Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Софийската филхармония с концерт за Деня на София

ДЕН НА СОФИЯ

Софийската филхармония с концерт за Деня на София

17 септември, от 19.00 ч., в зала "България"

Кристина Георгиева, цигулка/Сн. БТА

Специалният концерт на оркестъра на Софийската филхармония е под палката на Маестро Станислав Ушев, съобщава БТА.

Маестро Станислав Ушев

Солисти: младата цигуларка Кристина Георгиева, сопраното Ирина Жекова и тенорът Георги Султанов.

С участието на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров.

Празничната програма включва:

Веселин Стоянов - Празнична увертюра

Хенрик Виенявски - Концертен полонез ре мажор оп.4

Солист: Кристина Георгиева

Джакомо Пучини - Ария на Мюзета от операта "Бохеми" Солист Ирина Жекова

Джакомо Пучини - Ария на Каварадоси от III действие на операта "Тоска"

Солист: Георги Султанов

Джузепе Верди - Увертюра към операта "Набуко"

Джузепе Верди - Хор на евреите от операта "Набуко"

Национален филхармоничен хор "Св. Обретенов"

Франц Лехар - Ария на Джудита от едноименната оперета Солист Ирина Жекова

Франц Лехар - Ария на Су Чонг от оперетата "Страната на усмивките" Солист Георги Султанов

Жорж Бизе - "Кармен" Хор от IV-то действие на операта "Кармен"

Национален филхармоничен хор "Св. Обретенов"

Луиджи Ардити - "Il bacio" Солист Ирина Жекова

Джакомо Пучини - "Турандот" Ария на Калаф от операта "Турандот" Солист Георги Султанов

Любомир Пипков - "Ръченица" от операта "Момчил"

Антонин Дворжак - Славянски танц No 1

Йоханес Брамс - Унгарски танц No 5

Марин Големинов - Нестинарски танц от Танцовата драма "Нестинарка"

Джузепе Верди - Наздравица от операта "Травиата"

Солисти: Ирина Жекова и Георги Султанов

Софийска филхармония - хор и оркестър, с диригент Маестро Найден Тодоров

Цените на билетите на стойност от 10, 12, 15 и 20 лв. са в продажба на касата на Софийска филхармония в зала "България".

___________________________________

Станислав Ушев е роден в Плевен. Завършва Средното музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 до 1985 г. следва оперно и симфонично дирижиране в Консерваторията "Римски-Корсаков" в Санкт Петербург в класа на професорите Арвид и Марис Янсонс. От 1985 до 1993 г. е диригент и артистичен директор на Плевенската филхармония, като през това време дирижира и в Плевенската опера спектакли на "Дон Карлос", "Травиата" и "Сватбата на Фигаро". От 1993 до 1996 год. работи като диригент на свободна практика. От 1996 г. до момента е главен диригент на Шуменския симфоничен оркестър, а от 2000 до 2010 г. е бил музикален директор и на Оперно-филхармонично дружество - Варна. По време на своята кариера Станислав Ушев е гостувал в Русия, Испания, Франция, Румъния, Гърция, Корея и Италия. Неговият репертоар включва над 500 творби от различни стилове и епохи. Съпровождал е известни солисти като Д. Башкиров, М. Биешу, М. Петухов, Г. Бадев, М. Минчев и много други.

Ирина Жекова завършва НУИ "Добри Христов" в родния си град Варна и магистърска степен по специалността класическо пеене в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Специализира при Мирела Паруто и Антонио Боайе в Рим през 2009 и 2010 година, а в периода 2014-2015- и в престижната Академия "Санта Чечилия" в Рим при световната оперна прима Рената Ското, както и при Клаудио Дездери, Анна Ванди и Чезаре Скартон.

През 2010 година Ирина Жекова дебютира на сцената на Национална опера и балет в София, в ролята на Воглинде от операта "Рейнско злато" на Р. Вагнер. От 2011 година Ирина Жекова става артист-солист в Държавна опера - Варна. В репертоара й са включени ролите на Джилда ("Риголето"), Оскар ("Бал с маски"), Нанета ("Фалстаф") на Дж. Верди, Адина от "Любовен еликсир" и Норина от "Дон Паскуале" на Г. Доницети, Микаела и Фраскита от "Кармен" на Ж. Бизе, Мюзета от "Бохеми" на Дж. Пучини, Ортлинде от "Валкюра" и Воглинде от "Залезът на боговете" на Р. Вагнер, Зорница от "Луд гидия" на П. Хаджиев и други роли, представени на сцените на Национална опера и балет в София и Държавна опера Варна.

Георги Султанов расте в семейство на музиканти, артисти и художници. Свирил е на цигулка, пиано и обой, но избира оперното пеене като свое поприще. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при проф. Калина Жекова. Започва сценичната си кариера в Музикалния театър във Велико Търново. Следва операта в Бургас, където има шанса да се развива вокално с двама колоси в оперното изкуство - маестро Иван Вулпе и маестро Михаил Ангелов. През 2006 дебютира в Националната опера и балет в "Италианката в Алжир" на Росини, където изпълнява ролята на Линдоро. В репертоара на Георги Султанов присъстват теноровите партии на Дон Отавио в операта "Дон Жуан", Тамино от "Вълшебната флейта" и Педрило в "Отвличане от сарая" от Волфганг Амадеус Моцарт, Алфред Жермон в операта "Травиата", Исмаел в "Набуко" от Верди, Артуро в "Лучия ди Ламермур" от Доницети, Ферандо в "Така правят всички жени" от Моцарт, Евгений Онегин в едноименната опера от Чайковски и други.

Кристина Георгиева свири на цигулка от 5-годишна. Носителка е на първа награда от конкурса "Петър Тошков" - Белград и на първа награда на Международния конкурс за цигулари в Ниш. Сред отличията ѝ са първа награда и специалната награда на EMCY на конкурса за цигулари "Охридски бисери" в Македония и Голямата награда за ярко музикално дарование и специалната награда на фондация "Св. Св. Кирил и Методий" на международния конкурс "Млади виртуози" на името на големия български цигулар Емил Камиларов, печели още първи награди - на конкурса за млади певци и музиканти "San Remo junior" в Сан Ремо, Италия и на конкурса за млади цигулари "Kocian" в Чехия. На сцената си е партнирала с музиканти като Максим Венгеров, Миша Майски и Матю Хънтър. Ученичка на известния белгийски педагог Леонид Кербел. Дни преди концерта със Софийската филхармония Кристина спечели Гран при на XXI издание на Международния младежки музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори".   

1/1

Кристина Георгиева, цигулка/Сн. БТА

Софийска филхармония - хор и оркестър, с диригент Маестро Найден Тодоров

Маестро Станислав Ушев

Календар

Препоръчваме ви

Нова изложба на Валентин Старчев

След драматичната за него година, сега авторът представя произведения, създадени през последните няколко месеца

"Корабът нощ" в театър "Азарян" сред акцентите в НДК тази седмица

Impressio представя събитията в културния афиш на НДК за периода: 15-21 януари 2018

Премиера на "Карлсон" в Столичния куклен театър

Един от най-симпатичните герои на Астрид Линдгрен се развихря на сцената на театъра

"Европейски градове в творби на български художници" е първата изложба в галерия "Средец"

Ще бъдат изложени произведения на творци като Никола Танев, Марио Жеков, Иван Пенков, Дечко Узунов, Бенчо Обрешков, Вера Недкова, Ненко Балкански, Константин Трингов

Достъпът до сградата на НДК ще бъде ограничен на 12 януари

Събитията от културната програма на НДК, от януари до юли, ще се провеждат в нормален ритъм при засилени мерки за сигурност

Безплатен ще е входът за къща музей "П. К. Яворов" на 13 януари

На 1 януари се навършиха 140 години от рождението на поета