Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Софийската филхармония с концерт за Деня на София

ДЕН НА СОФИЯ

Софийската филхармония с концерт за Деня на София

17 септември, от 19.00 ч., в зала "България"

Кристина Георгиева, цигулка/Сн. БТА

Специалният концерт на оркестъра на Софийската филхармония е под палката на Маестро Станислав Ушев, съобщава БТА.

Маестро Станислав Ушев

Солисти: младата цигуларка Кристина Георгиева, сопраното Ирина Жекова и тенорът Георги Султанов.

С участието на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров.

Празничната програма включва:

Веселин Стоянов - Празнична увертюра

Хенрик Виенявски - Концертен полонез ре мажор оп.4

Солист: Кристина Георгиева

Джакомо Пучини - Ария на Мюзета от операта "Бохеми" Солист Ирина Жекова

Джакомо Пучини - Ария на Каварадоси от III действие на операта "Тоска"

Солист: Георги Султанов

Джузепе Верди - Увертюра към операта "Набуко"

Джузепе Верди - Хор на евреите от операта "Набуко"

Национален филхармоничен хор "Св. Обретенов"

Франц Лехар - Ария на Джудита от едноименната оперета Солист Ирина Жекова

Франц Лехар - Ария на Су Чонг от оперетата "Страната на усмивките" Солист Георги Султанов

Жорж Бизе - "Кармен" Хор от IV-то действие на операта "Кармен"

Национален филхармоничен хор "Св. Обретенов"

Луиджи Ардити - "Il bacio" Солист Ирина Жекова

Джакомо Пучини - "Турандот" Ария на Калаф от операта "Турандот" Солист Георги Султанов

Любомир Пипков - "Ръченица" от операта "Момчил"

Антонин Дворжак - Славянски танц No 1

Йоханес Брамс - Унгарски танц No 5

Марин Големинов - Нестинарски танц от Танцовата драма "Нестинарка"

Джузепе Верди - Наздравица от операта "Травиата"

Солисти: Ирина Жекова и Георги Султанов

Софийска филхармония - хор и оркестър, с диригент Маестро Найден Тодоров

Цените на билетите на стойност от 10, 12, 15 и 20 лв. са в продажба на касата на Софийска филхармония в зала "България".

___________________________________

Станислав Ушев е роден в Плевен. Завършва Средното музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 до 1985 г. следва оперно и симфонично дирижиране в Консерваторията "Римски-Корсаков" в Санкт Петербург в класа на професорите Арвид и Марис Янсонс. От 1985 до 1993 г. е диригент и артистичен директор на Плевенската филхармония, като през това време дирижира и в Плевенската опера спектакли на "Дон Карлос", "Травиата" и "Сватбата на Фигаро". От 1993 до 1996 год. работи като диригент на свободна практика. От 1996 г. до момента е главен диригент на Шуменския симфоничен оркестър, а от 2000 до 2010 г. е бил музикален директор и на Оперно-филхармонично дружество - Варна. По време на своята кариера Станислав Ушев е гостувал в Русия, Испания, Франция, Румъния, Гърция, Корея и Италия. Неговият репертоар включва над 500 творби от различни стилове и епохи. Съпровождал е известни солисти като Д. Башкиров, М. Биешу, М. Петухов, Г. Бадев, М. Минчев и много други.

Ирина Жекова завършва НУИ "Добри Христов" в родния си град Варна и магистърска степен по специалността класическо пеене в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Специализира при Мирела Паруто и Антонио Боайе в Рим през 2009 и 2010 година, а в периода 2014-2015- и в престижната Академия "Санта Чечилия" в Рим при световната оперна прима Рената Ското, както и при Клаудио Дездери, Анна Ванди и Чезаре Скартон.

През 2010 година Ирина Жекова дебютира на сцената на Национална опера и балет в София, в ролята на Воглинде от операта "Рейнско злато" на Р. Вагнер. От 2011 година Ирина Жекова става артист-солист в Държавна опера - Варна. В репертоара й са включени ролите на Джилда ("Риголето"), Оскар ("Бал с маски"), Нанета ("Фалстаф") на Дж. Верди, Адина от "Любовен еликсир" и Норина от "Дон Паскуале" на Г. Доницети, Микаела и Фраскита от "Кармен" на Ж. Бизе, Мюзета от "Бохеми" на Дж. Пучини, Ортлинде от "Валкюра" и Воглинде от "Залезът на боговете" на Р. Вагнер, Зорница от "Луд гидия" на П. Хаджиев и други роли, представени на сцените на Национална опера и балет в София и Държавна опера Варна.

Георги Султанов расте в семейство на музиканти, артисти и художници. Свирил е на цигулка, пиано и обой, но избира оперното пеене като свое поприще. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при проф. Калина Жекова. Започва сценичната си кариера в Музикалния театър във Велико Търново. Следва операта в Бургас, където има шанса да се развива вокално с двама колоси в оперното изкуство - маестро Иван Вулпе и маестро Михаил Ангелов. През 2006 дебютира в Националната опера и балет в "Италианката в Алжир" на Росини, където изпълнява ролята на Линдоро. В репертоара на Георги Султанов присъстват теноровите партии на Дон Отавио в операта "Дон Жуан", Тамино от "Вълшебната флейта" и Педрило в "Отвличане от сарая" от Волфганг Амадеус Моцарт, Алфред Жермон в операта "Травиата", Исмаел в "Набуко" от Верди, Артуро в "Лучия ди Ламермур" от Доницети, Ферандо в "Така правят всички жени" от Моцарт, Евгений Онегин в едноименната опера от Чайковски и други.

Кристина Георгиева свири на цигулка от 5-годишна. Носителка е на първа награда от конкурса "Петър Тошков" - Белград и на първа награда на Международния конкурс за цигулари в Ниш. Сред отличията ѝ са първа награда и специалната награда на EMCY на конкурса за цигулари "Охридски бисери" в Македония и Голямата награда за ярко музикално дарование и специалната награда на фондация "Св. Св. Кирил и Методий" на международния конкурс "Млади виртуози" на името на големия български цигулар Емил Камиларов, печели още първи награди - на конкурса за млади певци и музиканти "San Remo junior" в Сан Ремо, Италия и на конкурса за млади цигулари "Kocian" в Чехия. На сцената си е партнирала с музиканти като Максим Венгеров, Миша Майски и Матю Хънтър. Ученичка на известния белгийски педагог Леонид Кербел. Дни преди концерта със Софийската филхармония Кристина спечели Гран при на XXI издание на Международния младежки музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори".   

1/1

Кристина Георгиева, цигулка/Сн. БТА

Маестро Станислав Ушев

Софийска филхармония - хор и оркестър, с диригент Маестро Найден Тодоров

Календар

Препоръчваме ви

"Живите динозаври" се завърнаха във Варна

Световноизвестната зрелищна изложба е еспонирана в Морската градина

"Реквием" на Верди - за първи път на третия летен фестивал "Опера на върховете"

Посвещава се на 370 години от основаването на Никополската епархия и на 330 години от избухването на Чипровското въстание

Софийската филхармония приключи сезона с изключително успешни концерти в двореца „Врана“

Над 2500 гости посетиха концертите в парка на царската резиденция

РЕстарт: квАРТал Фестивал vol.3 отвръща на времето!

Датите на третото издание на тридневния софийски празник са 14, 15 и 16 септември

"Летящият холандец" с премиера на "Варненско лято"

Романтичната опера от Рихард Вагнер ще бъде представена тази вечер от 21:00 часа в Летния театър