Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Таня Иванова е Мими в „Бохеми“ на 31 март

ОПЕРА

Таня Иванова е Мими в „Бохеми“ на 31 март

Премиера в Старозагорската опера

Таня Иванова, сопрано

Таня Иванова е израснала в Стара Загора. Сопраното не прекъсва връзката с родния си град, където прекарва най-безгрижните си години. И където попада в плен на музиката, на операта, на пеенето. Животът я отвежда в различни точки на България и света, но талантливата певица се връща винаги с радост в родния си град. Често я виждаме дори без повод в залата на Операта - на репетиции, на балет, на оперни спектакли. През последния творчески сезон старозагорската публика имаше възможността да аплодира блестящата интерпретация на Таня Иванова на ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини.

Таня Иванова и Михайло Малафи

На 31 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера Таня Иванова ще се представи в още една своя любима пучиниева роля - на Мими от операта "Бохеми". Ролята на Мими е ключова за Таня Иванова. Това е първата роля от сопрановия репертоар на певицата. Дебютира през 2012 г. на сцената на Бургаската опера, за което е много благодарна на директора Александър Текелиев за този шанс. "И тогава, и сега се стремя да съм максимално вярна на стила на Пучини - за мен това е най-важно! Да пея пред родна публика винаги е най-вълнуващо, но и най-хубаво. Знам, че всички в залата винаги са с мен".

На 31 март сопраното ще си партнира в премиерния спектакъл на операта "Бохеми" с великолепен солистичен състав: украинецът Михайло Малафи ще бъде нейния любим Рудолф, Валери Турманов, Ивайло Джуров и Иван Кабамитов ще бъдат останалите бохеми, Деси Стефанова - ще бъде Мюзета, Александър Марулев ще се представи в ролите на Бенуа и Алсиндор. На диригентския пулт ще застане Ивайло Кринчев. Новата постановка на спектакъла на операта "Бохеми" е на режисьора Огнян Драганов в екип с утвърдените художници: румънският сценограф Каталин Йонеску-Арборе и майсторката на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова. Участват още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора, ДЮСОБ "Маргаритки" при Държавна опера-Стара Загора. Хормайстор Младен Станев.

_______________________

Таня Иванова завършва Националното музикално училище "Проф. Любомир Пипков " и по-късно НМА "Проф. Панчо Владигеров " в София.

Започва своята професионална кариера като мецосопран, дебютира на сцената на Държавна опера-Стара Загора в ролята на Елена от оперетата "Хубавата Елена " на Офенбах под режисурата на проф. Хачо Бояджиев.

Преди няколко години сменя своя репертоар от мецосопранов на сопранов и за кратко натрупва солиден репертоар от роли като Тоска, Мими (Бохеми), Чо-Чо-Сан (Мадам Бътерфлай ) на Пучини, както и Одабела (Атила), Елизабет (Дон Карлос ), Лейди Макбет (Макбет ), Аида от едноименната опера на Верди. През този творчески сезон добавя и ролята на Принцеса "Турандот" от едноименната опера на Пучини.

През 2013 г. записва арии от Джузепе Верди, Джакомо Пучини и Антонин Дворжак в Българското национално радио, под диригентството на Иван Ангелов.

През февруари 2015 г. прави своя дебют на сцената на Софийската опера в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини, следва гостуване в ролята на Чо-Чо-Сан от "Мадам Бътерфлай" на същия композитор.

От сезон 2014/2015 е солист на опера Пловдив, а от началото на миналия сезон - и на Старозагорската опера.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Вкусът на Африка" завладява Столичната библиотека в концептуален концерт на 22 март

Фокусът на второто мултикултурно събитие от "Заслушай се" са новите светове, които разкриват книгите и музиката

"Полет отвътре": Български музиканти свирят в памет на Румен Тосков и Васил Пармаков

Събитието е на 23 март в Софийската градска художествена галерия

Радиосимфониците и Виви Василева заедно на Мартенски музикални дни на 20 март

В Доходното здание те ще изпълнят за първи път пред русенска публика "Оракул" - концерт за перскусии и оркестър от каталунския композитор Ориол Крушен

Актьори посвещават представление на 75-годишнината на своя колега Стефан Попов

На големия български актьор е посветено представлението "Задушница - една възможна импровизация" по Адам Мицкевич тази вечер, съобщават от театър - лаборатория "Алма алтер"

"American Art" на "Оборище" 5 София

Експозицията може да бъде разгледана в периода от 24 март 2023 г. до 15 април 2023 г. вкл., с вход свободен

Вижте изложбата на Mina Sawopo The Beggars - "Просяците"

От 25 март до 6 април 2023 в Cryptid Art Space