Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Започва 9-ти фестивал на българското кино в Прага

БГ КИНО

Започва 9-ти фестивал на българското кино в Прага

Филмите ще бъдат прожектирани в кино „Луцерна” и в залата на Европейския културен дом – Представителството на ЕК в Чехия

9-ти фестивал на българското кино в Прага

Българският културен институт в Прага и българското посолство в Чехия организират 9-ти Фестивал на българското кино. От 2 до 8 март 2017 г. почитателите на филмовото изкуството в чешката столица ще имат възможност да гледат някои от най-стойностните, награждавани, обсъждани и харесвани актуални български игрални и документални филми. Съорганизатори на фестивала са ИА "Национален филмов център", Представителството на ЕК в Чехия и кино "Луцерна".

Фестивалът е под патронажа на министeрствата на културата на Република Чехия и на Република България.

Селекцията на фестивалната програма е направена с помощта на експерти от чешкия Институт за документално кино и кино "Луцерна" в Прага. За привличане на максимално широка аудитория наред с английските титри Българският културен институт осигури превода и субтитрирането на чешки език на всички филмови заглавия.

Фестивалът ще бъде открит на 2 март със "Слава". Новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов се очаква с голям интерес в чешката столица, особено след успеха на "Урок", който бе представен на миналогодишния фестивал в Прага.

На 3 март зрителите ще се заредят с добро настроение с комедията "Летовници" на режисьора Ивайло Пенчев. Историята за перипетиите на група туристи, отседнали в семеен хотел по българското Черноморие, събира на екрана цяла плеяда обичани и талантливи родни актьори.

Фестивалът продължава на 4 март с прожекция на филмовия хит "Каръци". Творбата на режисьора Ивайло Христов е носител на редица престижни награди, сред които "Златен св. Георги" от МФФ - Москва, и бе българското предложение за награда "Оскар" през 2016 г.

Фестивалната рубрика In Memoriam ще почете паметта на "голямата актриса на малките роли" Надя Тодорова. Прожекцията на филмовата класика "Двойникът" (реж. Николай Волев), в която тя си партнира с Тодор Колев, ще бъде на 5 март в малкия салон на кино "Луцерна".

Ден по-късно, 6 март, в Европейския културен дом филмовият празник продължава с първото заглавие от документалната програма. "Балканска хармония - истина или сън" на добре познатия на фестивалната публика Атанас Киряков ще запознае аудиторията с творческите проекти на големия музикант Теодосий Спасов.

Българското анимационно кино също е сред акцентите в програмата. Пълнометражната анимация "Пук" на Анри Кулев - екранизация по приказката на Валери Петров, ще има среща с публиката на 7 март.

Деветият Фестивал на българското кино в Прага ще бъде закрит на 8 март с премиера на филма "Кеймбридж". В него опитният кинодокументалист Елдора Трайкова по атрактивен начин фокусира вниманието върху ролята, която играе образованието в живота на хората от Долни Цибър, село в Северозападна България.

По традиция в последните години фестивалната програма предвижда срещи и дискусии с лица от екипите на филмите. Специални гости на събитието ще бъдат актьорите Стефан Денолюбов ("Слава"), Васил Банов ("Летовници") и Елена Телбис ("Каръци"). Фестивалната публика ще има възможност да обсъди развитието на съвременното българско кино с режисьора на "Летовници" Ивайло Пенчев и сценариста и продуцент на "Кеймбридж" и "Каръци" Асен Владимиров.

Фестивалната програма предвижда и две различни и привличащи вниманието изложби. От 15 февруари в продължение на месец в Европейския културен дом ще бъде експонирана фотографската изложба "Над София вали сняг" на Иван Пастухов. От 23 февруари в рамките на фестивала посетителите на кафе-галерията на кино "Луцерна" ще видят изложбата "Съвременен български сценичен плакат" - авторски плакати от 8-ото Международно триенале на сценичния плакат.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Да живееш с изкуството: Среща на опита и страстта в колекционирането

Международният колекционер Кристиан Каспар Шварм ви очаква на безплатен уъркшоп, който е кулминацията от пролетните събития на "Форум Колекционери" 2021

Гледайте "Джоконда" от Амилкаре Понкиели с незабравимата Гена Димитрова

Софийската опера отбелязва 80 години от рождението на незабравимата Гена Димитрова

"Де е България?" - литература между глобално и локално

Дигиталното събитие ще се проведе на 22 и 23 април и е организирано от Национален център за книгата - НДК

Денят на унгарската поезия ще бъде отбелязан на 11 април в София

Денят на унгарската поезия се празнува в Унгария от 1964 г. на рождената дата на поета Атила Йожеф (1905-1937)

Талантливият виолончелист Атанас Кръстев ще бъде солист на Софийската филхармония на 8 април

Той ще замести френския виртуоз Огюстен Дюме, който не успя да пристигне в страната ни заради симптоми на коронавирус