов, Ара Богданян, Жерар Пуле, Мариан Краев, Сузане Станцелайт, Кеворк Мардиросян, Минчо Минчев, Мичо Димитров. Тя е носител на многобройни награди от национални и международни конкурси. Солист е на Софийска филхармония, Плевенска филхармония, Академичен щатен оркестър АСО, Камерен оркестър "Орфей", Симфониета София.

Стефания Янкова/Сн.: МОДО

Водачът на виоловата група в Симфоничен оркестър на БНР - Стефания Янкова - свири на цигулка на 6 годишна възраст в НМУ"Любомир Пипков". Продължава музикалното си образование в класа по виола на проф. Джавид Джафер в музикалното училище към университета Билкент, Анкара, Турция. След това завършва НМА "Панчо Владигеров и прави специализация при проф. Томас Зелдиц във "Висше училище за музика и театър" в Хамбург, Германия както и в Университет за музика и приложни изкуства- Виена, Автрия. Концертира и свири с артисти от световна величина. Лауреат е на редица международни конкурси и участва в многобройни майсторските класове.

Атанас Кръстев, виолончело/Сн.: МОДО

Челистът Атанас Кръстев печели възторга на публиката със своя "красив, тембрист, чувствителен звук" (в. "Култура", София). През 2014г. той завършва образованието си в "Escuela Superior de Musica Reina Sofia" в Мадрид в класа на проф. Наталия Шаховская. Атанас е участвал е в редица майсторски класове с някои от най-изявените музиканти на нашето време. Янош Щаркер казва за него, че "притежава всички дадености, за да израстне като музикант от най-висока класа". Той изнася рецитали и концерти като солист на оркестри на най-отговорните сцени в България, както и из цяла Европа и Бразилия . Работил е с диригенти като Васил Казанджиев, Емил Табаков, Пламен Джуров, Карлос Морено, Оливър Гилмор, Жак Мерсие и други.

Венета Нейнска/Сн.: МОДО

Богатството на клавирните тембри, родени от пръстите на Венета Нейнска и безмерната й любов към музиката, превръщат всяка нейна изява в празник на майстрорството и финеса. Тя завършва Националното музикално училище в класа на Любов Шишева. След това заминава в САЩ и получава бакалаварска степен в класа на световно известния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет.

Пълна стипендия и възможността да учи с Джоан Хавил я отвеждат в Лондон и Училището за музика и театър "Гилдхол", където завършва магистратура. Междувременно участва в майсторските класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле. Днес е и артистичен директор на Модо България.

Камерна Арт Концепция

Събитието в "Къщата на София" е поредният концерт oт създадения преди 3 години и вече набрал популярност цикъл за камерна музика "Мотив", който тази година стартира с нова артистична концепция.

Талантливи музиканти с престижни европейски награди връщат камерната музика на нейната публика, като в продължение на половин година, всеки месец до май 2018 г., те представят "изкуството си пред камина", в артистичната среда на елитната галерия, в непосредствено общуване с публиката по особено емоционален начин. "Къщата на София" е домът на едно от най-големите имена в българския театър - Адриана Будевска. Днес мястото се съживява за нови творчески провокации. Между стените на къщата в тихата улица "Миджур", в квартал "Лозенец" се носи духът на изкуството и се търси новото му интерпретиране.

Местата в залата ще бъдат не повече от 50, а организаторите ще допълнят специалната атмосфера на вечерта с комплимент за всеки гост.

Билетите са онлайн и в мрежата на Eventim в страната и преди събитието в "Къщата на София".  

1/1

Яна Зеленогорска и Санжар Сапаев/Сн.: МОДО

Яна Зеленогорска/Сн.: МОДО

Стефания Янкова/Сн.: МОДО

Атанас Кръстев, виолончело/Сн.: МОДО

Санжар Сапаев/Сн.: МОДО

Венета Нейнска/Сн.: МОДО

Календар

Препоръчваме ви

"Черното пиле" на Мариус Куркински с представление №100

С моноспектакъла на 19 април 2019 г. в зала 1 на НДК отбелязваме 100 години от рождението на Николай Хайтов

Видео промотира Пловдив като "Европейска столица на културата за 2019"

Вижте новия клип, представящ първата българска европейска столица на културата

Големият грузински бас Паата Бурчуладзе пее в зала "България"

Той ще изнесе концерт със Софийска филхармония под палката на маестро Найден Тодоров

"Акага" отбелязват 27 години на сцена

Юбилейният концерт ще се състои на 9 октомври в зала 1 на НДК

Стефан Диомов с фотоизложба и филм за "Магията на фиордите и северните бели нощи"

Маестрото откри четвъртата си изложба в Бургас, като този път е посветана на екзотичното му пътуване по Скандинавия

Само през август - големи отстъпки за звездния сезон на Софийската филхармония

Възползвайте се от възможността да слушате световни звезди на класическата музика