Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звезден квинтет твори красота в "Къщата на София"

КОНЦЕРТИ "МОТИВ: РОМАНС"

Звезден квинтет твори красота в "Къщата на София"

Клавирният квартет на Брамс и още романтична музика за празника на Любовта

Яна Зеленогорска и Санжар Сапаев/Сн.: МОДО

На 13 Февруари от 19:30 ч. в "Къщата на София" струни и клавиши ще се слеят в игри на Любовта. В романтичната програма ще прозвучат творби от Сен-Санс, Брух, Крайслер, Форе, Шостакович, както и прочутият Клавирен квинтет от Йоханес Брамс.

Мотив: "Романс" е "Красивият" от шестте камерни концерта - цикъл МОТИВ 2018.

За ценителите на камерното изкуство ще свирят квинтет млади музиканти, впечатлили със свои оригинални интерпретации публиката на много знакови сцени по целия свят. Твърде различни по темперамент и страсти, хармоничното им съчетаване изглежда невъзможно. Но твърди се, че един пробягал помежду им поглед стига сърцата да забият заедно и да стане красота. Тогава темпераментът им става сила, а страстта - богатство на емоции, които обладават всички.

Музикантите

Санжар Сапаев/Сн.: МОДО

Концертмайсторът Санжар Сапаев е познат и обичан в Германия, Холандия, Турция, Австрия, Швейцария, Япония, Обенинени Арабски Емирства, Испания, Гърция, Сърбия, България. Учил е "Trakya University National Conservatory" в Турция, а след това в НМА "Проф. Панчо Владигеров" гр. София. Той е лауреат на престижни международни конкурси.

Яна Зеленогорска/Сн.: МОДО

Чувствената цигуларка Яна Зеленогорска се усъвършенства в множество майсторски класове на Ирина Бочкова, Дора Шварцберг, Антон Мартинов, Ара Богданян, Жерар Пуле, Мариан Краев, Сузане Станцелайт, Кеворк Мардиросян, Минчо Минчев, Мичо Димитров. Тя е носител на многобройни награди от национални и международни конкурси. Солист е на Софийска филхармония, Плевенска филхармония, Академичен щатен оркестър АСО, Камерен оркестър "Орфей", Симфониета София.

Стефания Янкова/Сн.: МОДО

Водачът на виоловата група в Симфоничен оркестър на БНР - Стефания Янкова - свири на цигулка на 6 годишна възраст в НМУ"Любомир Пипков". Продължава музикалното си образование в класа по виола на проф. Джавид Джафер в музикалното училище към университета Билкент, Анкара, Турция. След това завършва НМА "Панчо Владигеров и прави специализация при проф. Томас Зелдиц във "Висше училище за музика и театър" в Хамбург, Германия както и в Университет за музика и приложни изкуства- Виена, Автрия. Концертира и свири с артисти от световна величина. Лауреат е на редица международни конкурси и участва в многобройни майсторските класове.

Атанас Кръстев, виолончело/Сн.: МОДО

Челистът Атанас Кръстев печели възторга на публиката със своя "красив, тембрист, чувствителен звук" (в. "Култура", София). През 2014г. той завършва образованието си в "Escuela Superior de Musica Reina Sofia" в Мадрид в класа на проф. Наталия Шаховская. Атанас е участвал е в редица майсторски класове с някои от най-изявените музиканти на нашето време. Янош Щаркер казва за него, че "притежава всички дадености, за да израстне като музикант от най-висока класа". Той изнася рецитали и концерти като солист на оркестри на най-отговорните сцени в България, както и из цяла Европа и Бразилия . Работил е с диригенти като Васил Казанджиев, Емил Табаков, Пламен Джуров, Карлос Морено, Оливър Гилмор, Жак Мерсие и други.

Венета Нейнска/Сн.: МОДО

Богатството на клавирните тембри, родени от пръстите на Венета Нейнска и безмерната й любов към музиката, превръщат всяка нейна изява в празник на майстрорството и финеса. Тя завършва Националното музикално училище в класа на Любов Шишева. След това заминава в САЩ и получава бакалаварска степен в класа на световно известния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет.

Пълна стипендия и възможността да учи с Джоан Хавил я отвеждат в Лондон и Училището за музика и театър "Гилдхол", където завършва магистратура. Междувременно участва в майсторските класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле. Днес е и артистичен директор на Модо България.

Камерна Арт Концепция

Събитието в "Къщата на София" е поредният концерт oт създадения преди 3 години и вече набрал популярност цикъл за камерна музика "Мотив", който тази година стартира с нова артистична концепция.

Талантливи музиканти с престижни европейски награди връщат камерната музика на нейната публика, като в продължение на половин година, всеки месец до май 2018 г., те представят "изкуството си пред камина", в артистичната среда на елитната галерия, в непосредствено общуване с публиката по особено емоционален начин. "Къщата на София" е домът на едно от най-големите имена в българския театър - Адриана Будевска. Днес мястото се съживява за нови творчески провокации. Между стените на къщата в тихата улица "Миджур", в квартал "Лозенец" се носи духът на изкуството и се търси новото му интерпретиране.

Местата в залата ще бъдат не повече от 50, а организаторите ще допълнят специалната атмосфера на вечерта с комплимент за всеки гост.

Билетите са онлайн и в мрежата на Eventim в страната и преди събитието в "Къщата на София".  

Коментирай 0

1/1

Яна Зеленогорска и Санжар Сапаев/Сн.: МОДО

Яна Зеленогорска/Сн.: МОДО

Стефания Янкова/Сн.: МОДО

Атанас Кръстев, виолончело/Сн.: МОДО

Санжар Сапаев/Сн.: МОДО

Венета Нейнска/Сн.: МОДО

Календар

Препоръчваме ви

"Фантомът на операта" с договорени нови дати през април

10 нови представления в Музикалния театър на хитовия мюзикъл на Андрю Лойд Уебър

Владимир Пенев - с изложба на рождения си ден

Синът на Пеньо Пенев ще покаже най-новите си творби в столичния Арт Център "Форум"

Военноисторическият музей отбелязва годишнината от обесването на Левски

Образователната програма за деца и родители разказва за делото на Апостола

Легендарният диригент Лейф Сегерстам с първи концерт в София

Солист в концерта на Софийската филхармония е пианистът Иво Върбанов

Концерт "Любов и вино" за Свети Валентин в Софийската опера

Празничното събитие е за всички влюбени, които обичат оперното изкуство

Две премиери в Театър "Възраждане"

"Въздушната принцеса", по приказката на Джордж Макдоналд и "Лабиринт" на режисьора Христо Ботев Станчев